Κυριακή, 29 Απριλίου 2018 05:49

Ο λογοτέχνης Ίαν Μακγιούαν μιλάει στη Βένα και στη Τίνα για την τέχνη του, τις σχέσεις του και τον κόσμο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

giuan'Ολα τα μυθιστορήματα του Άγγλου Ίαν Μακγιούαν (Άλντερσοτ, 1948) που έχουμε διαβάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια ( Εξιλέωση, Χαμένο παιδί, Άμστερνταμ, Σάββατο, Ο νόμος περί τέκνων) μας άρεσαν, αλλά δεν μας χάραξαν. Τα φχαριστηθηκαμε, τα θυμόμαστε, γιατί όμως δεν μας ξεγέννησαν έναν άλλον εαυτό; Ανάμεσα στα στοιχεία τους που μας κέρδισαν είναι οι πολλές τυπικές λογοτεχνικές γέφυρες που ρίχνει ο Μακγιούαν με την πραγματικότητα όπως είναι αντιληπτή στον μέσο τηλεοπτικό άνθρωπο την ίδια στιγμή που φτιάχνει γέφυρες με μια δικής του επινόησης πραγματικότητα.

Ανάμεσα σ'αυτούς τους δύο συμβατούς κόσμους πηγαινοέρχονται οι αναγνωρίσιμοι ήρωές του που μέσω μιας γλώσσας ταιριαστής κάθε φορά με το περιεχόμενο όπως και ενός ύφους που γεννιέται απ'αυτό, νιώθεις τα διλήμματα και οι αναζητήσεις τους σαν να'ναι και δικές σου, ο κόσμος τους κόσμος σου. Και που γιατί να μην είναι άλλωστε, αφού κι εσύ θα έχεις περάσει, έστω και για μια φορά στη ζωή σου, από εκείνες τις φάσεις όπου όλες οι απαντήσεις είναι υπό αίρεση, όπου όλα παίζονται για το καλύτερο και για το χειρότερο στην ίδια στροφή.  

 

Αυτές τις μέρες ο Ίαν Μακγιούαν ήταν στην Ελλάδα όπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018» συζήτησε με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό για το πώς επινοούμε λογοτεχνικά τον εαυτό, πώς δημιουργούμε στη μυθοπλασία το εγώ και με ποιον ακριβώς τρόπο το σχηματίζουμε. 

Η συζήτηση ξεκίνησε από το τελευταίο μυθιστόρημά του «Καρυδότσουφλο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά (μετάφραση Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Πατάκη). 

Επ'ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας ο Μακγιούαν έδωσε μερικές συνεντεύξεις. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε δύο απ'αυτές. Η πρώτη δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ με τον τίτλο "Είμαστε πολύ ευάλωτου άνθρωποι εμείς οι συγγραφείς" και την παραχώρησε στη Βένα Γεωργακοπούλου. Η δεύτερη δημοσιεύτηκε στη lifo με τον τίτλο " Η συγγραφική μου καριέρα ίσως ξεκίνησε στην Ελλάδα" και την παραχώρησε στην Τίνα Μανδηλαρά. Σ'αυτήν ο σημαντικός συγγραφέας μιλάει για τα μυστικά της φιλίας και της λογοτεχνίας. 

«Είμαστε πολύ ευάλωτοι άνθρωποι εμείς οι συγγραφείς»  

Η συγγραφική μου καριέρα ίσως ξεκίνησε στην Ελλάδα  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 11:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση