Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 19:15

Διαφέρει η ανθρώπινη φύση από αυτήν των ζώων;

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ets96Τα αίτια της υποτίμησης της βιολογικής φύσης μας και της βαθύτατης ενότητάς της με τα άλλα ζωικά είδη πρέπει να αναζητηθούν όχι τόσο στην έλλειψη των κατάλληλων γνωστικών ή ερευνητικών εργαλείων, αλλά μάλλον στη μεταφυσική προκατάληψη περί της μοναδικότητας του ανθρώπινου είδους, η διανοητική ανωτερότητα του οποίου ερμηνευόταν εσφαλμένα ως προϊόν θεϊκής δημιουργίας και όχι βέβαια της ταπεινής βιολογικής εξέλιξης από «κατώτερα» βιολογικά είδη.

 

Η αποδόμηση των κοινότοπων –αλλά ιδιαίτερα επίμονων– ψευδαισθήσεων σχετικά με τη βιολογική ανωτερότητα του είδους μας θα ξεκινήσει δειλά δειλά τον 20ό αιώνα χάρη σε μια σειρά από ιδιαίτερα ανατρεπτικές επιστημονικές εξελίξεις.

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Εξελικτικής Βιολογίας, της Βιοψυχολογίας, των Νευροεπιστημών και της Φυσικής Ανθρωπολογίας έκανε σαφές όχι μόνο το πόσο ανυπόστατη είναι η ανθρώπινη υπεροψία, αλλά κυρίως το πόσο στείρο είναι γνωσιακά και κοινωνικά το να αντιδιαστέλλουμε τη Βιολογία στον Πολιτισμό ή τη Φύση στην Ανατροφή (Nature - Nurture).

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί  ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον αυτό άρθρο του Σπύρου Μανουσέλη που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 27.1.18.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 19:24

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 03-02-2018 12:22
Διάβασα το άρθρο, είναι και πολύ σύντομο. Στο ερώτημα του τίτλου του ("διαφέρει η φύση του ...") απαντά καταφατικά.

Λέει ο αρθρογράφος:
«Δεν είμαστε όμως ούτε οι ανόητες και μη συνειδητές βιολογικές μηχανές που υπάρχουν και επιβιώνουν μόνο για να διευκολύνουν την αναπαραγωγή των γονιδίων τους, όπως υποστηρίζουν κάποιες απλοϊκές βιολογικές προσεγγίσεις.»

Ο άνθρωπος είναι ενάμιση σκαλί πάνω από το ζώο κι όχι δύο. Αυτό λέει το άρθρο.
Όσο για το υπονοούμενο ότι για όλα τα κακά ευθύνεται η "κτηνώδης" μας φύση, μου φαίνεται σαν εισαγωγή μιας πραγματείας που θα θεοποιεί τον άνθρωπο (του πολιτισμού βεβαίως βεβαίως) περισσότερο από αυτούς που δήθεν επικρίνει.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση