Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 19:29

Το κείμενο των φίλων του Χ. Μανουσιάδη "ΠΟΙΟΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ; ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" και το σχόλιό μας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

manusiadisΛάβαμε ένα ημέιλ από τον δημοτικό σύμβουλο της κίνησης "Άλλος δρόμος" Χαράλαμπο Μανουσιάδη που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε. Το θέμα του κειμένου, που θα το βρείτε στο τέλος, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον Χ.Μανουσιάδη στην ανεξαρτητοποίησή του. Το κείμενο αυτό φέρει τις υπογραφές 14 νέων συμπολιτών μας.

Συνοψίζοντας, οι τρεις βασικοί λόγοι που τον οδήγησαν στην αποχώρησή του από την δημοτική κίνηση της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος είναι: Ο αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της κίνησης, όπου οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται συστηματικά από ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων γύρω από τον δήμαρχο κ.Βρεττάκο, που του χρεώνουν αλλαζονεία και έπαρση. 

Η μη αξιοποίηση του Μανουσιάδη από τη δημ.αρχή, όταν μάλιστα ήταν ένα στέλεχος που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, είχε μεγαλύτερη πείρα από πολλούς άλλους. Και τέλος η αποσιώπηση της επιστολής που έστειλε πριν καιρό στο δημ.συμβούλιο, όπου εξηγούσε πως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων θα απουσίαζε από το δημ.συμβούλιο έως ότου λύσει κάποια θέματα. 

Το κείμενο αυτό κλείνει με την διαβεβαίωση, πως από εδώ και πέρα ο Μανουσιάδης θα συμμετέχει στο Δ.Σ ενεργώντας και ψηφίζοντας κατά συνείδηση, με αυτονόητο στόχο την επίλυση προβλημάτων του δήμου μας και κατά συνέπεια την αντιπαράθεση με τις προβληματικές πολιτικές κατευθύνσεις που εφαρμόζει η δημ.αρχή. 

Αν προσπαθήσουμε να  βάλουμε τα πράματα σε μία σειρά, έχουμε την εξής ιστορία.

Στις 10 Απριλίου με ανάρτησή στην σελίδα του στο fb ο Μανουσιάδης δηλώνει πως ανεξαρτητοποιείται, δίχως να μας πληροφορήσει για ποιους λόγους. 

Δυο μέρες μετά, στην ιστοσελίδα του δήμου αναρτάται η επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος στον Μανουσιάδη, αφού πληροφορήθηκε την ανεξαρτητοποίησή του από το fb. Η επιστολή αυτή έχει ημερομηνία αποστολής 10 Απριλίου. 

Με άλλα λόγια, στις 10.4 ο δήμαρχος με επιστολή του ζητάει από τον Μανουσιάδη να αποχωρήσει από τον "Άλλο Δρόμο", διότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσιάζει συνεχώς από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και δεν επιθυμεί πια να απολογείται στο Δ.Σ για τις απουσίες του. Και ο Μανουσιάδης αποφασίζει αυθημερόν να πράξει αυτό που ο δήμαρχος του συνέστησε.

Να πούμε εδώ, πως το θέμα των κατ'εξακολούθηση απουσιών δημ.συμβούλων, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα στο δήμο μας, μιας και αρκετοί είναι αυτοί που έχουν να εμφανιστούν στις συνεδριάσεις για πάνω από δύο χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός μονίμου προβλήματος απαρτίας. Αυτό οδήγησε το δημ.σύμβουλο της "Αναγέννησης" Νίκο Βρεττάκο να ενημερώσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πράμα που μάλλον θα έχει ως συνέπεια να εκπέσει από τη θέση του ο πρόεδρος του δημ.συμβουλίου Νίκος Μαρτάκης. 

Ως προς την επιχειρηματολογία του κειμένου των φίλων του Μανουσιάδη, να πούμε, ότι δυστυχώς δεν μας έπεισε.

Βασισμένοι σ'αυτά που αναφέρει το κείμενο, ιδού κάποιες σκέψεις που μας προέκυψαν. 

Πόσο χρόνο θα χρειάστηκε ο Μανουσιάδης για να αντιληφθεί αυτά που τώρα και κατόπιν εορτής καταγγέλει ότι βίωνε σχετικά με τη λειτουργία της δημοτικής παράταξής του και τον παραμερισμό του; Βαριά βαριά, για ένα στέλεχος που μάλιστα διαθέτει και τη σχετική πείρα, μιας και είχε διατελέσει δημ.σύμβουλος της παράταξης του Λ. Τζανή, ένας χρόνος δεν είναι αρκετός;

Που παρεμπιπτόντως, πάνω στον ένα χρόνο περίπου είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη του Τζανή, για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους που τους είχε δημοσιοποιήσει.

Κατά τη γνώμη μας, μία παρόμοια στάση θα έπρεπε να κρατήσει και σ'αυτή τη φάση της δημόσιας ζωής του. Τι στ'αλήθεια άλλαξε από τότε και δεν έπραξε το ίδιο; 

Ή, μια άλλη επιλογή, ήταν να παραμείνει στο δημ.συμβούλιο ως ανεξάρτητος, από τότε όμως που μέσα του είχε τελειώσει ο "Άλλος Δρόμος". Και να αγωνιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια για όσα τον εξέφραζαν και ενάντια σε όλες εκείνες τις επιλογές της δημοτικής αρχής που θα τον έβρισκαν απέναντι, κάτι που εξ άλλου διατείνεται ότι θα το κάνει από εδώ και πέρα. Το κάλλιο αργά παρά ποτέ, έχει ως γνωστόν μία διαχρονική αξία που μπορεί να διασώσει αρκετό από τον χαμένο χρόνο.  

Αντί όμως αυτών των επιλογών, τα επόμενα δυόμιση χρόνια ο Μανουσιάδης και εξαιτίας του ότι όπως ισχυρίζεται αντιμετώπιζε θέματα επαγγελματικά, επιλέγει να απέχει παντελώς από τις διαδικασίες του δημ,συμβουλίου. Με άλλα λόγια, η σιωπή του προς απάντησή τους.

Δηλαδή για να καταλαβαινόμαστε, αν τύχει και ρωτηθεί από κάποιους απαιτητικούς ψηφοφόρους του, τι έκανε αυτά τα δυόμιση χρόνια, αναρωτιόμαστε αν την απάντηση " έφτιαχνα την επαγγελματική μου καριέρα", ο ίδιος την βρίσκει ικανοποιητική. Όπως και μια ακόμα εύλογη ερώτηση δεν είναι κι αυτή: αν δεν του ζητούσε ο δήμαρχος να φύγει τώρα από τον "Άλλο Δρόμο", τι θα τον ωθούσε να μην συνέχιζε ως απών από τα δημοτικά συμβούλια για τον επόμενο ενάμιση χρόνο μέχρι τις εκλογές; 

Τι πιστεύουμε γενικά γι'αυτά τα θέματα; Στα κρίσιμα σταυροδρόμια, όταν είναι αδύνατο να συνδυάσουμε την επίλυση των προσωπικών μας προβλημάτων επιβίωσης με τη δημόσια παρουσία μας, προπάντων σε θέσεις που έχουμε εκλεγεί. επιλέγουμε αγαπητοί μου. Μένουμε και το παλεύουμε ή αποχωρούμε δίνοντας την ευκαιρία σε άλλους να ασχοληθούν με τα κοινά. Αυτή η στάση μας ταιριάζει, αυτή τη νοοτροπία επικροτούμε.

Η στάση που κράτησε ο Μανουσιάδης θεωρούμε ότι είναι ασύμβατη με το πως αντιλαμβανόμαστε την πολιτική δράση, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν στρατευθεί υπερασπιζόμενοι τις ιδέες της αριστεράς. Διότι η στράτευση αυτή ως μέλος μιας δημοκρατικά λειτουργούσας συλλογικότητας, έχει ως σημεία κλειδιά την ενεργό προσωπική συμμετοχή με βάση κάποιες αξίες και συγκεκριμένες θέσεις, μαζί με την προσφορά θυσιών όταν οι καταστάσεις το απαιτούν.

Όμως ο Μανουσιάδης κατά τη γνώμη μας επέλεξε να έχει και το σκύλο του χορτάτο και την πίτα του ολάκερη. Μιλάμε για μία στάση που στο δια ταύτα για μία διετία δεν συνέβαλλε στην άνοδο του πήχη της τοπικής πολιτικής ζωής ούτε κατ' ένα εκατοστό και που φυσικά εξελίχθηκε ερήμην του. Κι αυτό για ένα νεαρό συνδημότη μας, που δηλώνει ότι έχει ως προτεραιότητα σ'αυτή τη φάση της ζωής του την ενασχόληση με τα κοινά, δεν είναι καλό σημάδι.

Αλλά, πέρα απ'αυτή την κριτική, δε θα πρέπει όλοι εμείς που επιθυμούμε μία ποιοτική δημόσια ζωή να αναρωτηθούμε, αν φυσικά θέλουμε οι επερχόμενοι να προκύψουν καλύτεροι από εμάς, για τις αιτίες που δημιουργούν ένα τέτοιο κλίμα; Ένα κλίμα που καλλιεργεί απολιτίκ κατά βάθος συμπεριφορές, με την ανιδιοτέλεια φλουταρισμένη, συμπεριφορές που κινούνται στα σύνορα ενός σύγχρονου παραγοντίστικου λάιφ στάιλ. 

Αυτά καταφέραμε και σκεφτήκαμε με βάση όσα μας πληροφόρησαν οι εμπλεκόμενοι, μέσα σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα, όπου στην περιοχή μας εκτοξεύονται πύραυλοι και είμαστε οι παραλήπτες μιας επιθετικής πολιτικής από τη γνωστή γείτονα χώρα.   

Ακολουθεί το κείμενο: 

ΠΟΙΟΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ; ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το ασφυκτικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί η Δημοτική Αρχή με κλειστές αποφάσεις, προβληματικές ή και ανύπαρκτες διαδικασίες, με τελεσίγραφα και χωρίς καμία προσπάθεια επικοινωνίας, διαλόγου και συνεννόησης εδώ και 4 χρόνια, επιβαρύνει την συμμετοχή και παρέμβαση δημιουργικών δυνάμεων στα Δημοτικά Συμβούλια. Η προβληματική επιστολή που στάλθηκε στον Μπάμπη Μανουσιάδη -χωρίς καμία προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης προς αυτόν- επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Στην δική μας αντίληψη η συνεννόηση μεταξύ συναγωνιστών ή έστω ανθρώπων που έχουν συμπορευτεί για ένα κοινό σκοπό δεν γίνεται μέσω τελεσιγράφων.

Όλες αυτές οι πρακτικές είναι ξένες προς τον ίδιο, προς εμάς και προς κάθε νέο εργαζόμενο που θέλει να συμμετέχει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πρακτικές αυτές είναι ξένες προς πολλούς άλλους που συμμετέχουν ακόμα στην διοίκηση. Για ακόμα μια φορά, ο Μπάμπης δεν ευθυγραμμίστηκε και δεν αποδέχτηκε τέτοια πλαίσια, προτίμησε τον άλλο δρόμο, της ειλικρίνειας. Είχε την τιμή να εκλεγεί 1η φορά στα 21 του χρόνια το 2010 και 2η φορά το 2014, πρώτος σε προτίμηση Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού στο Κερατσίνι, καταλαμβάνοντας έδρα από τον πρώτο γύρο και στα πλαίσια της απλής αναλογικής την οποία υποστηρίζουμε, την στιγμή που ο συνδυασμός της σημερινής διοίκησης, καθοδηγούμενος από μία ομάδα που υστερούσε σε εμπειρία, πραγματική διαλεκτική αντίληψη αλλά και δυνατού προσώπου, δεν κατάφερε να πιάσει το αναμενόμενο ποσοστό που όλοι γνώριζαν ότι του αναλογούσε με βάση τους συσχετισμούς του 2014 και κατέλαβε την 2η θέση με 18% την πρώτη Κυριακή. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μοναδικός εκπρόσωπος του Άλλου Δρόμου στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις εκλογές του 2014. Μία επίσκεψη στο blog και τις σελίδες της δημοτικής κίνησης μπορεί να επιβεβαιώσει τις συνεχείς παρεμβάσεις του ως εκπρόσωπος της κίνησης πριν καν αυτή αποκτήσει επικεφαλής.

Λόγω όλων των παραπάνω, μας προβληματίζει ιδιαίτερα η αλαζονεία και η έπαρση που παρατηρούμε από την σημερινή διοίκηση προς όλες τις κατευθύνσεις πόσο μάλλον προς ένα πολύτιμο στέλεχος της. Μας εξέπληξε επίσης η μεθοδευμένη απομάκρυνση του από το δημοτικό έργο μετά τις εκλογές του 2014. Ρωτάμε καθαρά: Είναι σεβασμός στους ψηφοφόρους πως ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα ο πιο νέος και ταυτόχρονα από τους πιο έμπειρους δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από την σημερινή δημοτική αρχή; Ψιλά γράμματα... Αναρωτιόμαστε μετά συνολικά ως κοινωνία γιατί οι νέοι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στα κοινά. Μα ακόμα και αν συμμετέχουν,ακόμα και πρώτοι εάν βγουν, εάν δεν διατηρούν ισορροπίες, αν δεν έχουν μάθει να λένε ‘’Yes Sir’’ τότε τα πράγματα είναι δύσκολα για αυτούς.

Όσον αφορά στην αφορμή της επιστολής, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε -περιέργως δεν αναφέρθηκε πουθενά- ότι για ένα μεγάλο μέρος των απουσιών του Μπάμπη υπήρχαν σοβαροί επαγγελματικοί λόγοι, όπως άλλωστε είχε τονίσει και σε επίσημη επιστολή του προς στο συμβούλιο. Πως άραγε αυτή η επίθεση προς έναν νέο εργαζόμενο που συμμετέχει στα δημοτικά, ταιριάζει με έναν συνδυασμό που υποτίθεται στηρίζει την νεολαία και την εργατιά;

Σε έναν δήμο, ευρύτερη περιφέρεια, και χώρα που η ανάγκη για την συμμετοχή των νέων στα κοινά, όχι μόνο θα πρέπει να μην στοχοποιείται, αλλά να αποτελεί επιτακτική ανάγκη και να διευκολύνεται με κάθε τρόπο, βιώνουμε το ακριβώς αντίθετο. Ένας δημοτικός σύμβουλος στοχοποιείται με την πρόφαση της απουσίας του λόγω εργασίας, γιατί επέλεξε να ασκήσει το επάγγελμα του. Για έναν συνδυασμό που έχει κάνει σημαία του την αλληλεγγύη στον εργαζόμενο, η συγκεκριμένη κίνηση μοιάζει είτε με μια προχειρογραμμένη πρόφαση, είτε με απαξίωση της παραγωγικής εργασίας.

Συμμετέχουμε και αποδίδουμε όταν εμπνεόμαστε και όταν υπάρχει ειλικρίνεια, όλα τα παραπάνω όμως όχι μόνο δεν εμπνέουν, αλλά αποθαρρύνουν και εγκλωβίζουν. Ο Μπάμπης μπορεί πλέον, ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, να ενεργεί και να ψηφίζει κατά συνείδηση καθώς και να αναδείξει το επόμενο διάστημα όλο το φάσμα των προβληματικών πολιτικών κατευθύνσεων που εφαρμόζονται, τιμώντας έτσι πραγματικά την εμπιστοσύνη των πολιτών που τον στήριξαν/στηρίξαμε.

Υπογράφοντες/ουσες Νέοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Βραχασωτάκης Νίκος
Γιαννακουδάκης Βαγγέλης
Κοσμέτου Ελένη
Μανουσιάδης Μπάμπης
Μουστάκας Μάνθος
Μπαρμπαγιάννης Δημήτρης

Μπρισκόλας Γιώργος
Πανάγος Χρήστος
Παταρίδου Γεωργία
Περδίκης Ανδρέας
Πρεμέτης Γιώργος
Ροζολής Δημήτρης
Ροζολής Στέλιος
Σάρδης Θέμης 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 01:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 05-05-2018 02:42
Η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση εξαντλείται στο "δικαίωμα" ή στη βαριεστημένη (ή παρακαλετή) "υποχρέωση" να πηγαίνει κανείς μια φορά στα πέντε χρόνια στο εκλογικό τμήμα. Φυσικά δεν είναι δημοκρατία αυτό και, ακόμα πιο φυσικά, το να θεωρούμε ότι δήθεν κάποιος "δίνει λόγο στους ψηφοφόρους" ή ότι "ο λαός βλέπει" και άλλα τέτοια ωραία, είναι απλές αερολογίες.

[ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ: Τις έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ αυτές τις αερολογίες, εν αγνοία μου. Τώρα που πιστεύω πως ξέρω κάτι παραπάνω, πρέπει να πω αυτό το παραπάνω.]

Ιδού τι έχει συμβεί λοιπόν: Μετά τις εκλογές του 2014 προέκυψαν κάποιοι συσχετισμοί δύναμης. Κουμάντο κάνει ο δήμαρχος και ο Μπάμπης είτε χωράει στο κουστούμι που του έραψαν ή μένει γυμνός. Το αν αντέδρασε για σωστούς ή λάθος λόγους και το αν διαφώνησε αργά ή γρήγορα ενδιαφέρουν ένα πολύ στενό πυρήνα ανθρώπων και όχι τον λαό. Χωρίς ο Μπάμπης να φταίει καθόλου γι αυτό και χωρίς ούτε ο Βρεττάκος να φταίει γι αυτό. Ούτε ο Χατζηπετρής. Φταίει που όταν λέμε δημοκρατία εννοούμε ολιγαρχία κι έτσι δεν μπορούμε να δούμε που βρίσκεται το πρόβλημα.

Δεν βάζω γρίφους. Λέω να ζητάμε δημοκρατία, δηλαδή συμμετοχή όλων και στις αποφάσεις και στην εξουσία (κι αυτά μόνο με κλήρωση είναι δυνατά). Κι όσο δεν έχουμε δημοκρατία να μην χρησιμοποιούμε όρους που μόνο στη δημοκρατία και την ισοκρατία ταιριάζουν γιατί έτσι μπλέκουμε το κουβάρι περισσότερο και συσκοτίζουμε την πραγματικότητα.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 15-04-2018 10:55
Ότι στην τρέχουσα καθημερινότητα με τα στενά της όρια και τις ασυναίσθητες συνήθειές μας δεν δίνει τον τόνο ο κυνηγός των όποιων κορυφών εαυτός μας, είναι αναμφίβολα το γεγονός Γιάννη καλέ Γιάννη. Ιδιαίτερα αν το θέμα της επιβίωσης είναι πάνω πάνω. Το ζήτημα για όσους επιλέγουν να είναι δημόσια πρόσωπα, είναι ο συσχετισμός χαμηλού και υψηλού εαυτού. Και βάσει αυτής της παρουσίας τους/απουσίας το σωστό είναι να κρίνονται όσο πιο αυστηρά γίνεται. Διότι το τι κάνουν και δεν κάνουν εκ των πραγμάτων μας ενδιαφέρει όλους, αφού εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειες των επιλογών τους. Το αν η κριτική είναι εύστοχη αυτό θα φανεί από το αν ο κρινόμενος αποφασίσει να δώσει μάχες για να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο κοντά σ'αυτό που υπερασπίζεται, που φυσικά κι αυτό δεν είναι εκτός βολής. Μάχες όμως κι όχι ψευδομάχες....Μα αν είναι άστοχη και άδικη, τότε ο κόσμος των πολιτών θα την κάνει σκόνη και θα την εξαφανίσει ο καλός αέρας της ζωής.
Παράθεση
0 # Σκουπιδόγιαννος 15-04-2018 10:33
Συγγνώμη αδέλφια αλλά με τα σχόλια του Λάκη μας δε ταυτίζομαι εντελώς...θα μπορούσε ή ίσως και θα έπρεπε να είναι έτσι όπως τα λέει αλλά οι κινήσεις μας δεν ορίζονται μόνο από τους υψηλούς στόχους που θέτει ο ακέραιος χαρακτήρας μας που θέλει να ψηλώσει τον πήχη....είμαστε "συναρτήσεις φλύαρων απόπατων ..." δυστυχώς όπως λέει κι η Λένα σε ένα κομμάτι της και αργοπορούμε ή πέφτουμε σε σφάλματα που τα συνειδητοποιούμε αργά.Μπορεί η απουσία του Μπάμπη από τα συμβούλια να "έκρυβε" και υστεροβουλία, δεν ξέρω, αλλά και η επιστολή του Δήμαρχου δεν μου φαίνεται και τόσο αθώα..."άλλος δρόμος" δεν υφίσταται πλέον και απορώ πως τον θυμηθήκαμε ξανά τώρα στην τούρλα του Σαββάτου...από τον "άλλον δρόμο" θα είχα παραιτηθεί κι εγώ αλλά αυτό κι αν δεν έννοιαζε κανέναν...οπότε βαριέμαι τόσο να το πράξω....Καλή αρχή πάλι Μπάμπη....
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση