Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 18:01

Ανεστάλη η απεργία στη διακίνηση των κοντέινερ στις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

cosco5Δεν έχουμε αρκετές και ακριβείς πληροφορίες για το πως αντιμετώπιζονται οι απεργίες στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μετά τη συντριβή της εξέγερσης στην Τιεν-Ανμεν το 1989 και το προσωρινό πάγωμα των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησε τότε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Είχαμε διαβάσει πριν χρόνια ένα άρθρο για τον μεγάλο αριθμό ανεπίσημων απεργιών που ξεσπούσαν σ'αυτήν την χώρα.

Και σε ένα άλλο άρθρο για τις επιθετικές απεργίες που έγιναν τα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας και που πέτυχαν γενική αύξηση μισθών, και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφεραν τα σωματεία να τεθούν υπό εργατικό έλεγχο. Μια καλή πληροφορία που φωτίζει την κατάσταση στην Κίνα ήταν πως το 2011, 60 εκ. εργάζονταν μέσω πρακτορείων προσωρινής εργασίας της Κίνας.

Αυτό είναι πολύ κοντά στις σχέσεις εργασίας που έχουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, όπου εργάζονται μέσω εργολάβων.

Μια ακόμα καλή πληροφορία είναι αυτή που αναφέρεται στους εργαζόμενους σε ξένες εταιρίες την δεκαετία που διάγουμε. Η πλειοψηφία λοιπόν, των εργαζομένων σε αυτά τα εργοστάσια, μεταναστεύουν από αγροτικές περιοχές της Κίνας για να δουλέψουν, κάτω από άθλιες συνθήκες και με μισθούς πείνας, ενώ ο αριθμός τους  σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 300 εκατομμύρια. Βιώνουν τρομερές διακρίσεις εδικά σε δικαιώματα που αφορούν τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση. 

Αυτό που δεν επιθυμούμε με τίποτα να συμβεί είναι να έχουμε στην χώρα μας εργαζόμενους που αντί να πλησιάζουν οι μισθοί τους, οι συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματά τους στο καθεστώς που ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τείνει να μοιάσει μ'αυτό που ισχύει στην Κίνα. 

Και αυτό προφανώς δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γι'αυτό ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες μία απεργία στις προβλήτες της cosco που φαίνεται ότι κτα'αρχάς έχει θετικά γι'αυτούς αποτελέσματα.

Αποφάσισαν λοιπόν, αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στη διακίνηση των κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της cosco.

Οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος υποστήριξε τα αιτήματά τους.

Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών τους, έγινε παρουσία του γγ του υπουργείου Εργασίας Τάσο Νεφελούδη, του αρχηγού του λιμενικού σώματος αντιναύαρχου Σταμάτιου Ράπτη και υπηρεσιακών παραγόντων.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πλήρως τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, που είναι η ένταξή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με τη θέση του υπουργού συντάχθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων, όπως και ο κ. Νεφελούδης.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργού Ναυτιλίας, ο γγ του υπουργείου Εργασίας κάλεσε τις δύο πλευρές σε συνάντηση, στο γραφείο του την Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 12:30 για συνομιλίες επί τεχνικών ζητημάτων, με στόχο να ικανοποιηθούν και τα δύο αιτήματα των απεργών αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τρεις νέες γερανογέφυρες αφίχθησαν στο terminal της cosco

Στο terminal της COSCO έφθασαν χθες τo απόγευμα τρεις νέες γερανογέφυρες super post panamax, με το heavy lift πλοίο Zhen Hua 25, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αύξηση της (ετήσιας) δυναμικότητας του terminal. Συνολικά ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά θα έχει τώρα 19 γερανογέφυρες super post panamax.

Οι νέες γερανογέφυρες θα χρησιμοποιηθουν στο ανατολικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ.

Το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμανιών. Η συνολική διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων έχει εκτοξευθεί για το 2017 πάνω από τα 4,057 (TEU). Επιπλέον, ο Πειραιάς ανέβηκε πέρυσι κατά έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών λιμανιών στη σχετική ετήσια λίστα της ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd's List (Global Ports Top 100), στην 38η θέση διεθνώς από την 44η το 2016.

Οι εκτιμήσεις για φέτος για το λιμάνι του Πειραιά είναι ότι θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα, καθώς βρίσκεται πλέον στα πλάνα και των τριών μεγάλων παγκόσμιων συμμαχιών τακτικών γραμμών, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων στον προβλήτα ΙΙΙ, στις αρχές του 2019, η συνολική χωρητικότητα των προβλητών I, ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 7,2 εκατ. TEUS.Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 18:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση