Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 10:50

Μία νάρκη στο Θεσσαλικό κάμπο και το Φεστιβάλ του δήμου στην παραλία των Λιπασμάτων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi28Ας φανταστούμε ότι σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο δεν υπάρχει ούτε μία πόλη, ούτε ένα χωριό. Σ'αυτόν τον απέραντο κάμπο λοιπόν, κάποια από εκείνα τα σαΐνια που γεννάνε ιδέες σαν κουνέλια, αποφάσισαν ανήμερα των Χριστουγέννων να διοργανώσουν κατακαλόκαιρο το ελληνικό Γούντστοκ, μισό αιώνα μετά.

Ανήμερα το Πάσχα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι όλα είναι έτοιμα, υπάρχει πρόβλεψη για όλα τα θέματα και το φεστιβάλ θα διεξαχθεί με εισιτήριο φτηνό. Έχουν κλείσει και θα συμμετάσχουν οι πιο δημοφιλείς ντόπιοι καλλιτέχνες της ροκ, της ποπ, της τζαζ και του χιπ-χοπ, του λαϊκού, του δημοτικού και του έντεχνου τραγουδιού.  Θα γίνει, παρόλο που όπως ανακοίνωσαν τα καλόπαιδα, υπάρχει ένα θεματάκι.

Ποιο; Να, κάπου στον κάμπο, δεν ξέρουν που ακριβώς, υπάρχει μία νάρκη. Παρόλες τις προσπάθειες που κατέβαλλαν δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν και να την απενεργοποιήσουν. Μια νάρκη στον Θεσσαλικό κάμπο...Τέλος πάντων, οι άνθρωποι είχαν την ευαισθησία να μας το γνωστοποιήσουν και από εκεί και πέρα η ευθύνη της απόφασης ανήκει στον καθένα από όλους όσους θελήσουν να παρευρεθούν. 

Το παιδί μέσα μου με το καλημέρα σας πήγε κι έκοψε εισιτήρια. Αρκετοί καλλιτέχνες ήταν του γούστου του και δεν ετίθετο θέμα συζήτησης. Αλλά κι ο γέρος δεν πήγε πίσω. Το θέμα με την νάρκη το ξεπέταξε στο άψε σβήσε, δίχως δεύτερη σκέψη. Μια νάρκη σε ένα απέραντο κάμπο... τι λες ρε καϋμένε...πόσες πιθανότητες υπάρχουν να την πατήσω; Σχεδόν καμία, απάντησε ο σοφός γέρος. Οπότε δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.  

Στα καθ'ημάς, η "νάρκη" είναι το διυλιστήριο της Oil One στη Δραπετσώνα. Και όχι σε ό,τι έχει να κάνει με την δυσοσμία που προκαλεί και στο ότι μας ρίχνει σωματικά όταν αναπνέουμε τα αέρια που εκπέμπει από την επεξεργασία των αποβλήτων των πλοίων, το γεγονός δηλαδή της πρόκλησης βλάβης στην υγεία μας. Άλλο είναι το θέμα.

Η "νάρκη" είναι πως το εργοστάσιο αυτό ανήκει σε μια ειδική κατηγορία. Αυτή της "Σεβέζο". Για όσες μονάδες ανήκουν σ' αυτήν την ομάδα, υπάρχει έτοιμο ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης, βάσει του οποίου κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μια πρόβα. 

Ποιοι εγκατέστησαν αυτή τη νάρκη στην αυλή μας και ποιοι δεν αντέδρασαν ούτε και για τα μάτια του κόσμου στη λειτουργία της; Ο επιχειρηματίας Μελισσανίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, Γ. Μανιάτης, οι υπάλληλοι του ΟΡΣΑ που άναψαν το πράσινο φως, ο Περιφερειάρχης Σγουρός που πήγε ντούκου και η τελευταία τρύπα του ζουρνά, μα θεσμικά πρώτη για εμάς, πρώην, ευτυχώς, δήμαρχος Λ. Τζανής.

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε περίπτωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης αυτοί θα έχουν σχεδόν όλη την ευθύνη; Καμία. Και όχι μόνο αυτοί. Εκ των πραγμάτων, ο κοινός νους προσθέτει και την τωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν βρήκε τρισήμιση χρόνια τώρα, τρόπους ώστε να πάψει να λειτουργεί αυτό το διυλιστήριο κάτω από την μύτη μας και να δηλητηριάζει τις ζωές μας σε καθημερινή βάση.  Κι αυτή θα ευθύνεται λοιπόν, για όποιο δυστύχημα - κτύπα ξύλο - συμβεί.

Άλλος κανείς; 

Ως γνωστόν, δίπλα στο εργοστάσιο της Oil One διεξήχθει πέρσυ και θα διεξαχθεί και φέτος το Φεστιβάλ στη Θάλασσα, ένα πετυχημένο φεστιβάλ που το διοργανώνει ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Την ευθύνη της επιλογής του χώρου την έχει η δημ.αρχή. Αυτή προσκαλεί τον κόσμο να συμμετάσχει εκεί δωρεάν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

Πιάνοντας το θέμα από την αρχή, ρωτάμε πόσες πιθανότητες έχει να συμβεί το κακό; Καμία; Σχεδόν καμία είναι η σωστή απάντηση, όσες δηλαδή έχει να πατήσει κάποιος μια νάρκη στο Θεσσαλικό κάμπο. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να αποτρέψει η νάρκη τον οποιονδήποτε μη φοβικό συνάνθρωπό μας που έχει την διάθεση να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις σ'αυτόν τον χώρο, το να συμβεί μία έκρηξη στην Oil One; Καμία. Θα πάει και καλά θα κάνει. 

Αν τώρα συμβεί το κακό την ώρα που υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί μια εκδήλωση, τότε; Δυστυχώς αυτό που θα μείνει τότε από όλους όσους θα είναι εκεί θα είναι οι στάχτες τους. Τώρα όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος στην πηγή αυτή τότε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά που θα πάθει. Λογικό; 

Όμως οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έτυχε να βρίσκονται κοντά στην Oil One τι θα μπορούσαν να κάνουν για να μην πάθουν ζημιά; Τίποτα, εκτός από το να πιέζουν να πάψει να λειτουργεί εδώ και τώρα το δυιλιστήριο.

Μ'αυτούς όμως που ως θεατές παρευρίσκονται στο χώρο δίπλα στο διυλιστήριο τι θα μπορούσε να γίνει;

Πρώτον,να μην είχε επιλέξει η δημ.αρχή αυτόν τον χώρο, να είχε λάβει υπόψη της την απειροελάχιστη πιθανότητα του να συμβεί το κακό. 

Όμως, είτε δεν το σκέφτηκε, είτε το σκέφτηκε αλλά για άλλους λόγους το παραμέρισε, δεν θα έπρεπε να ενημέρωνε από πριν τον κόσμο για την "νάρκη" στον Θεσσαλικό κάμπο; 

Το κακό είναι πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις όταν κατέχουν την εξουσία σχεδόν τις περισσότερες φορές κρατούν την ίδια στάση σε τέτοια θέματα. Πρώτη τους επιλογή είναι πως αποφεύγουν την ενημέρωση του κόσμου για τις όποιες επικίνδυνες πλευρές των σχεδίων τους. Ότι κάνουν, πάντα είναι καλά καμωμένο. Επιλέγουν να αποφασίσουν αυτοί για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, επιλέγουν να προχωρούν τα σχέδια τους, πάντα για το καλό του κόσμου, κρατώντας τον ανυποψίαστο. Όχι να γνωρίζει και να αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη της επιλογής. Όχι. Αυτοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας , αυτοί λοιπόν θα αποφασίσουν τι είναι καλό και τι είναι καλύτερο για μας, αυτοί, με συνήθως δυσδιάκριτες αρχές και μειωμένο σεβασμό στους θεσμούς. 

Δυστυχώς σ'αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε σ'αυτό το θέμα και η δημ.αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας. 

Και αφού το θέμα άρχισε να συζητιέται δημόσια, η δεύτερη γραμμή άμυνάς της, ήταν πως αν σκάσει η "νάρκη", τότε οι νεκροί δεν θα είναι μόνο όσοι βρίσκονται στον χώρο των εκδηλώσεων, αλλά και όσοι κατοικούν κοντά στον χώρο αυτόν. 

Με δυο διαφορές αγαπητοί μου. Αυτοί που θα παρακολουθούν μια συναυλία θα φύγουν μια κι έξω. Οι άλλοι, όσο πιο μακρυά βρίσκονται τόσο μικρότερο θα είναι το κακό που θα πάθουν. Και η δεύτερη και πιο μεγάλη διαφορά. Τους θεατές εσείς ως δημ.αρχή τους προσκαλέσατε σ'αυτόν τον χώρο. Οι κάτοικοι έτυχε να έχουν εκεί κοντά τα σπίτια τους. 

Στο δια ταύτα. Προφανώς και θα πάω σε εκείνες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα είναι του γούστου μου. 

Προφανώς και σχεδόν όλη την ευθύνη του όποιου δυστυχήματος την έχουν όλοι όσοι αναφέραμε παραπάνω. Αλλά θέλουμε να τονίσουμε πως κατά τη γνώμη μας η δημ.αρχή δεν είναι εντελώς αθώα. Ένα πολύ μικρό μερίδιο της ευθύνης, όπως και να το δούμε, το έχει κι αυτή. 

Γιατί αυτό το άρθρο ενός ψηφοφόρου; Μήπως, παρ'ελπίδα, και αν αρχίσουν να δείχνουμε οι ψηφοφόροι πως ενδιαφερόμαστε και για ζητήματα πολιτικής ηθικής, ξεκινήσει και το πολιτικό προσωπικό που εκλέγουμε, τοπικά και κεντρικά, ξεκινήσει κι αυτό σιγά σιγά να καλλιεργεί και τέτοιου τύπου ευαισθησίες. Γι'αυτό. 

Έχοντας φυσικά επίγνωση πως η δυναμική της εξουσίας είναι σαν εκείνο τον "καλό" το μύλο που όλα τα αλέθει, που τίποτα καλό μέσα μας δεν αφήνει όρθιο. Χρειάζεται μεγάλη αντίσταση για να μην σε χαλάσει εντελώς η εξουσία, και ψάξιμο και συζήτηση και ανοίγματα και αναστοχασμούς. Και είναι γνωστό στους ενδιαφερόμενους πως ο αγώνας αυτός είναι πολύ πιο δύσκολος απ'αυτόν που έχεις αποφασίσει να δίνεις απέναντι στους καρχαρίες και τα πιράνχας που κατασπαράζουν τον κοινό μας βίο. Και απαιτεί μια ευφυία για αυτοανάλυση μεγαλύτερη απ'αυτήν που διαθέτεις για να εκλεγείς/επανεκλεγείς. Στο βωμό του οποίου, αλήθεια έχεις σκεφτεί, τι έχεις αποφασίσει να θυσιάσεις; 

Αφορμή γι'αυτές τις σκέψεις ήταν η απάντηση του δημάρχου που ακολουθεί, στην ερώτησή μας σχετικά με την επιλογή του χώρου για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ.

- Σίγουρα υπάρχει κάποια βάση, που έστω και καθ’ υπέρβαση, οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν υπαχθεί στην κατηγορία ΣΕΒΕΖΟ και είναι πια μία από τις οχτώ που λειτουργούν στην περιφέρεια του Πειραιά. Για τις βιομηχανικές μονάδες αυτής της κατηγορίας υφίσταται έτοιμο Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. Η ιστορία μας διδάσκει το «ποτέ δεν ξέρεις», πράμα που σημαίνει πως δεν είναι φρόνιμο να δεχτούμε ότι πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί κάποτε ένα σοβαρό δυστύχημα. Απλά φαίνεται πιο λογικό να θεωρήσουμε ότι είναι απίθανο.

Χρ. Βρεττάκος: Είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει τη δική μας θέση. Ακόμα και ροδέλαιο να έβγαζε από τα φουγάρα της αυτή η εγκατάσταση έπρεπε να φύγει. Είναι στο ιστό της πόλης. Το σωστό ήταν είναι και θα είναι  να σχεδιάζουμε πόλεις ασφαλείς. Πόλη ασφαλής  με  μια εγκατάσταση που ασχολείται με πετρελαιοειδή στα 50 μέτρα από σχολείο, στα 40 μέτρα από τα σπίτια και το γήπεδο Βάζος δεν μπορεί να υπάρχει. Εάν συμβεί μιας τέτοιας έκτασης γεγονός θα κινδυνεύσουν όλοι. Και αυτοί που είναι δίπλα και τα σπίτια που είναι λίγο παραπέρα, αλλά και όσοι βρίσκονται ακόμα πιο μακριά.

Υπάρχουν κι άλλες απαντήσεις του δημάρχου που μας έβαλαν σε σκέψεις, αλλά για μας αυτή ήταν η πιο σημαντική. Αυτή που εφάπτεται της πολιτικής ηθικής, που ο δείκτης στο κοντέρ της είναι λίγο πιο πάνω από το μηδέν.  

Και κάτι από το άρθρο του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της "Αναγέννησης" Ζαχαρία Ζούπη που έγραψε σε ένα άρθρο ως απάντηση στην συνέντευξη του Δημάρχου Βρεττάκου Χρήστου με θέμα την ανάπλαση στην περιοχή της Δραπετσώνας, κάτι που μας αφορά άμεσα.  

Λέει λοιπόν σε ένα σημείο ο Ζούπης: "Δεν αναφέρομαι στο ανοικτό ερώτημα για την ύπαρξη ή όχι ραδιενέργειας στον χώρο, κάτι που αναφέρω από πέρυσι για να εισπράτω το ανεύθυνο καλαμπούρι κάποια πιστά στελέχη του Χρήστου Βρετάκου, χωρίς όμως να έχουν ζητήσει να γίνουν μετρήσεις από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ή την ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες. Δεν αναφέρομαι γιατί δεν υπήρχε σχετική ερώτηση."

Απαντάμε: Η ερώτηση δεν υπήρχε διότι για μας θέμα ραδιενέργειας σ'αυτήν την περιοχή δεν τίθεται. Δεν είναι μόνο που ρωτήσαμε τη μνήμη μας, ρωτήσαμε και ανθρώπους που ζούσαν και δούλευαν εκεί κοντά τα χρόνια της δεκαετίας του '60 και '70. Όλοι μας είπαν πως δεν υπήρχε φωσφογύψος στην περιοχή του φεστιβάλ. Και αυτό και του το είπαμε και το γράψαμε στη Σταγόνα. Για εμάς θα πρέπει ή ο Ζούπης να βρει μαρτυρίες που θα υποστηρίζουν το αντίθετο και να πάει το θέμα στο δημ.συμβούλιο ή διαφορετικά να ζητήσει συγγνώμη δημόσια για το ότι εντελώς υπεύθυνα παραπληροφορούσε για τη ραδιενέργεια. 

Η συνέντευξη του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου για τα θέματα της ανάπλασης στη Δραπετσώνα  

Κι ο σχολιασμός της από τον Ζαχαρία Ζούπη

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 06:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Σκουπιδόγιαννος 16-04-2018 17:12
Λοιπόν αντί για σχόλιο που θα μας δυσκόλευε όλους γιατί θα μου λένε πως τα σχολιάζω όλα αδιασταύρωτα και δεν ενθαρρύνω έτσι τον διάλογο και τον αντίλογο, έχω να κάνω μια πρόταση...Να αναρτήσουμε ένα πανό στης αναπλάσεως τα εισόδια που να γράφει "ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΕΒΕΖΟ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ;"(ε τώρα αν μας δυσκολέψει κι αυτό...τι να πω;κάτι τρέχει με το έντερό μας)
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 14-04-2018 23:45
Η κατάργηση του δήμου Δραπετσώνας σαν αυτόνομου οργανισμού Τ.Α. έχει πολλές συνέπειες, μια εκ των οποίων είναι ότι τέτοια θέματα αντί να είναι κυρίαρχα στον δημόσιο λόγο έχουν καταστεί υποσημειώσεις σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Καλά κάνετε στη Σταγόνα και κινείτε το θέμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο να πούμε και του στραβού το δίκιο. Η καταδίκη του δήμου μας από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν απόλυτη και καταστροφική.
Το να μαλώνουμε γύρω από υπαρκτά ζητήματα δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Καλύτερα θα ήταν να θεωρήσομε το θέμα "εθνικό" (δηλαδή πέραν αντιπαράθεσης), όπως θεωρούσαμε τα τέτοια ζητήματα στο παρελθόν, και να έχουμε απέναντι σε αυτά κοινή στάση.
Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση πρέπει να ενεργεί με συναινέσεις και προσπάθεια για κοινή δράση με την αντιπολίτευση, ενώ η αντιπολίτευση πρέπει να ενεργεί με πνεύμα συνεργασίας και καλόπιστης κριτικής. Θα μπορούσε να γίνει έλεγχος (φωσφογύψος, οδηγία σεβέζο κτλ.) και να υπάρξει προειδοποίηση του κόσμου με κοινές και ομόφωνες δράσεις και ανακοινώσεις όλου του δημοτικού συμβουλίου. Δυστυχώς, όμως, αυτά για το Κερατσίνι είναι άγνωστες λέξεις.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση