Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 12:31

Η «Αυριανή» και η Ελλάδα της, του Νικόλα Σεβαστάκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo174Τι ήταν η «Αυριανή»; Ο θάνατος του εκδότη Γιώργου Κουρή ( Αργοστόλι, 1937 - Αθήνα, 30.4.18) ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα ερωτήματα που μας στοιχειώνουν εδώ και δεκαετίες. Τι ήταν αυτή η εφημερίδα που κατάφερε να γίνει κοινωνικό γεγονός της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, σύμβολο μιας «παραταξιακής συνείδησης» και σύμπτωμα ενός ορισμένου ύφους;

Η «Αυριανή» και ο αυριανισμός έγιναν λήμμα στο Μεγάλο Λεξικό της Δεκαετίας του '80, αντικείμενο για διατριβές και πανεπιστημιακές έρευνες, όρος της πολιτικο-δημοσιογραφικής πολεμικής. Κάθε άρθρο που θέλει να μιλήσει για τον λαϊκισμό στη Μεταπολίτευση ή για τις μεταβολές του ΠΑΣΟΚ ως ηγεμονικού κόμματος της αντι-δεξιάς συνομίλησε και συνομιλεί με όσα έγραψε ο Κουρής και η «Αυριανή».

 

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι η «Αυριανή» συνάντησε και συγχρόνως έπλασε μια συγκεκριμένη λαϊκότητα.

Διεκδίκησε, για πρώτη φορά με τόσο επιθετικά καθαρούς όρους, να εκφράσει την αντίθεση του λαού της «δημοκρατικής παράταξης» εναντίον των ελίτ, των παραδοσιακών ελίτ της δεξιάς.  

Στις γραφές της, οι ηλικιωμένοι της δεκαετίας του '80 (πολλοί εκ των οποίων ήταν εαμογενείς αριστεροί) αναγνώρισαν αυτό που περίπου διάβαζαν και στις προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη: την επίθεση στα μεγάλα ονόματα του κατεστημένου, το «ξεδόντιασμα» του Καραμανλή ή των εκδοτών της κεντροδεξιάς, τον αντιαμερικανισμό, τον μικροαστικό αντιελιτισμό. 

Πατώντας http://www.lifo.gr/articles/opinions/190933/i-ayriani-kai-i-ellada-tis θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Νικόλα Σεβαστάκη που αναρτήθηκε στη lifo στις 30.4.18

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 12:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση