Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 18:41

Την πατήσαμε κι εμείς κι αναρτήσαμε μία fake photo. Συγγνώμη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

suriaΟι πλαστές και παραχαραγμένες ειδήσεις και φωτογραφίες κύλησαν στις μέρες μας σαν τον τέντζερη και βρήκαν το καπάκι τους στα κοινωνικά δίχτυα. Σε όλον τον κόσμο έχει καταμετρηθεί πως τα εκατομμύρια που τις πιστεύουν και τις κοινοποιούν είναι πολλαπλάσιοι αυτών που από μόνοι τους ή με τη βοήθεια μπλογκ και σάιτ που αποδεικνύουν την ψευτιά τους, τους βάζουν χι. Πάντως ότι και να κάνουν όσοι είναι ψυλλιασμένοι μ' αυτή τη μάστιγα είναι αδύνατον να μην την πατάνε.

Το θέμα είναι αν έχουμε αποφασίσει να βάζουμε μία κόκκινη γραμμή που δεν την περνάμε στις περιπτώσεις που μας συμφέρει, που το μήνυμα και οι πληροφορίες των πλαστών δουλεύει υπέρ των πιστεύων μας. Με άλλα λόγια το καίριο δίλημμα είναι αν συνειδητά κοινοποιούμε fake news στις περιπτώσεις που αυτά δουλεύουν υπέρ μας. Το λέμε αυτό, διότι ποιος αμφιβάλλει ότι όλοι είμαστε επιρρεπείς να κερδίζουμε με οποιοδήποτε μέσο, να δικαιωνόμαστε με κάλπικο τρόπο;

Αλλά κι εμείς που το παλεύουμε έχοντας απαντήσει όχι στην αναπαραγωγή της ψευτιάς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μας παραπλανήσουν κι εμάς. Κι έτσι συνέβη πριν μερικές μέρες όταν πέσαμε πάνω σε μια φωτογραφία που δείχνει ένα αφρόντιστο και ταλαιπωρημένο κοριτσάκι να κλείνει τα μάτια της κούκλα της που κρατά στην αγκαλιά του για να μην βλέπει τη φρίκη του πολέμου που μαινόταν τις τελευταίες μέρες στη Συρία. Ο τίτλος ήταν το "Κοριτσάκι από τη Συρία". Μάλιστα την έπαιξε και το Star στο δελτίο ειδήσεών του. Μας φάνηκε κι εμάς δυνατή και έτσι την αναρτήσαμε στο θέμα μας " Η ωραία εικόνα των ημερών". 

Μετά από μέρες διαβάσαμε ένα άρθρο του Θοδωρή Δανηιλίδη που αναρτήθηκε στις 1.3 στο σάιτ "Ellinika Hoaxes" με τον τίτλο " Η αλήθεια για τη φωτογραφία του κοριτσιού. Γιατί έκλεινε τα μάτια της κούκλας;". Στεναχωρηθήκαμε που μάθαμε ότι η φωτογραφία ήταν στημένη, δεν είχε σχέση με τη φρίκη του πολέμου και είχε τραβηχτεί στην περιοχή της Προύσσας το 2007. Το κακό είναι πως όσο κι αν προσέχεις είναι πια αδύνατον να μην γίνεις κι εσύ ένας ξενιστής του μικρού κακού που θρέφει το μεγάλο. 

Ζητάμε συγγνώμη από όλους που την είδαν και την πίστεψαν. 

Πατώντας  ellinikahoaxes.gr  θα σας εμφανιστεί αυτό το άρθρο. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 10:31
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση