Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 08:32

Με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

butaris3Επειδή θεωρώ ότι κάνοντας χρήση βίας (εξαιρώντας αυτή για τις εθνικές ανεξαρτησίες, κι αυτή όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια) είσαι στον προθάλαμο του αντιδημοκρατικού τόξου, τότε ότι και αν πιστεύεις πως είσαι, στον ολοκληρωτισμό θα σε κατατάσσω. Αν αυτό σε ενοχλεί δεν θα πρέπει να το ψάξεις εδώ και τώρα;

Το επιχείρημα που κυκλοφορεί στην περίπτωση του Μπουτάρη είναι πως προκάλεσε και προκαλεί. Μα αγαπητοί μας, τότε κρινόμαστε, όταν μας προκαλούν, όταν μας ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι, όταν μας αδικούν κατάφωρα, όταν μας θίγουν τα όποια ιερά και όσια έχουμε. Αν σε τέτοιες φάσεις αρνούμαστε να γίνουμε έρμαιο στα χέρια της μέσα μας αρχέγονης βαρβαρότητας, τότε έχουμε προχωρήσει τον εαυτό μας τα πράματα και ενίοτε και μερικούς ακόμα προς κάτι το καλύτερο. Διαφορετικά κλάφτα Χαράλαμπε.

Ιστορικά αυτή είναι η μεγάλη μαγκιά του ανθρώπου, εκείνου του ανθρώπου που ξεκίνησε ως ζώον κατεβαίνοντας από τα δένδρα και έφτασε εδώ που έφτασε. Όποτε στην πορεία αυτή κατακτούσε δίχως βία τις πάσης φύσεως κορυφές ήταν πάντα καλύτερα.

.................................................................................................

Ο καθείς και η στάση του. Σ'αυτό το θέμα το μόνο που διαλέγω να κάνω είναι να εκφράσω τις δικές μου επιλογές, αυτές που προσπαθώ να έχουν σχέση με τις πράξεις μου και που με τίποτα δεν μου ταιριάζει να είμαι μέλος τους ζωικού βασιλείου περισσότερο απ'ότι ήδη είμαι. 

Το ότι η κατάσταση είναι αφόρητη για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, κατ'εμέ δεν τους δίνει το δικαίωμα να "πυροβολούν' επί δικαίων και αδίκων κι όποιον πάρει ο χάρος. Ακόμα και ως θυμωμένος, ακόμα και ως απογνωσμένος έχω επίγνωση ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί επί της ουσίας με την  αυτοδικία. Γιατί αυτό που πετυχαίνει η βία είναι να αναπαράγει το φαύλο κύκλο του αίματος και πέραν τούτου ουδέν. Πέρα από την πηγαία βία αγανακτισμένων ή την εν ψυχρώ ως επιλογή, η ανθρώπινη ευφυία και ευγένεια, η ανθρώπινη πολιτική δημοκρατική σκέψη και πράξη έχουν επινοήσει μες στις χιλιετίες και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μια ευρεία ποικιλία τρόπων για να αντιμετωπίζουν εκείνους που μια ομάδα θεωρεί εχθρούς της, εκείνους που αποκαλεί τέρατα, έχει εφαρμόσει τρόπους και διαδικασίες  για να επιλύει τα όποια προβλήματά της.

Μες το χρόνο οι τυχούσες ζημιές που προέκυψαν κατά περίπτωση από αυτούς τους τρόπους, ακόμα και αν δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί όσο ήθελαν αυτοί που τους υιοθέτησαν, οι ζημιές πάντα ήταν λιγότερες απ'όσες αν επέλεγαν τα λυντσαρίσματα, την εξόντωση των "εχθρών". Λιγότερος ήταν και ο πόνος. Και πάντα αυτό που προέκυψε ήταν πλουσιότερο, πιο ευρύχωρο και πιο ελεύθερο απ'ότι αν επιλεγόταν η βία. Σ'αυτή το έδαφος γεννήθηκαν και άνθισαν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί και σε τέτοιες κοινωνίες σε δύσκολες φάσεις γίνεται η ζωή υποφερτή.

Μάλλον θα μας κάνει καλό αν έχουμε υπόψη μας ότι όλοι, πέρα από την φύση μας, είμαστε και παιδιά των πολιτισμών που μας παρέδωσαν οι προηγούμενοι. Όμως στο δια ταύτα πάντα έχουμε, έστω και μια τόσο δα ελευθερία, να επιλέγουμε τι από όλα όσα τους απαρτίζουν μας εκφράζουν. Ως εκ τούτου, φέρουμε την ευθύνη τι θα αποδεχτούμε και τι θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Σ'αυτό ακριβώς το σημείο παίζονται τα μεγάλα στοιχήματα, όχι μόνο της ιστορίας αλλά και του βίου μας στην κάθε φορά τρέχουσα καθημερινότητά του. 

Εδώ που έχουμε φτάσει δεν είναι περιττό να αναφέρουμε το αυτονόητο. Θα πρέπει λοιπόν να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να συλληφθούν όσοι συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του κ.Μπουτάρη και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Όσο για το πολυπληθές φιλοθέαμον κοινό, το εθισμένο σε ταινίες βίας και δράσης, τι να πεις, αφού σε καμιας δικαιοσύνης το σώμα δεν εμπίπτει η στάση του να παρακολουθείς αφιονισμένη ομάδα να βιοπραγεί εναντίον ενός, δύο, τριών εχθρών. Αναρωτιέσαι μόνο αν υπάρχει μια άλλη παιδεία που στάζει εντός μας εκείνο το φως που αποδυναμώνει τη βαρβαρότητα τους λυντσαρίσματος.   

Τις παραπάνω σκέψεις, εδώ ελαφρώς παραλλαγμένες, τις πόσταρα χθες στη σελίδα μου στο fb.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 19:42
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση