Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 16:30

Βρώμα και δυσοσμία…

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melisan4Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την Πέμπτη 3.5 για την λειτουργία της μονάδας διύλισης απόβλητων πλοίων της OIL ONE που διοργάνωσαν οι σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων και ο Πολιτιστικός σύλλογος Δραπετσώνας Τερψηχώρος, είχε έναν αναπάντεχο «σύμμαχο».

Μια απαίσια μυρωδιά που πολλούς κατοίκους της περιοχής ξύπνησε από τα άγρια χαράματα, σε πολλούς έφερε δυσφορία και σε ακόμη περισσότερους ανησυχία.

Δεν είναι άγνωστη η δυσοσμία αυτή, εμφανίζεται κατά διαστήματα εδώ και 2-3 χρόνια, αλλά σήμερα ήταν υπερβολική τόσο που έγινε ρεπορτάζ σε εφημερίδες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), που προκάλεσε δηλώσεις αρμοδίων της Πολιτείας.

Όλοι απορούμε για την προέλευση της –δεν έχει εντοπιστεί η πηγή εδώ και 3 χρόνια- και για την επικινδυνότητα της –δεν έχει καθοριστεί η σύνθεση της εδώ και 3 χρόνια.

Δεν δικαιούμαστε όμως όλοι να απορούμε.

Η πολιτεία δια του Υπουργείου και της Περιφέρειας όφειλαν να έχουν δώσει την απάντηση. Από που προέρχεται και πόσο επικίνδυνη είναι. Τα «ναι, ξέρετε έχουμε ενημερώσει, έχουμε ζητήσει έλεγχο, πρέπει να έρθει ο Δημόκριτος γιατί μόνον αυτός μπορεί» ανήκουν στις προ 3ετίας απαντήσεις και όχι στις σημερινές. Για πολλούς λόγους, εξίσου σημαντικούς με την υποχρέωση της Πολιτείας να κάνει την δουλειά της την στιγμή που πρέπει να την κάνει.

Ποιους λόγους;

Όλων οι υποψίες πέφτουν στην OIL ONE μιας που η περιοδική δυσοσμία ξεκίνησε με την έναρξη της δικής της δραστηριότητας.

Συμβαίνει επίσης, η δραστηριότητα της OIL ONE να περιλαμβάνεται στους όρους λειτουργίας της «Οδηγία Seveso ΙΙ». Είναι δηλαδή ιδιαίτερα επικίνδυνη. Συμβαίνει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι χωροθετικοί όροι που προβλέπει αυτή η οδηγία, δεν τηρούνται. Υπάρχουν (υπήρχαν πολύ πριν την εταιρεία) σπίτια κοντά, σχολεία κοντά, αθλητικές εγκαταστάσεις κοντά.

Η υποψία των κατοίκων ότι αυτός είναι ένας ικανός λόγος για να «μην μπορεί» η πολιτεία (η κυβέρνηση και η Περιφέρεια πάντα) να εντοπίσει την πηγή της δυσοσμίας είναι άστοχη; Ή είναι ακριβώς στο κέντρο;

Συμβαίνει η OIL ONE να είναι εταιρεία υψηλού κινδύνου γι αυτό και περιλαμβάνεται στα μέτρα ασφαλείας της Οδηγία Seveso ΙΙ. Και 3 χρόνια δεν ξέρουμε την σύνθεση σε σωματίδια αυτής της δυσοσμίας. Επομένως αγνοούμε σταθερά τον βαθμό επικινδυνότητας μιας επαναλαμβανόμενης έκθεσης όλων των κατοίκων. Εάν και όταν κάποτε η Πολιτεία αναθέσει στον Δημόκριτο την ανάλυση της οσμής και αποδειχτεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο (τέτοια βρώμα ακίνδυνη δεν είναι), η πολιτεία θα είναι υπόλογη έναντι των κατοίκων; Και τι θα πει υπόλογη; Υπάρχει, έχει συμβεί στο παρελθόν για να συμβεί και τώρα, η ευθύνη του δημοσίου να προσωποποιηθεί; «Εκ μέρους της πολιτείας φταίει ο/η  υπουργός κύριος/α τάδε και ο/η Περιφερειάρχης κύριος/α τάδε και καταδικάζονται...»;

‘Η θα κρύβονται πάντα πίσω από το προσφιλές «πολιτική δίωξη» και θα μας βγουν μέχρι και ήρωες;

Να θυμηθούμε ότι πριν πολλούς μήνες, αφού το υπουργείο είχε δώσει την έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας της δεξαμενής αποθήκευσης των διυλισμένων αποβλήτων πετρελοειδών, δια του Γεν. Γραμματέα του –σε συγκέντρωση στο (πρώην)δημαρχείο Δραπετσώνας- ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος και θα διορθωνόταν άμεσα με ανάκληση της άδειας. Τώρα μαθαίνουμε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη της OIL ONE κ. Μελισσανίδη για την μετεγκατάσταση του. Ψάχνουν να βρουν αλλού λιμάνι. Που να το βρουν;

«Δεν υπάρχει αλλού λιμάνι» το ξέρουμε εδώ και δεκαετίες.

Καλύτερα να ψάχνουν λάκκο να κρυφτούν γιατί το βλέπουμε « το κακό με δρασκελιές να πλησιάζει».

Τέλος μια κουβέντα για την Δημοτική Αρχή μας.

Μπορεί να μην ευθύνεται για την παρουσία και επέκταση της επικίνδυνης μονάδας του κ. Μελισσανίδη. Ευθύνεται όμως για την πλημμελή παρακολούθηση και ενεργοποίηση της για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις είναι το όπλο των συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων που στην πράξη, δεν έχουν άλλο τρόπο για να δηλώσουν, να εμφανίσουν να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα. Καλά κάνει και συμμετάσχει η Δημοτική αρχή σ’ αυτά, αλλά έχει άλλον θεσμικό ρόλο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανεξάρτητα από πολιτικές φιλίες ή συγγένειες, η ευπιστία σε βεβαιώσεις δείχνει τουλάχιστον πολιτική αφέλεια για κάποιους, πολιτική κουκουλώματος για κάποιους άλλους. Αν ο Δημόκριτος είναι η μόνη ερευνητική μονάδα που θα μπορούσε να εντοπίσει και να «διαβάσει» την δυσοσμία, η Δημοτική Αρχή μας όφειλε να τον έχει φέρει, να του είχε αναθέσει την έρευνα, ακόμη και «κατά παράβασιν». Μια παράβαση προς όφελος της υγείας των κατοίκων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 20:30

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση