Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 19:47

Τελικά κατέβασαν οι Τούρκοι την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα ή όχι;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fournoi mapΑν, έστω και σαν αστραπή, περάσει από το μυαλό σου η ερώτηση, τι στ'αλήθεια συνέβη, κατέβασαν οι Τούρκοι την Ελληνική σημαία από την βραχονησίδα ή όχι, αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλό σημάδι. Το να μην έχουμε σαφή γνώση για την αλήθεια ενός γεγονότος είναι ενδεικτικό ενός πολεμικής υφής κλίματος, που μας αυξάνει την ανασφάλεια και μας κάνει φιλύποπτους προς κάθε κατεύθυνση. 

 Λοιπόν, είτε οι Τούρκοι μπλοφάρουν χοντρά σ'αυτή την παρτίδα του ακήρυχτου πολέμου, είτε οι δικοί μας στην ίδια παρτίδα έχουν άσχημο χαρτί και κάνοντας το μαύρο άσπρο αρνούνται να μπουν στην παρτίδα, ότι κι αν συμβαίνει μας φοβίζει.  

Αν αυτή η κίνηση με τη σημαία είναι μια χοντροκομμένη προβακάτσια, τότε με την κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας εκτιμούμε πως ο Ερντογάν ετοιμάζει μια πραγματική απάντηση στην υποτίθεται δικιά μας πρόκληση.

Προσοχή, προσοχή, ψυχραιμία πατριώτες και υψηλού επιπέδου σοβαρότης, είναι το κατάλληλο σύνθημα που μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμβουλός μας μας διαμηνύει η Ιστορία. 

Πάντως, το μεγάλο πρόβλημα για μας είναι πως δεν έχουμε έστω μία πηγή μετάδοσης ειδήσεων που να την εμπιστευόμαστε απόλυτα ως προς την αλήθεια τους. Οπότε με βαριά καρδιά σε τέτοιες αμφιλεγόμενες περιπτώσεις όπως με τη σημαία τι κάνεις; Δέχεσαι, κρατώντας πάντα μια πισινή, αυτά που λένε οι πιο "δικοί" σου. Και σε σχέση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής οι πιο "δικοί μας" είναι οι Έλληνες και συγκεκριμένα ελάχιστα ΜΜΕ που τους έχουμε βάλει σχετικά καλό βαθμό στην πληροφόρηση. Όμως από όποια πλευρά και να δεις το θέμα της ενημέρωσης είναι χάλια, διότι αυτή η κατάσταση είναι αναντίστοιχη με τις κατακτήσεις του 21ου αιώνα μ.Χ. 

Του στραβού του δίκαιο, ότι δηλαδή η θέση του αμυνόμενου είναι σχεδόν πάντα η δυσκολότερη, συχνά με καθοδηγεί να δείχνω κατανόηση στις αντιδράσεις των δικών μας, παρόλο που είμαι της άποψης ότι σε ιστορίες που το παιχνίδι με την φωτιά είναι στο κέντρο, η αυστηρότητα είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Γεωγραφία: Η βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» είναι ένας μικρός βράχος εμβαδού λίγων στρεμάτων σε απόσταση μικρότερη του μιλίου από τους Φούρνους και απέχει από την Τουρκία 25 μίλια περίπου.

Ιδού το γεγονός για το οποίο αναρωτιόμαστε.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, σε σημερινή του δήλωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαίωσε πως η ακτοφυλακή της χώρας κατέβασε ελληνική σημαία από «τουρκική βραχονησίδα».

Και συμπλήρωσε: «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες της γειτονικής Ελλάδας που, περιστασιακά, προκαλεί όξυνση της έντασης στο Αιγαίο. Οι εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος».

Μετά τον Τούρκο πρωθυπουργό πήρε τη σκυτάλη ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο περιστατικό με τη βραχονησίδα, έκανε λόγο για Τούρκους κομάντος οι οποίοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα " Μικρός Ανθρωποφάς", που ανήκει στε σύμπλεγμα βραχονησίδων στους Φούρνους Ικαρίας. 

«Κανονικά» κυματίζουν οι σημαίες σύμφωνα με τον δήμαρχο των Φούρνων  

Εν τω μεταξύ, κανονικά κυματίζουν οι ελληνικές σημαίες που τοποθέτησαν νεαροί, σε 3 με 4 βραχονησίδες την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δήμαρχο των Φούρνων, Ιωάννη Μαρούση.  

«Πήγα και είδα με τα κιάλια γιατί είναι μακριά και οι σημαίες κυματίζουν κανονικά.

Τώρα τι λέει ο Γιλντιρίμ δεν μπορώ να καταλάβω. Και πώς πέρασαν και κατέβασαν τη σημαία, αφού δικό μας σκάφος υπήρχε εκεί. Από τις 06:00 ήταν εκεί. Πότε πήγαν και κατέβασαν τη σημαία; Και πώς πέρασαν πώς ήρθαν δεν είναι δίπλα στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μαρούση μιλώντας στο Hellas Journal.  

Νωρίτερα, ο κ. Μαρούσης είχε επιβεβαιώσει στην Καθημερινή, πως οι νέοι που ανέβασαν την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα «Μικρός ανθρωποφάγος» ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα».   

Η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει κανένα περιστατικό   

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει διά στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου πως «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο», καταδικάζοντας παράλληλα τις σχετικές δηλώσεις του Γιλντιρίμ.  

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας «απολύτως προκλητική και καταδικαστέα» τη δήλωση Γιλντιρίμ.  

«Δεν έχει γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο», σχολίασε εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών των Φούρνων, σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκικής ακτοφυλακής στο νησί. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 17:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση