Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 20:06

Ε.Ε.: Απαγόρευση εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες, του Τέλη Σαμαντά

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melises2Τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση μελισσών, η χρήση των οποίων τελεί ήδη υπό περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα απαγορευθούν ολοκληρωτικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η τύχη της ιµιδακλοπρίδης της Bayer CropScience, της κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και της θειαμεθοξάμης της Syngenta -νευροτοξικών ουσιών που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης - ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013, έπειτα από μια πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).

 Η υπηρεσία επιβεβαίωσε στο τέλος του Φεβρουαρίου την αρχική της αξιολόγηση, η οποία υποστήριξε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.

Η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια, υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου.

Ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa. Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει περιορισμούς στα τρία αυτά νεονικοτινοειδή, περιορισμούς κατά των οποίων είχαν προσφύγει η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta.

Το μερικό μορατόριο χρήσης αφορούσε τις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες (όπως το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το ηλιοτρόπιο) εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Η Ε.Ε. δεν περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να λάβει τη σημερινή απόφαση.

 

Από διαδήλωση έξω από την έδρα της Κομισιόν | Avaaz

Οι χώρες που υποστήριξαν την απαγόρευση ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η Ρουμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Δανία αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας η Πολωνία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Καταλυτικό ρόλο για τη λήψη της απόφασης έπαιξε ένα ψήφισμα του παγκόσμιου κινήματος Avaaz το οποίο συγκέντρωσε περίπου 5 εκατ. υπογραφές υπέρ της απαγόρευσης των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων.

 «Η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένα σμήνος ελπίδας για τις μέλισσες. Επιτέλους οι κυβερνήσεις μας εισάκουσαν τους πολίτες, τα επιστημονικά στοιχεία και τους αγρότες που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους ότι ούτε οι μέλισσες μπορούν να επιβιώσουν με αυτές τις χημικές ουσίες ούτε εμείς χωρίς τις μέλισσες», δήλωσε η Antonia Staats, ακτιβίστρια του Avaaz.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Bernie, μια τεράστια φουσκωτή μέλισσα, αγκαλιάστηκε από ένα πλήθος παιδιών με ζωγραφισμένα πρόσωπα, έξω από την έδρα της Κομισιόν, σε μια πολύχρωμη γιορτή για τις μέλισσες, που διοργάνωσε το Avaaz για να παραδώσει το παγκόσμιο ψήφισμα.

 

Από διαδήλωση έξω από την έδρα της Κομισιόν | Avaaz

Οι γίγαντες της χημικής βιομηχανίας αντιτάχθηκαν στην απόφαση, λέγοντας ότι θα βλάψει τους Ευρωπαίους αγρότες. Η Bayer δήλωσε ότι ήταν «μια θλιβερή μέρα για τους αγρότες και μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη».

«Η απόφαση θα μειώσει περαιτέρω την ικανότητα των ευρωπαίων αγροτών να αντιμετωπίζουν σημαντικά παράσιτα, για πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες», ανέφερε.

Η Sygenta δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «απογοητευτική αλλά όχι απροσδόκητη», προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύει ότι η σημερινή απόφαση είναι το σωστό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους αγρότες ή για το περιβάλλον».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις  περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών. Η Greenpeace ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά νέα για τις μέλισσες, τους άλλους επικονιαστές και το ευρύτερο περιβάλλον μας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αντικατασταθούν με άλλα επιβλαβή φυτοφάρμακα".

Οι Φίλοι της Γης επισήμαναν ότι ήταν μια «τεράστια νίκη για τις μέλισσες και το ευρύτερο περιβάλλον».

Από την πλευρά της, η ομάδα καμπάνιας του Avaaz δήλωσε ότι «η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένας φάρος ελπίδας για τις μέλισσες».

Πηγή:  efsyn.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 20:13

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση