Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 19:01

Το 3,5% του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ επιτέλους στους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas24Υπογράφηκε επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία το 3,5% του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ δίνεται στους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας

Για την ακρίβεια, ένα ποσοστό 2,5% επί του ποσού που αντιστοιχεί στο σύνολο του ανταποδοτικού τέλους παρακρατείται για τις λειτουργικές ανάγκες της Δημόσιας Αρχής Λιμένων. Αυτό σημαίνει ότι σε τζίρο 100 εκατομμυρίων, από τα 3,5 εκατομμύρια που οδηγηθούν συνολικά στους δήμους, κάτι λιγότερο από 100 χιλιάδες θα παρακρατηθεί. 


Πάντως και έτσι, η ενίσχυση των δήμων που περιβάλλουν τον ΟΛΠ είναι πολύ σημαντική, πόσο μάλλον που οι προσδοκίες περαιτέρω ανάπτυξης του ΟΛΠ και αύξησης του τζίρου του θα σημάνουν αυτόματη αύξηση του ποσού που θα εισπράττουν, θεσμοθετημένα πλέον κάθε χρόνο, οι δήμοι αυτοί του Πειραιά.

 

Να σημειωθεί πως ο ετήσιος τζίρος του ΟΛΠ είναι στα επίπεδα των 110 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με τις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κινεζική βασική μέτοχος της εισηγμένης, η Cosco, υπάρχουν προσδοκίες πως μεσοπρόθεσμα αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί πάνω από τα 150 εκατ.

Δηλαδή, το προς διαμοιρασμό ποσό μπορεί να ανεβεί σχετικά σύντομα πάνω από τα 5 εκατομμύρια. Τι ακριβώς λέει η σύμβαση παραχώρησης; Πως «το ελληνικό Δημόσιο συνάπτει την παραχώρηση που διέπεται από την παρούσα σύμβαση έναντι ετησίου ανταλλάγματος (το αντάλλαγμα παραχώρησης) το οποίο θα είναι ίσο με ποσοστό τρία κόμμα πέντε τοις εκατό (3,5%) των ετησίων ενοποιημένων εσόδων του ΟΛΠ. Επιπλέον ρητά αναφέρεται ότι το ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης δεν θα είναι μικρότερο των 3.500.000».

Το ερώτημά μας είναι αν το τελικό ποσό θα διαιρεθεί δια 4, αν θα μοιραστεί ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, ή ανάλογα του "βάρους" του ΟΛΠ που σηκώνει ο κάθε δήμος; 

 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 19:12

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση