Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 16:41

Να κλείσει η OIL ONE στη Δραπετσώνα που δηλητηριάζει τις ζωές μας, ζήτησαν οι διαδηλωτές

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

oiloneΑρκετός κόσμος παρευρέθηκε σήμερα (3.5) το μεσημέρι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προκάλεσαν μπροστά στην είσοδο της OIL ONE από κοινού σύλλογοι εκπαιδευτικών, ο πολιτιστικός σύλλογος Δραπετσώνας ΤΕΡΨΗΧΩΡΟΣ με τις σημαίες του κι άλλοι φορείς. Τον τόνο τον έδωσαν τα πιτσιρίκια με τα πανό τους και το σύνθημά τους "Όχι στα καζάνια ναι στη ζωή". Παρόντες επίσης ήταν δάσκαλοι, καθηγητές, αρκετοί δημότες, ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος και δημοτικοί σύμβουλοι. Όλοι αυτοί ήταν εκεί για να ζητήσουν όσο γίνεται πιο σύντομα να σταματήσει να λειτουργεί το διυλιστήριο του Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα.

Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη εξ αιτίας του γεγονότος που από χθες το απόγευμα η δυσοσμία από τα αέρια της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων των πλοίων ήταν έντονη στη Δραπετσώνα και στη Χαραυγή. Αέρια, που πέρα από την βαριά μυρωδιά τους είναι σίγουρο ότι βλάπτουν και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κι αυτό όπως και να το κάνουμε είναι δυνατόν να μη σε εξοργίζει που άλλοι (Μελισσανίδης) βγάζουν κέρδη από την συγκεκριμένη επιχειρηματική τους δραστηριότητα; Δεν είναι.  

Στον χαιρετισμό του ο Χρήστος Βρεττάκος υπογράμμισε ότι «αδιαπραγμάτευτη θέση της Δημοτικής Αρχής παραμένει η απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την πόλη μας, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον που ανήκει σε μας και τις επόμενες γενιές». 

Όλοι οι ομιλητές συνέκλιναν στο αίτημα προς την κυβέρνηση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του διυλιστηρίου, όπως και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛΠΕ) από την πόλη μας.  

Τέλος, εξ αιτίας αυτής της αποπνικτής ατμόσφαιρας ο δήμαρχος αποφάσισε να παραμείνουν αύριο Παρασκευή 4.5.18, κλειστές 15 σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή Δραπετσώνας Κερατσινίου. 

oilone2Πατώντας  keratsini-drapetsona.gr  θα σας εμφανιστεί η κοινή δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου για τη δυσοσμία στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι. 

Η επερώτηση για την έντονη δυσοσμία που υπέβαλλαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση για την έντονη δυσοσμία που παρουσιάστηκε στις περιοχές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά: «Για μια ακόμη φορά οι περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία, που είναι διάχυτη στην περιοχή από το πρωί της Πέμπτης, όπως και το καλοκαίρι του 2017 αλλά και προηγούμενα. Αυτή η αποπνικτική μυρωδιά έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αντιμετωπίζουν και αυτή την κατάσταση, η οποία γίνεται χειρότερη κατά τη θερινή περίοδο.

Είναι διάχυτη η άποψη μεταξύ των κατοίκων ότι η δυσοσμία οφείλεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (slops) και εμπορίας πετρελαιοειδών της "Oil-One", συμφερόντων ομίλου Μελισσανίδη, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μόλις 100 μ. από κατοικημένη περιοχή. Εγκαταστάσεις που εδώ και χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κινητοποιήσεων κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής με αίτημα την απομάκρυνσή τους, όπως και με τη σημερινή κινητοποίηση σωματείων, γονιών και εκπαιδευτικών.
Όμως, η απάντηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε προηγούμενη ερώτησή μας, ήταν ότι το ψάχνει και ότι θα παγώσει την άδεια λειτουργίας. Αντί γι΄ αυτό όμως, δόθηκε άδεια για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, άλλα και επιδοτήθηκε ο επιχειρηματίας με το ποσό του 1,5 εκ ευρώ!!!
Τελικά τα κέρδη του επιχειρηματία είναι πάνω από την προστασία της δημόσιας υγείας. Αφού είναι γνωστές οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από τα διάφορα πτητικά αέρια που εξαερώνονται από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών, αλλά και τις επιδράσεις στην καθημερινότητα του λαού.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να διαπιστωθεί, από πού προέρχεται, που οφείλεται και πώς θα σταματήσει τελικά αυτή η δυσοσμία καθώς και εάν τηρούνται αποδεδειγμένα και στο σύνολό τους οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της μονάδας.
Τι προληπτικά μέτρα θα λάβει για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των παιδιών τους;».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 09:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση