Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 19:06

Προς πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας ο Καναδάς

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

canada-cannabisΈτοιμος για πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι ο Καναδάς, που ψηφίζει στη Βουλή τη χρήση της και για λόγους αναψυχής. Στον Καναδά η ιατρική χρήση της μαριχουάνας είναι νόμιμη εδώ και χρόνια και η εξέλιξη αυτή θεωρείται μεγάλο πείραμα για το πώς μπορεί η ελεύθερη χρήση και διακίνησή της να επηρεάσει όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Από αύριο Πέμπτη, που η καναδική Βουλή αναμένεται να επικυρώσει τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για λόγους αναψυχής, ο Καναδάς, η πρώτη από τις 7 περισσότερο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο ολόκληρου του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Μπένεντικτ Φίσερ, ειδικό επί της χρήσης ουσιών σε μεγάλο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Τορόντο, «για ένα διάστημα όλο αυτό θα μοιάζει με εμπειρία επιστημονικής φαντασίας. Είναι κάτι μοναδικό στον κόσμο γιατί για πρώτη φορά συμβαίνει σε ευημερούσα χώρα. Είναι διαφορετικό από τις ΗΠΑ όπου το μέτρο εφαρμόζεται πειραματικά σε μερικές πολιτείες».

Οι τοπικές κυβερνήσεις του Καναδά, οι ερευνητές και οι επιχειρήσεις, όλοι, θέλουν να δουν πώς η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκληματικότητα, την υγεία και άγνωστο αριθμό άλλων τομέων της κοινωνικής ζωής.

Κάθε επαρχία του Καναδά έχει ετοιμάσει δικό της σχέδιο για ανάπτυξη της νέας νομιμοποιημένης αγοράς μαριχουάνας.

Όταν πριν από 5 χρόνια νομιμοποιήθηκε η χρήση της μαριχουάνας στο Κολοράντο των ΗΠΑ, οι έμποροι ναρκωτικών αντέδρασαν ρίχνοντας στην αγορά άλλα, σκληρά ναρκωτικά, όπως ηρωίνη και οπιώδη.

Όλοι αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι συνέπειες και πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη μαύρη αγορά ναρκωτικών.

Οι αρχές αναζητούν τρόπους ώστε η τιμή να είναι χαμηλή, ώστε να μην αυξηθεί η χρήση σκληρών ναρκωτικών, αλλά όχι τόσο ώστε να μην προστεθούν νέοι χρήστες. Βασικός στόχος είναι να μείνουν μακριά από το σύστημα οι εγκληματικές οργανώσεις.

Το ζήτημα της χρήσης μαριχουάνας και της χαλάρωσης των περιορισμών κάθε χώρα το αντιμετωπίζει διαφορετικά.

Στον Καναδά η μαριχουάνα θα πωλείται σε απλές συσκευασίες σε καταστήματα ελεγχόμενα από το δημόσιο. Στη Βρετανία μελετάται ένα σύστημα που θα προσομοιάζει με αυτό των φαρμακείων.

Ωστόσο είναι γενική η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία η απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να συμβεί ό,τι με το κάπνισμα και το αλκοόλ και η εμπορευματοποίηση μέσω της διαφήμισης να ενθαρρύνει μεγαλύτερη χρήση.

Πηγή:  efsyn.gr  

Εδώ  η δήλωση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 19:15
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση