Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 09:58

Αλήθεια, γιατί έκλεισε ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας μια συνηθισμένη μέρα 15 σχολεία της πόλης μας;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

sxoliaΤι σύστησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στους δικούς μας, όταν τον επισκέφτηκαν για να του ζητήσουν την απόσυρση της άδειας στην εταιρεία Oil One του Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα; Άδεια για αποθήκευση και πώληση πετρελαιοειδών και λιπαντικών και ταυτόχρνα να του διαμαρτυρηθούν για τους αέριους ρύπους που εκπέμπει το διυλιστήριο επεξεργασίας αποβλήτων των πλοίων που κινούνται στον Ελλαδικό χώρο. 

Τους σύστησε, να κλείνουν τα σχολεία, όταν η κατάσταση είναι αφόρητη. Βασικά το πρότεινε στο δήμαρχό μας, που από το νόμο έχει το δικαίωμα να κλείνει μέχρι και τρεις μέρες τα σχολεία στο δήμο του, πάντα για συγκεκριμένους λόγους.

Μέχρι εδώ όλα βαίνουν περίπου καλώς. Το "περίπου", διότι το πιο σωστό που θα μπορούσε να σκεφτεί και να πει ο αριστερός υπουργός δεν θα ήταν, "λοιπόν σύντροφοι, δεσμεύομαι πως θα φέρω τα πάνω κάτω ώστε το συντομότερον δυνατόν να βρω πως θα σταματήσει να σας δηλητηριάζουν τη ζωή οι εκπομπές αερίων από τις εγκαταστάσεις της Oil One; Μέχρι τότε όμως, όταν η κατάσταση είναι αφόρητη, να βάζετε λουκέτο  στα σχολεία".

Από προχθές Τετάρτη το βράδυ μέχρι στις 11 περίπου το πρωί της Πέμπτης, η δυσοσμία στη Δραπετσώνα και στην Χαραυγή ήταν εντονότατη. Παρεμπιπτόντως μια απορία. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας γιατί αποφάσισαν να είναι φουλ προκλητικοί την ημέρα της προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και αμόλησαν τόσα αέρια; 

Στο θέμα μας τώρα. Από προχθές Τετάρτη, όπως μπορεί να το διαβεβαιώσουν οι κάτοικοι της περιοχής, η κατάσταση ήταν κόλαση. Το λογικό λοιπόν δεν είναι να αποφάσιζε ο δήμαρχος να δώσει εντολή για το κλείσιμο των 15 σχολικών μονάδων για χθες Πέμπτη; Ε, δεν την έδωσε. Και αφού δεν την έδωσε χθες, αποφάσισε να τη δώσει σήμερα. Σήμερα που η κατάσταση είναι η συνηθισμένη, η κανονική. Φαίνεται ότι σε ένα κράτος που η μετανεωτερικότητα έχει πάρει το πάνω χέρι, τέτοιες αποφάσεις μπορούν να έχουν και αναδρομική ισχύ; Πολύ πιθανόν, μιας και όλα τα κουφά είναι δυνατόν να συμβούν σ'αυτήν την χώρα.  

Για μια πιο σοβαρή επιχειρματολογία:

Αν η αυτή η κίνηση του δημάρχου είχε μια προληπτική διάσταση, τότε μια καλή επιλογή δεν είναι μέρα παρά μέρα να κλείνουμε τα σχολεία; 

Αν αυτή η κίνηση ήταν μία κίνηση διαμαρτυρίας, τότε δε θα ήταν πιο σωστό να κλείσουν όλα τα σχολεία του δήμου, έτσι ώστε και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι δημότες για την ατμοσφαιρική ρύπανση που σύνορα δεν γνωρίζει, και να μην διαμαρτύρονται κάποια σχολεία σε στυλ, "γιατί μόνο εσείς να μην κάνετε μάθημα κι όχι και εμείς, ε γιατί;" 

Αυτοί που κατ'έκτίμηση θα έμειναν ικανοποιημένοι, θα είναι η μεγάλη πλειονότητα των δασκάλων και των μαθητών που υπηρετούν στα σχολεία που δεν λειτούργησαν σήμερα Παρασκευή, μια εντελώς συνηθισμένη μέρα. 

Αλλά φανταζόμαστε ότι θα υπάρχουν και κάποιοι από τη σχολική κοινότητα, όπως και αρκετοί δημότες, που με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, θα συμπέραναν πως αυτά δεν είναι καθόλου, μα καθόλου σοβαρά πράματα. Είναι σαν να διατάζει κάποιος αξιωματικός πυρ ομαδόν και όποιον πάρει ο χάρος παιδιά, την ώρα που ο εχθρός έχει κρυφτεί κάπου άλλου. Αλλά με τέτοιες αποφάσεις είνα δυνατόν να κερδίζει ο εν λόγω αξιωματικός την εμπιστοσύνη των στρατιωτών του; Την αποδοχή εκ μέρους του άμαχου πληθυσμού;

Προσωπικά δεν το νομίζω και για ένα επιπλέον λόγο. Αν για οποιοδήποτε λόγο αποφασίζουν κάποιοι να κλείσουν σχολεία, αυτοί που τα κλείνουν θα πρέπει να το σκέφτονται πριν, όχι μια, όχι δυο, αλλά χίλιες δυο φορές.

Αδιαπραγμάτευτη πια θέση, που την διαμόρφωσα σιγά σιγά κατά τη διάρκεια 31 χρόνων θητείας: Τα σχολεία τα κλείνουμε με δημοκρατικές και νόμιμες αποφάσεις σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις και για πάρα πολύ σοβαρούς λόγους. 

Πέρα απ'αυτό, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια κλασσική περίπτωση που η σωστή κίνηση γίνεται κατόπιν εορτής. Κακά αντανακλαστικά; Ποιος ξέρει; Εσφαλμένος υπολογισμός; Μπορεί. Ικανοποίηση των μαχητικών δασκάλων που έντονα πίεσαν για να κλείσουν τα σχολεία χθες; Παίζει κι αυτό. Ποιος να ξέρει άραγε πως σκέφτηκε ο δήμαρχος; 

Τι όμως ξέρουμε σχεδόν όλοι;  Ότι η μεγάλη μάχη αφορά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όσων μένουν και εργάζονται στην περιοχή της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Αλλά όλοι όσοι έχουμε μία στο περίπου γνώση από μάχες, έχουμε υπόψη πως ουσιαστικό ρόλο παίζουν και πολλά δευτερεύοντα στοιχεία, που άλλοτε αιτιοκρατικά κι άλλοτε τυχαία επιδρούν στις αγωνιστικές κινήσεις. Επιδρούν και στη διαμόρφωση του φρονήματος και στην πειστικότητα των αγωνιστών απέναντι στους άλλους, τους πάρα πολλούς, που συνήθως δεν παίρνουν μέρος σ'αυτές τις κινητοποιήσεις. 

Εδώ δεν ισχύει το "ουδέν κακόν, αμιγές καλού"; Βεβαίως και ισχύει.

Το κλείσιμο των σχολείων έπιασε τα ΜΜΕ και ασχολήθηκαν με το θέμα μας. Γίναμε είδηση από αυτά τα τεμπέλικα, εφετζίδικα και ετεροκαθορισμένα στην πλειονότητά τους ΜΜΕ. Τώρα αν από αυτά τα ΜΜΕ πέρα από τη δημοσιότητα που προσφέρουν, θα βγει κάτι καλό στην αντιμετώπιση της υπόθεσής μας, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να σταματήσει το κακό στην πόλη μας, αν στις διαδηλώσεις κατέβαινε τουλάχιστον πάνω από το μισό του ντόπιου πληθυσμού και όχι όπως τώρα που παίρνει μέρος μια πολύ μκρή μαχητική μειοψηφία. Και προπάντων αν κόμματα, υπουργοί και γενικοί γραμματείς, ήταν αναφανδόν υπέρ του δίκαιου αιτήματός μας. Τότε κάτι καλό θα μπορούσε να μας προκύψει. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 16:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 05-05-2018 20:05
Όσον αφορά στην εξάντληση των προσπαθειών μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων (δεν τις σνομπάρω καθόλου) και μέχρι να ξαναγίνει η Δραπετσώνα δήμος όπως λέει κι ο Γιώργος οπότε δεν θα έχει καμιά σημασία ποιος είναι άρχων της δημοτικής αρχής.
Την Πέμπτη έγινε μια κινητοποίηση την οποία προκάλεσαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και ο ΤΕΡΨΗΧΩΡΟΣ.
Σήμερα γίνεται μια κινητοποίηση την οποία προκαλεί ο δήμαρχος με την δημοτική του παράταξη.
Αμ έτσι δεν κάνουμε δουλίτσα.
Η ρύπανση δεν είναι υπόθεση (μόνον) αριστερών ή κομμουνιστών, ριζοσπαστών ή ανανεωτικών, φιλελεύθερων ή σοσιαλδημοκρατών.
Με τα "φτου και πρω" κυβερνήσεις και Μελισσανίδηδες θα πράττουν τα δέοντα.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 05-05-2018 02:27
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Όσο η Δραπετσώνα ήταν δήμος, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, πισωγύρισμα τέτοιο δεν είχε συμβεί ούτε ήταν δυνατόν να συμβεί.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ:
Η Δραπετσώνα απαλλάχτηκε από μεγαθήρια ρύπανσης-μόλυνσης (Τσιμεντάδικο, Λιπάσματα, Γυψάδικα κτλ) και στο τέλος -μόλις καταργήθηκε- της φόρεσαν μια νέα ρυπογόνα δραστηριότητα σχεδόν στα μουγκά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ:
Ανάγκη να ξαναγίνει δήμος για να μπορεί να δίνει τους αγώνες και για την περιβαλλοντική βελτίωση-αναβάθμισή της αλλά και για την μη επιδείνωση των συνθηκών ζωής..
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση