Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 07:51

Αν συμβεί πυρηνικό ατύχημα στο Ακούγιου - κτύπα ξύλο - να δεις που τελικά Χριστέ μου, κανείς δεν θα την πληρώσει

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

erdogan7Έγινε πριν λίγες μέρες η θεμελίωση του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου στην Ν.Α Τουρκία από τους Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Η περιοχή αυτή βρίσκεται μόλις 64 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κύπρου και 465 χιλ. από τη Ρόδο. Το εργοστάσιο θα στοιχίσει πάνω από 20 δις. δολλάρια και ο πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Στην κατασκευή του εργοστασίου θα απασχοληθούν 10 χιλ. περίπου εργαζόμενοι, ενώ για την λειτουργία του απαιτούνται 3.500 περίπου εργαζόμενοι. Στην κατασκευή του σταθμού είναι έτοιμες να συμμετάσχουν περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες και δυο τρεις μεγάλες που θα συνεισφέρουν  το 49% του συνολικού ποσού της κατασκευής του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή του συνήφθη τον Μάιο του 2010. Η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία Rosatom έχει λάβει άδεια λειτουργίας του για 49 έτη και η κατασκευή του θα γίνει σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του  περιβάλλοντος - τώρα ησύχασα.  

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές όταν ολοκληρωθεί  το εργοστάσιο αυτό θα παράγει 1.600 μεγαβάτ που θα καλύπτει το 9-10% της εγχώριας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.Το τουρκικό πυρηνικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην στρατηγική κάλυψη των ραγδαία αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας και στην απεξάρτησή της από το ρωσικό και ιρανικό φυσικό αέριο. 

Στο βάθος πυρηνικό οπλοστάσιο;  

Στις πυρηνικές συμφωνίες της Αγκυρας με τη Μόσχα και το Τόκιο (Ιαπωνική εταιρεία αποφασίστηκε να κατασκευάσει τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη) αναφέρουν τα ρεπορτάζ ότι υπάρχει μια «επίμαχη πρόβλεψη», σχετικά με την «απόκτηση ικανότητας για παραγωγή και επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων» 

Ο εμπλουτισμός ουρανίου και η παραγωγή πλουτωνίου, «ως μέρος ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος" δεν απαγορεύονται από το ισχύον διεθνές νομικό καθεστώς της ΝΡΤ (Nuclear Non-Proliferation Treaty). Θεωρούνται όμως γενικότερα η αχίλλειος πτέρνα της εν λόγω συνθήκης, διότι αποτελούν την καθοριστική προϋπόθεση για την κατασκευή πυρηνικών όπλων». Γι’ αυτό «έχει συμφωνηθεί άτυπα μεταξύ των μεγάλων παρόχων πυρηνικής τεχνολογίας, να μη συμπεριλαμβάνονται σχετικές προβλέψεις στις πυρηνικές συμφωνίες τους με τρίτους».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται σταθερά στις χώρες που η κοινότητα των πυρηνικών δυνάμεων θεωρεί ότι έχουν φιλοδοξίες απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου.

Οι σεισμοί, ως γνωστόν, δεν παίζονται, αλλά γιατί δεν τους νοιάζει;

Η ευρύτερη περιοχή των Αδάνων στην νοτιοανατολική Τουρκία θεωρείται σεισμογενής περιοχή, γι'αυτό σύμφωνα με τους κατασκευαστές του ο πυρηνικός σταθμός, θα αντέχει σεισμό ώς 6,5 Ρίχτερ.Σε παλιότερα ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική διεύθυνση της greenpeace  μπορεί να διαβάσει κανείς ένα εφιαλτικό σενάριο, : «Υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον Κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια».

Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς και ΜΜΕ η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας και μάλιστα δεδομένων των εκρήξεων στα πυρηνικά εργοστάσια της προηγμένης τεχνολογικά Ιαπωνίας, υποθηκεύει το μέλλον του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής - συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας-  αφού  η κατασκευή των αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ αποφασίσθηκε και δρομολογήθηκε να κατασκευασθεί κυριολεκτικά πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Τις ανησυχίες τις οξύνει και η σκέψη πως αυτός ο σταθμός θα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσων, μιας και η Τουρκία έχει ανοιχτά μέτωπα με διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις. 

 

Η Κύπρος, φωνή βοώντος εν τη ερήμω; 

Πάντως, η Κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για τον ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα Κυπριακά παράλια, και ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε παραστάσεις και διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι η απόφαση για δημιουργία και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στα νότια παράλια της Τουρκίας δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια, δεδομένου ότι η Κύπρος επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ό,τι το μεγαλύτερο τμήμα της ίδιας της τουρκικής επικράτειας.

"Δυστυχώς η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν εκφρασθεί από πολλές πλευρές, ούτε και την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για να τερματίσει τα σχέδιά της, αφού πρόκειται για μια σεισμολογικά ευαίσθητη περιοχή, καθώς και την έκκληση να υιοθετήσει τη Συνθήκη για τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αγνόησε επίσης την υπόδειξη της Εκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου Ιουλίου, να διαβουλευθεί με τις Κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι με τέτοιες ενέργειες η Τουρκία δημιουργεί, με έναν ακόμα τρόπο, συνθήκες αστάθειας και δυνητικούς κινδύνους, ενώ δείχνει να αγνοεί υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας.

Κερασάκι οι καταγγελίες για ερασιτεχνισμό των Ρώσων ή αντίπαλα συμφέροντα;

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν πριν μερικούς μήνες και οι  καταγγελίες από Τούρκους τεχνοκράτες για ερασιτεχνισμό της Ρωσικής εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ένας απ'αυτούς, ο Φαρούκ Ουζέλ - διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διπλωματίας και Σχέσεων με την τουρκική Κυβέρνηση της εταιρίας ''Akkuyu Nuclear Joint Stock Company'' που διαχειρίζεται από κοινού με την ρωσική Rosatom την κατασκευή του σταθμού κοντά στην Μερσίνα - δήλωσε: "Αυτό το πρότζεκτ δεν πρέπει να γίνει από τους ανθρώπους της Rosatom. Το κράτος πρέπει να εγκαταλείψει το πρότζεκτ το οποίο είναι ερασιτεχνικό, αρχάριο και γεμάτο τεχνικά λάθη".

 

Η Γερμανία γυρίζει την πλάτη της στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

 

Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν αποφασίσει και κλείνουν σταδιακά τα πυρηνικά της εργοστάσια, όταν πριν από είκοσι χρόνια η γερμανική τεχνολογία στα πυρηνικά εθεωρείτο πρωτοποριακή και βασικό σημείο αναφοράς. Η Γερμανία αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στην πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η χώρα δεν κατασκευάζει πλέον πυρηνικά εργοστάσια και έχει αποφασιστεί μέχρι το 2022 να τα κλείσει όλα. Η δε Γαλλία αποφάσισε να μειώσει μέχρι το 2025 την παραγόμενη πυρηνική ενέργεια από το 75% που είναι σήμερα στο 50%. Σχεδόν νομοτελειακά, όσο υποχωρεί η πυρηνική τεχνολογία, τόσο αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς η γνώση για τις ήπιες μορφές ενέργειας και οι εφαρμογές. Σήμερα, το 31% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς, εγκατεστημένους σε 18 χώρες.

Κι όμως παρά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, πολλές χώρες επενδύουν σε αντιδραστήρες για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια. Η συνολική ισχύς των μονάδων πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 45% τα επόμενα χρόνια, προβλέπει ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πυρηνικής Ενέργειας. Ανάμεσα στις χώρες που πρωτοστατούν στην παραγωγή νέων πυρηνικών σταθμών είναι η Αγγλία, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α. 

Να σημειώσουμε τέλος πως στην περιοχή των Βαλκανίων λειτουργούν ήδη δύο πυρηνικοί σταθμοί. Ο πρώτος στο Κοσλοντούι στη Βουλγαρία ( 260 χιλ. από την Ελλάδα), και ο δεύτερος στη Τσερναβόντα στη Ρουμανία (325 χιλ. από την Ελλάδα). 

Το πρόβλημα, όπως όλοι οι λογικοί άνθρωποι καταλαβαίνουμε, είναι πως θα αποτραπεί η κατασκευή τέτοιων εργαστασίων όχι μόνο στο Ακούγιου, αλλά παντού. Διότι ότι και να μας λένε, προσπαθώντας να μας καθησυχάσουν, τεχνοκράτες, επενδυτές και κυβερνητικά στελέχη απανταχού της γης, εμείς τ'ακούμε βερεσέ. Κι αυτό διότι πάντα ισχύει εκείνο το πολλαπλώς επιβεβαιωμένο "ποτέ δεν ξέρεις". Και στην περίπτωση που συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, κάτι το οποίο δεν είναι αδύνατο, αυτό θα έχει φοβερές συνέπειες στο περιβάλλον και κατά συνέπεια και στον κόσμο. Το τραγικό είναι που σε τέτοια άκρως σοβαρά θέματα ζωής και θανάτου, γιατί σχεδόν ποτέ δεν ζητιέται η γνώμη του κόσμου, παρόλο που πάντα υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για να το αλλάξουν αυτό; Ίσως διότι δεν βρίσκουν τους κατάλληλους τρόπους για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να κινητοποιηθεί η πλειονότητα, ίσως πάλι ο κόσμος να δυσκολεύεται να βρίσκεται στις επάλξεις με υποθετικούς κινδύνους. Πάντως η επίγνωση ότι το Ακούγιου δεν βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, μας αναγκάσει τελικά να βρούμε τρόπους για να αντιδράσουμε και ως κυβέρνηση και κινηματικά, κι ας φαίνεται μια τελειωμένη ιστορία.      

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση