Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 19:15

Οι κυβερνητικοί βουλευτές στην Α' και Β' Πειραιά έχουν την ευθύνη για να μην περάσει το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

peireas13Ότι η Oil One μας δηλητηριάζει τη ζωή με τα αέρια της μετά από τρία χρόνια το έμαθε  ακόμα και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ.Φάμελλος και επιτέλους αποφάσισε να αντιμετωπίσει το θέμα. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει αν τον νοιάζει ή δεν τον νοιάζει. Αν όντως τον νοιάζει και έχει βρει τρόπο για να το λύσει, αυτό θα φανεί γρήγορα. Πως; Αν οι εξαγγελίες που έκανε πριν ένα μήνα αρχίζουν να μας στέλνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σαφή μηνύματα ότι πάμε προς λύση. Το ελάχιστο της λύσης που όλοι οι κάτοικοι Δραπετσώνας και Κερατσινίου θέλουμε είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσει η Oil One να μας φλομώνει με τα δηλητήριά της καταστρέφοντας την υγεία μας. Το μέγιστο είναι να φύγει από την περιοχή μας. Κι αυτό διότι είναι απαράδεκτο μια εταιρεία εν δυνάμει επικίνδυνη για ατύχημα τύπου Σεβέζο να δραστηριοποιείται σε μια κατοικημένη περιοχή.

Αυτό όμως που μας εξόργισε σήμερα είναι η πληροφορία πως στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που είναι προς ψήφιση στη Βουλή, υπάρχει ένα άρθρο, το 70, που είναι σαν να μας πυροβολεί εν ψυχρώ

Μέχρι τώρα αυτό που είχαμε υπόψη μας για το χρονικό όριο της άδειας λειτουργίας της Oil One ήταν τα 12 χρόνια. Μετά θα έμπαινε σε κρίση πάλι και ότι ήθελε θα προκύψει τότε. 

Το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου φαίνεται ότι τα 12 χρόνια τα αυξάνει σε 20. Τι νόημα έχει αυτό; Πρώτον το αίτημά μας για την απομάκρυνση της μονάδας για τα τσιμέντα της Lafarge και των ανενεργών επί του παρόντος δεξαμενών των ΕΛΠΕ, παίρνει παράταση για ακόμα 8 επιπλέον χρόνια.

Όμως το βασικό είναι η εταιρεία του Μελισσανίδη. Διότι αν υποθέσουμε ότι οι ιθύνοντες ( αρμόδιοι υπουργοί και περιφέρεια) τελικά δεν καταφέρουν σύντομα να σταματήσουν τις εκπομπές των οχλουσών αερίων μαζών, τότε θα είχαμε ακόμα μία ελπίδα στο βάθος της δωδεκαετίας. 

Αν όμως ψηφιστεί ως έχει το άρθρο 70 τότε την κάτσαμε τη βάρκα για τα καλά.

Πως θα σταματήσει το κακό που με καλπασμό βλέπουμε να πλησιάζει;

Αυτό που εκτιμούμε ότι επί του παρόντος μπορεί να είναι αποτελεσματικό είναι οι 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΕΛ στην Α'  και Β' Πειραιά ( Δρίτσας, Σταματάκη, Δουζίνας, Γεννιά, Βίτσας Κασιμάτη, Καρακώστα, Μεγαλοοικονόμου και Δ. Καμμένος), αν δεν μπορούν να το αλλάξουν προς όφελός μας, τότε να μην ψηφίσουν αυτό το συγκεκριμένο άρθρο. 

Την μεγάλη ευθύνη για το άρθρο αυτό, προφανώς την έχει η κυβέρνηση που το έφτιαξε και το έφερε προς ψήφιση στη Βουλή.

Αν όμως ψηφιστεί το 70, τότε την ευθύνη δεν την φέρουν προπάντων οι συγκεκριμένοι βουλευτές; 

Και αυτοί δεν πρέπει να το πληρώσουν ακριβά; 

Και ο μόνος νόμιμος τρόπος για να το πληρώσουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές είναι να μην ψηφιστούν από τους ψηφοφόρους της Α' και Β' Πειραιά.

Αν αυτό οδηγεί στο να μη ψηφιστεί και το κόμμα τους, αυτό επαφίεται στη συνείδηση του κάθε ψηφοφόρου. 

Είθε η πανσέληνος του βαθέως ασυνείδητου της αυτοσυντήρησης να μας δίνει την απαραίτητη δύναμή της και φώτιση για να αποτρέπουμε πράμματα επικίνδυνα, που όπως το άρθρο 70, στρέφονται ευθέως κατά της ζωής μας και της ποιότητας του κοινού καθημερινού βίου. 

Το άρθρο 70:

 1. Αντικαθίστανται οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 3325/2005 και προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«1. Οι δραστηριότητες που ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε θεσμοθετημένους υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων δεν υποχρεούνται σε απομάκρυνση στην περίπτωση μεταβολής της χρήσης γης που καθιστά αυτές μη συμβατές με τη νέα χρήση γης. Η επέκταση των δραστηριοτήτων αυτών είναι δυνατή εντός του χώρου ή του γηπέδου όπου λειτουργούσαν πριν τη μεταβολή της χρήσης γης και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης, όπως αυτά προσδιορίζονται βάσει της τελευταίας ισχύουσας έγκρισης ή γνωστοποίησης λειτουργίας. Στην περίπτωση κτηριακής επέκτασης δεν εφαρμόζονται οι παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση.

2. Οι δραστηριότητες που ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε περιοχές χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών από την ημερομηνία καθορισμού της χρήσης γης, με τον οποίο οι δραστηριότητες αυτές κατέστησαν μη συμβατές. Η επέκταση των δραστηριοτήτων αυτών είναι δυνατή εντός του χώρου ή του γηπέδου όπου λειτουργούσαν πριν τον καθορισμό της χρήσης γης και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης, όπως αυτά προσδιορίζονται βάσει της τελευταίας ισχύουσας έγκρισης ή γνωστοποίησης λειτουργίας και με την προϋπόθεση ότι η επέκταση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη συμπλήρωση του δωδέκατου έτους από τον καθορισμό της χρήσης γης. Σε περίπτωση κτηριακής επέκτασης δεν εφαρμόζονται οι παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση».

3. Δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 172058/2016 (Β΄ 354) και οι οποίες ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε θεσμοθετημένους υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών από την ημερομηνία μεταβολής της χρήσης γης, με την οποία οι δραστηριότητες αυτές κατέστησαν μη συμβατές. Στην περίπτωση που οι δραστηριότητες αυτές ιδρύθηκαν νόμιμα και λειτουργούν σε περιοχές χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών από την ημερομηνία καθορισμού της χρήσης γης. Και στις δύο περιπτώσεις, η επέκταση των δραστηριοτήτων αυτών είναι δυνατή εντός του χώρου ή του γηπέδου όπου λειτουργούσαν πριν τον καθορισμό ή τη μεταβολή της χρήσης γης και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης, όπως αυτά προσδιορίζονται βάσει της τελευταίας ισχύουσας έγκρισης ή γνωστοποίησης λειτουργίας. Στην περίπτωση κτηριακής επέκτασης δεν εφαρμόζονται οι παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση.».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 18:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 17-06-2018 11:08
*
Αυτή η παράταση μια ακόμη ταφόπλακα πάνω από το ημιθανές σώμα της Δραπετσώνας. Αφού την εξουδετέρωσαν, τώρα ασελγούν ασύστολα σαν νεκρόφιλοι πάνω από το πτώμα της.
*
Όχι πως στα 12 χρόνια θα άλλαζε κάτι, αφού, ενδιάμεσα, όλο και κάποια ευνοϊκή στις βιομηχανίες κυβέρνηση θα προέκυπτε και θα τους έδινε νέα παράταση, όμως η διάταξη αυτή κάνει την κυβερνητική αλλαγή αχρείαστη. Η κυβέρνηση -που ως τώρα είχε δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για την περιοχή μας- με την κίνηση αυτή αναμφισβήτητα "σβήνει" πολλά μίλια από τον δρόμο συμπάθειας που είχε επάξια κερδίσει.
*
Δεν νομίζω ότι το Ευρωγκρούπ ή το Ουόσιγκτον γκρουπ είχαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μια τέτοια παράταση. Κάποιο λόμπι συμφερόντων πρέπει να τους το σφύριξε. Αλλιώς, πρόκειται για "εγχώρια" ρύθμιση που βρήκε την ευκαιρία να μπει σε ένα νομοσχέδιο προαπαιτουμένων για να ψηφιστεί στα μουγκά. Θα έπρεπε να έχει γίνει αντιληπτό αλλά τα τοπικά ανακλαστικά ενός καλλικρατικού γιγαντιαίου δήμου δεν μπορεί να είναι αστραπιαία.
*
Δυσκολεύομαι να ανασύρω από τη μνήμη μου επενδύσεις που να έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία σε περιοχή που είχε βιομηχανικό χαρακτήρα και άλλαξε όρους δόμησης και χρήσεις γης ακριβώς εκεί όπου αναπτύχθηκε αυτή η επένδυση.
*
Οι βουλευτές δεν θα κάνουν τίποτε. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να εκπληρωθούν και γι αυτό τον λόγο θα τα ψηφίσουν πακέτο. Πριν φτάσουμε εδώ, έπρεπε να είχε υπάρξει πρόνοια.
*
ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχει δήμος ανεξάρτητος να φροντίσει. Γίνομαι μονότονος αλλά ΓΝΩΡΙΖΩ καλά πως αλλιώς είναι να έχεις ένα οργανισμό προσανατολισμένο στο συγκεκριμένο πρόβλημα κι αλλιώς να έχεις μια σούπα υποθέσεων και ζητημάτων μέσα στα οποία "παίζει" κι ένα τέτοιο ζήτημα.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση