Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 19:42

Πόσοι Έλληνες ζηλεύουν τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας για την συγκυβέρνηση;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

merkelΠόσοι άραγε είναι εκείνοι οι συνέλληνες που ζηλεύουν, με την δημιουργική έννοια της ζήλειας, τις διαδικασίες που γίνονται εδώ και μήνες στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας με θέμα την συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ; Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και για το γενικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ψήφισαν τα μέλη ενός έκτακτου συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν αρκετούς μήνες δίχως να καταρρεύσει το κράτος, και τελικά υπήρξε συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και μοίρασμα των υπουργείων. Αυτή η συμφωνία, που την έφεραν εις πέρας 35 διαπραγματευτές εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών και εγκρίθηκε από την κεντρική επιτροπή, τώρα μπαίνει σε ψηφοφορία. 

Πάνω από 450χιλ. εγγεγραμμένα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα ψηφίσουν από 20 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου αν συμφωνούν στο πρόγραμμα της συγκυβέρνησης από το μεγάλο συνασπισμό ή αν διαφωνούν. Στην περίπτωση που επικρατήσει το "όχι" θα ξαναγίνουν εκλογές στη Γερμανία, με κίνδυνο ένα ακόμα χαμηλότερο ποσοστό για το κόμμα τους. Κάτι που φαίνεται να το προσπερνούν 400 στελέχη από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (όπου το 1/4 των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού) που με κείμενό τους επιχειρηματολογούν υπέρ του "όχι". Ένας από τους κύριους ομιλητές στις συγκεντρώσεις υπέρ του "όχι" είναι o προέδρος της νεολαίας Κέβιν Κιούνερτ, ενώ η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Αντρέα Νάλες ξεκίνησε τις ομιλίες της υπέρ του "ναι". 

Βλέποντας τα πράματα από μακρυά και όσο πιο αφελώς μπορώ, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να αρνηθεί ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος παρατηρητής πως αυτός ο τρόπος παρσίματος απόφασης έχει ένα θετικό πρόσημο. Θετικό ως προς τις δημοκρατικές διαδικασίες, αυτές που δίνουν ρόλο ουσιαστικό στα απλά μέλη. Δίχως φυσικά αυτό να εξαντλεί το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, των παρατάξεων, των κινήσεων, των ομοσπονδιών και των οικογενειών. Πάντοτε θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα πιστεύουν στη δημοκρατία και γι'αυτό θα επινοούν νέους τρόπους και διαδικασίες και θα ψηφίζουν καταστατικά που θα δίνουν δύναμη σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά όχι ως πιόνια αλλά ως συνδιαμορφωτές των πολιτικών χώρων τους. Μιλάμε για θεσμοθετημένες διαδικασίες με ξεκάθαρους κανόνες, που επί της συγκεκριμένης γερμανικής απ'ότι διαβάζουμε γίνονται σεβαστές από όλους τους Σοσιαλδημοκράτες που συμμετέχουν σ'αυτές. 

Σκεπτόμενος αυτά με έπιασε μια μικρή χαρά, διότι κάποιοι συνάνθρωποι εκεί στα ξενέρωτα ξένα, έχουν βρει τρόπους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, όχι για τα δεύτερα ζητήματα αλλά στα βασικά και κρίσιμα θέματα που αφορούν πολιτικές επιλογές στη συγκυρία. 

Και με έπιασε και μια στεναχώρια, διότι δεν δύναμαι να φανταστώ από ποιούς συμπατριώτες μας θα προκριθούν τέτοιοι τρόποι για να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά τα μέλη των δικών μας κομμάτων στην χάραξη της πολιτικής γραμμής τους.

Απ'ότι μαθαίνουμε ο τόνος τις τελευταίες δεκαετίες εκεί στας Ευρώπας πέφτει και στην δυνατότητα οριζόντιας επικοινωνίας /συζήτησης ως και ηλεκτρονικής μεταξύ των μελών, είτε αυτή αφορά τη στρατηγική, είτε κρίσιμες τακτικές κινήσεις του κόμματός τους, είτε την εκλογή σε διάφορα κομματικά και κυβερνητικά αξιώματα. 

Και εντάξει, από το εις ελεύθερη πτώση ευρισκόμενο πολιτικό μας προσωπικό δεν περιμένουμε τίποτα αναζωογονητικό. Αλλά τα απλά μέλη των κομμάτων, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σημαία τους τις δημοκρατικές διαδικασίες και το ανοιχτόμυαλο πλουραλιστικό κλίμα, άραγε θέλουν να παίζουν βασικό ρόλο στα κόμματά τους; Κι αν θέλουν τι κάνουν για να μην τους κλειδώνουν τα ανώτερα στελέχη έξω από εκεί που παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις; 

Για να μην καταταχθώ στην κατηγορία αυτών που ξέρουν πολλά τραγούδια έξω από τον χορό, δηλώνω ότι σαν ένας απλός ψηφοφόρος ομιλώ που του αρέσει αυτό που ψηφίζει να έχει καλές προδιαγραφές από κάθε άποψη. Και η διευρυμένη και εμπλουτισμένη δημοκρατικώς εσωκομματική ζωή είναι μία από αυτές τις προδιαγραφές που ανεβάζουν τον πήχη της αυτοεκτίμησής μου. 

Διαισθητικά μιλώντας και κρίνοντας εξ ιδίων, ισχυρίζομαι ότι αυξάνονται οι ψηφοφόροι που τείνουν να απόσχουν από εκλογές πάσης φύσεως και δεν οδηγεί κάπου αν τους το χρεώσουμε εξ ολοκλήρου. Διότι ένας σημαντικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι που ο πολιτικός πολιτισμός μας, που, όπως και να το δούμε, έχει τα χάλια του. Αν λοιπόν, τα κόμματα επιθυμούν να κερδίσουν προβληματισμένους ψηφοφόρους, αντί να εξαντλούν την προπαγάνδα τους αμαυρώνοντας διαρκώς τους αντίπαλούς ίσως φέρουν καλύτερα αποτελέσματα αν αρχίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα των επιλογών που προτείνουν και των προσώπων που θα τις εφαρμόσουν. Ίσως η καλυτέρευση των προδιαγραφών τους σε όλα τα στοιχεία τους είναι ένας ελπιδοφόρος λόγος για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αναποφάσιστων ή πιο σωστά των απρόθυμων ψηφοφόρων. Πιθανολογώ πως αυτή την επιλογή είναι πιο δύσκολο να την εκτιμήσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη παρά τα απλά μέλη και τα μεσαία στελέχη. Που αν μάλιστα υπάρχουν διαδικασίες για να ακούγεται ο λόγος τους στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής, τότε αυτό γιατί να μην αποδειχθεί μια καλή επιλογή για όλους μας;

Πατώντας  εδώ   θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο του Βασίλη Καραποστόλη σχετικά με την αξία των συμβιβασμών με τίτλο " Συμβιβασμός και ...πιόνια".

Σ.Δ: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκαν στις 4.3 και είναι το εξής: Με ψήφους 239.604 επί συνόλου 378.437 (363.494 έγκυρα) και ποσοστό 66,02% εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την 'Αγγελα Μέρκελ και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περί τα μέσα του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, στην διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα βέβαιο μπορεί να θεωρείται μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 23:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 24-03-2018 13:49
Ανήκω σ αυτούς που "ζηλεύουν". Και πιστεύω πια, ότι αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει τα κόμματα μεταξύ τους δεν είναι η στάση τους απέναντι σε "μοντέλα" είτε οικονομικής ανάπτυξης είτε κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά οι διαδικασίες που δημιουργούν αυτή την στάση. Ο αρχηγικός-αυταρχικός ή ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας τους.
Μπορεί να καταναλώσουμε άπειρα λόγια για το αν η "αστική" δημοκρατία είναι καλύτερη από κάποιαν άλλη οραματική, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Τα μέλη και οι οπαδοί κάθε κόμματος κάτι, σε κάτι πιστεύουν. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο οι ηγεσίες τους, εκπροσωπούν αυτό το κάτι ή κάνουν ότι γουστάρουν.
Δεν έχει σημασία το σωστό ή λάθος μιας απόφασης που εκφράζει ο κάθε εξωτερικός παρατηρητής, αλλά η συμμετοχή στο σωστό ή λάθος.
Σήμερα οι πληροφορίες δεν είναι πια κτήμα του επαγγελματία πολιτικού, που τον έκανε ξεχωριστό και ειδήμονα κάποτε. Σήμερα κινούνται οριζόντια και φτάνουν σε όλους και όλοι έχουν την ίδια δυνατότητα, ίσως και ικανότητα, να τις αναλύσουν και να τις ενσωματώσουν.
Το "οριζόντιο κόμμα" λοιπόν, χαρακτηρίζει το δικό μας σήμερα. Το εφαρμόζουν στην πράξη πρωτοποριακά οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες.
Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που τους "ζηλεύουν". Δεν βρίσκονται ούτε κατέχουν προφανώς την ηγεσία κάποιου ελληνικού κόμματος, θα το βλέπαμε, αλλά το αίτημα υπάρχει και θα το δούμε σύντομα να εκφράζεται στις παρυφές (ως συνιστώσα) του υπό δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα.
Ήδη προς τέτοια κατεύθυνση εσωτερικής λειτουργίας κινείται η νεοϊδρυθείσα πολιτική κίνηση "Δίκτυο Ανανέωση" υπό την προεδρία του Γιώργου Καμίνη που συμμετέχει στο "Κίνημα Αλλαγής".
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 06-03-2018 17:09
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκαν στις 4.3 και είναι το εξής: Με ψήφους 239.604 επί συνόλου 378.437 (363.494 έγκυρα) και ποσοστό 66,02% εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την 'Αγγελα Μέρκελ και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περί τα μέσα του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, στην διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα βέβαιο μπορεί να θεωρείται μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος.
Παράθεση
0 # Χρονάς Δημήτρης 24-02-2018 11:50
Στην προεπαναστατική ρωσία στις συνεδριάσεις του κόμματος υπήρχαν πολλες τασεις-απόψεις και όμως υπήρχαν συνθέσεις γιατί είχαν κοινή ιδεολογία και πρόγραμμα επαναστατικό.Η μετεξέλιξή του όμως σε γραφειο-κρατικό απώλεσε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες και έγινε προσωποπαγές που καθόριζε την λει-τουργία των οργάνων του κόμματος.Το ΚΚΕ είναι καχέκτυπο των ιδίων μορφών οργάνωσης.ατυχές το παραδειγμά σου.Η αστική δημοκρατία δεν είναι το καλύτερο υπόδειγμα δημοκρατίας, όταν υπάρχουν ταξικά κυρίαρχα συμφέροντα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι απάτη, υπάρχει για να επιβάλει νόμους για νά προστετεύει κυρίως τα κυρίαρχα συμφέροντα.Ειναι μεγάλη συζήτηση με πολλές παραμέτρους γιατί θα καταλή-
ξουμε στο τέλος ότι το μόνο βιώσιμο σύστημα είναι το καπιταλιστικό σύστημα με την αντιπροσωπευτική (δημοκρατία του).
Παράθεση
+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 20-02-2018 16:49
Αν κατάλαβα καλά, ιδού οι ερωτήσεις; α) Οι συνεργασίες που είναι εφικτές είναι αναπόφευκτο ότι θα παράγουν για την πλειονότητα του κόσμου περισσότερο κακό από καλό; β) Τα κυρίαρχα συμφέροντα που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν πως και δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τη συνεργασία ανάμεσα στους συντηρητικούς τους φιλελεύθερους και τους πράσινους; γ) Το πρόγραμμα του ΚΚΕ που ας πούμε ότι έχει βαθιές τομές, πόσο εύκολες κάνει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα αυτό; δ) Δίχως δημοκρατικές διαδικασίες τι πολιτικό νόημα υπάρχει στο να έχουμε πρόγραμμα ανατροπών φτιαγμένο από την κορυφή; ε) Οι δημοκρατικές διαδιακσίες που παίζουν αυτήν την εποχή στο Σοσιαλδημοκρατικό της Γερμανίας ( και που το πιο πιθανόν είναι ότι εμείς θα τις δούμε τον κόκκινο Μάη σε κάποιο ελληνικό κόμμα, είτε αστικό είναι αυτό είτε επαναστατικό) που εντός του κόμματος εν δυνάμει έχουν συγκρουσιακό χαρακτήρα, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι οριοθετειμένες; Γενικά νομίζω ότι ο τρόπος που στη φάση αυτή οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα συνεργασιών είναι σωστό να αποτελέσει σημείο αναφοράς για εμάς. Δεν βλέπω που χάνει του να έχουν τα μέλη το αίτημα για περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία στα κόμματά τους. Εκτός κι αν όλα είναι ματαιότης ματαιοτήτων, μιας και τα κυριάρχα συμφέροντα στο τέλος κάνουν ότι θέλουν, οπότε τι συζητάμε;
Παράθεση
0 # Χρονάς Δημήτρης 20-02-2018 10:22
Οταν τα κόμματα δεν έχουν βαθιές πολιτικές τομές στα προγραμματά τους και τείνουν να ομοιάζουν οι συνεργασίες είναι εφικτές και κάτω από την πίεση των κυρίαρχων συμφερόντων.
Οι δημοκρατικές διαδιδακασίες είναι ευ-κολες, εάν το πρόγραμμα έχει βάθιες το-
μές τότε παρεμβαίνουν τα κυρίαρχα συ-
μφέροντα και ζητούν προσαρμογή των
κομμάτων.Οι δημοκρατικές διαδικασίες
είναι οροιοθετημένες εφόσον δεν έχουν
συγκρουσιακό περιεχόμενο.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση