Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 18:10

Ένα γενικότερο σχόλιο τώρα που τη σκυτάλη των αγώνων για τη δυσοσμία την παίρνει η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

melisanΤο πρόβλημα που εδώ και τρία περίπου χρόνια το βιώνουν όλοι όσοι κατοικούν και εργάζονται βασικά στη Δραπετσώνα και στην Χαραυγή είναι ένα. Η έντονη δυσοσμία κάποιες μέρες και ώρες το χρόνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και η εξ αυτής οι προφανείς βλαβερές συνέπειες στην υγεία τους. Τα δύο στοιχεία που κάνουν σχεδόν όλους να είναι βέβαιοι πως η αιτία του κακού είναι η εταιρεία Oil One συμφερόντων Μελισσανίδη, εταιρεία που επεξεργάζεται τα απόβλητα όλων των πλοίων που έχουν σχέση με το Λιμάνι του Πειραιά είναι:

Πρώτον, ξεκίνησε τις εργασίες της στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα. Και δεύτερον, εκείνες τις μέρες που φλομώνουμε από τα αέρια και οι δύσπνοιες δίνουν και παίρνουν, είναι ότι οι άνεμοι είναι νότιοι. Η μονάδα αυτή βρίσκεται νότια των περιοχών που πλήττονται πιο πολύ.

Από όσους πιστεύουν ότι οι αγώνες μπορούν να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα όποιον και να ρωτήσεις, σε σχέση με το πρόβλημα της δυσοσμίας, η αυθόρμητη απάντηση που θα λάβεις είναι να σταματήσει επιτέλους όσο πιο γρήγορα γίνεται η εκπομπή του δηλητηρίου. Κι όταν λέμε γρήγορα, φυσικά και δεν εννοούμε τα δυόμιση χρόνια τώρα που παρόλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ρούπι δεν έχει προχωρήσει. Είμαστε στο ίδιο σημείο, δίχως να φαίνεται φως στο βάθος, δίχως να έχουν μπει σε εφαρμογή από περιφέρεια και υπουργεία κάποια μέτρα και δεν έχουν παρθεί πρωτοβουλίες που θα μας πείθουν ότι η υπόθεση προχωράει προς τη σωστή για τους κατοίκους κατεύθυνση. 

Αυτό λοιπόν που ξεκάθαρα ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να σταματήσει δια παντός αυτή η δυσοσμία. 

Από εκεί και πέρα ο κάθε πολιτικός και θεσμικός χώρος, ο κάθε φορέας, προσθέτει και τα δικά του αιτήματα έχοντας ως βάση τη συνολικότερη θεώρηση που έχουν για τον χώρο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One, δηλαδή τον ελεύθερο χώρο των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχουν γίνει φέτος τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οσονούπω έπεται και η τέταρτη. 

Η κοινή εμπειρική λογική που έχει τριφτεί έστω και λίγο με μαχητικές δράσεις για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, το πρώτο που θα ισχυριστεί είναι ότι αυτή η πολυδιάσπαση περισσότερο βοηθάει τους διοργανωτές παρά μεγαλώνει την συνεισφορά τους στην επίλυση του προβήματος. 

Θα επισυνάψει επίσης στον προβληματισμό τη μνήμη από την πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν δυόμιση χρόνια για το πρόβλημα, την μεγαλύτερη μέχρι τώρα διαδήλωση, όπου και πολλοί γηγενείς πήραν μέρος, πέρα απ'αυτούς τους σίγουρους που συνήθως συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η κινητοποίηση εκείνη ήταν μακράν η πιο μαζική. Ήταν αυτή που μας ανέβασε το ηθικό.

Πολύ γρήγορα όμως έγινε φανερό πως δήμος, περιφέρεια και διάφοροι φορείς δε γνώριζαν τα βασικά και ουσιώδη, ούτε είχαν επεξεργαστεί βήματα και επιμέρους στόχους πάνω σ'αυτό το θέμα. Κι αυτό φάνηκε ένα χρόνο αργότερα όταν τίποτα επί της ουσίας δεν είχε ξεκινήσει παρόλες τις μαζώξεις και τις δημιουργίες διαφόρων επιτροπών.

Φέτος βρισκόμαστε εν απογνώσει, πάλι στο σημείο εκκίνησης. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα όπου δεν έχουν γίνει καν απόπειρες ώστε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ποια ειναι τα ουσιαστικά δεδομένα, πως και με τι όπλα θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη που έχει να κάνει με τη ζωή μας.

Με λίγα λόγια, επεξεργασμένο και με συγκεκριμένα βήματα ένα πειστικό σχέδιο δράσεων που θα προωθήσουν οι αρμόδιοι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας. Αφθονούν οι καταγγελίες, οι γενικόλογες εκτιμήσεις και μια εφ'όλης της ύλης αντιμετώπιση του θέματος. Ίσως αυτές οι παρατηρήσεις να σκιαγραφούν κάποιες από τις αιτίες που οι πορείες, ως προς την μαζικότητά τους, βαίνουν φθίνουσες. Αποτέλεσμα, το ηθικό του κόσμου είναι πεσμένο.

Φυσικά και είναι δικαίωμα του κάθε πολιτικού και κοινωνικού χώρου να έχει τη δικιά του σύλληψη για το θέμα αυτό. Το αυτονόητο όμως είναι πως το εκ των ουκ άνευ της κοινής δράσης, απ'αυτήν που έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να προκύψει αποτελεσματκή, είναι ο συμβιβασμός. Κατά τη γνώμη μας γι'αυτήν την επιλογή το μπαλάκι πέφτει στη δημοτική αρχή και στην αντιπεριφέρεια Πειραιά. Αυτοί περισσότερο από τον καθένα φέρουν την ευθύνη να προχωρήσουν σε κινήσεις όπου μέσα από ζυμώσεις, συζητήσεις κι ανοιχτές διαδικασίες ισότιμης συμμετοχής θα διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος διεκδικήσεων και τρόπων παρεμβάσεων.  

Τι παίζει το επόμενο διάστημα, που μακάρι να βοηθήσει στο να αρχίσουν να ωριμάζουν καρποί: 

Τώρα παίρνει τη σκυτάλη η "Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου Δραπετσώνας. Στην αρχή σήκωσαν το βάρος οι εκπαιδευτικοί, ο Τερψηχώρος, ακολούθησε ο δήμαρχος με τη δημοτική κίνηση της οποίας είναι επικεφαλής και κάποιοι ακόμα φορείς. 
Φαίνεται ότι τα προβλήματα των τελευταίων μηνών και η έντονη δυσοσμία, τη "μαύρη" Πέμπτη, 3-5-2018, κινητοποίησε και συνεχίζει κινητοποιεί τους οργανωμένους φορείς και συλλογικότητες, και αυτό, πέρα από τις όποιες σκέψεις μας, σίγουρα δεν μπορείς να το πεις και κακό.  
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου-Δραπετσώνας: 
"Εργαζόμενε, εργαζόμενη, αυτοαπασχολούμενε, άνεργε, συνταξιούχε, νέα, νέε, 
Η έντονη δυσοσμία, που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή μας, έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά κατάσταση που θα γίνεται αφόρητη και επικίνδυνη για εμάς και τα παιδιά μας όσο ζεσταίνει ο καιρός. 
Δεν είναι τυχαίο ότι στα σχολεία της γύρω περιοχής τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν στο διάλλειμα λόγω της αποπνικτικής κατάστασης ενώ πέρσι τέτοιο καιρό μαθητές λιποθυμούσαν. 
Αυτή η κατάσταση έχει αιτία. Είναι η πολιτική που στο όνομα της ανάπτυξης βάζει μπροστά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για να αυγαταίνουν περισσότερο τα κέρδη τους, ενώ την ίδια ώρα τσακίζουν με την πολιτική τους τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Υποβαθμίζουν την ζωή του λαού, το περιβάλλον.
Εμπορευματοποιείται η γη και οι ελεύθεροι χώροι. Αυτή είναι η «δίκαιη» ανάπτυξη που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις.

Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πριν λίγους μήνες έδωσε απλόχερα νέα άδεια αλλά και ζεστό χρήμα, περίπου 1,5 εκατ. €, στον επιχειρηματία Μελισανίδη για να επεκτείνει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του. 

Ευθύνες έχουν και η Περιφέρεια και ο Δήμος, που βάζουν πλάτη στα επιχειρηματικά σχέδια, όσο κι αν παριστάνουν σήμερα τους αγανακτισμένους και ανήξερους. Είναι αυτοί που την ώρα που ιδιωτικοποιούταν το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco πανηγύριζαν μαζί με την κυβέρνηση για τα 82 στρεμ. που παραχωρήθηκαν στο χώρο των Λιπασμάτων. Είναι αυτοί που καλούν σήμερα τους επιχειρηματίες (Εθνική Τράπεζα) για να επενδύσουν στο χώρο των Λιπασμάτων. 
Οι κινητοποιήσεις γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών τις προηγούμενες μέρες σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Πέραμα δείχνουν ότι είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους που μαυρίζει τις ζωές μας. Είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων των σωματείων και φορέων της περιοχής για να καλυτερεύσουν οι όροι ζωής συνολικά του λαού. 
Δεν πάει άλλο! Πρέπει να πάρουμε μέτρα! 
Η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου-Δραπετσώνας καλεί τους μαζικούς φορείς, το λαό της περιοχής μας σε ξεσηκωμό. Να παλέψουμε ενάντια στα σχέδια που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Να παλέψουμε για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κόντρα στα σχέδια των επιχειρηματιών. Καμία ανοχή στα όποια αντίμετρα χρησιμοποιεί κάθε φορά η κυβέρνηση για να χρυσώνει την βάρβαρή αντιλαϊκή πολιτική της. Να μη συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των μονοπωλιακών ομίλων. 
Παλεύουμε για: 
· Να ανακληθούν τώρα οι άδειες της Oil One. Μετεγκατάσταση των καζανιών εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. 
· Να απαλλοτριωθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής Λιπασμάτων προς όφελος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής μας (υποδομές για αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγεία). 
· Καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια, καμιά ανταποδοτική λειτουργία άμεση ή έμμεση. 
Καλούμε τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα την Πέμπτη 17 Μαΐου 19.00 στο πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας 
Καλούμε σε: 
Παρέμβαση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος 21 Μαΐου (11.00 πμ. ραντεβού στην Πλ. Κύπρου) 
- Συγκέντρωση στην Πλ. Κύπρου 5 Ιουνίου 7.00 μμ. και πορεία προς τα καζάνια της Oil One 
Λαϊκό γλέντι της Λαϊκής Επιτροπής στην περιοχή των Λιπασμάτων 16 Ιουνίου 8.00 μμ."
 
Την ανακοίνωση υπογράφουν: 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «Η ΣΤΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 07:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 10-05-2018 12:16
Έγραψα ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή των νόμων. Αυτό το "μόνο" που είπα ήταν λάθος. Γιατί μπορεί και πρέπει να γίνει και κάτι άλλο που χωρίς αυτό όλα θα αποτυγχάνουν. Να ξαναγίνει η Δραπετσώνα δήμος. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ θα αποτραπούν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Μόνο έτσι πέτυχε η Δραπετσώνα και όλη η περιοχή την αναβάθμισή της, έτσι απαλλάχτηκε από τους βρ;αχνάδες της κι έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει και στο μέλλον. Ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, το τονίζω αυτό. Όποιος κι αν είναι δήμαρχος, όποια παράταξη κι αν διοικεί, η Δραπετσώνα μπορεί να είναι βράχος υπεράσπισης κεκτημένων και κατάκτησης νέων ευκαιριών. Σημασία έχει ο θεσμός κι όχι τα πρόσωπα.
Παράθεση
+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 10-05-2018 12:09
Άλλη μια ντουφεκιά χωρίς νόημα και σκοπό.

Ο Σαμαράς -δηλαδή η τότε κυβέρνηση- επέβαλε αυτή τη λύση το 2014 (αφού την σχεδίασε από πριν). Ο Μελισσανίδης δεν μισεί ιδιαίτερα τη Δραπετσώνα, δεν έχει κάτι μαζί μας, τη δουλειά του κάνει. Την έκανε στην Κυνοσούρα και την ολοκλήρωναν τα ΕΛΔΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε αυτή την δράση εδώ με νόμο. Ας έδιναν άλλον χώρο γι αυτή τη δραστηριότητα, κάπου αλλού, σε λιγότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή, σε ήδη λειτουργούσα βιομηχανική ζώνη. Χωρίς την Δραπετσώνα (σαν αυτόνομο ΟΤΑ) όλα έγιναν δυνατά. Κι ακόμα είναι ....
Το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι η εφαρμογή των νόμων. Αρκεί κάποιος να τους ξέρει ή να τους μάθει...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση