Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 07:55

Γενικά, για όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς στον Πειραιά και ειδικά, για την σύνδεση Πειραιά αεροδρομίου με τον ηλεκτροκίνητο πια προαστιακό

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

proastikΑς ξεκινήσουμε από το ειδικό. Πραγματικότητα γίνεται από τον Φεβρουάριο η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Υστερα από πολλά χρόνια αναμονής, με την παράδοση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα - Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου μετατρέπεται σε αφετηρία του προαστιακού σιδηροδρόμου. Σε πρώτη φάση ο Πειραιάς θα αποτελέσει αφετηρία του αστικού τμήματος του προαστιακού, συνδέοντας πλέον απευθείας τον Πειραιά με το Κιάτο, τη Χαλκίδα και το αεροδρόμιο.

Σήμερα, οι παραπάνω συνδέσεις γίνονται με τη μετεπιβίβαση στο σταθμό της Αθήνας απ’ όπου οι επιβάτες συνεχίζουν τη διαδρομή τους με ηλεκτροκινούμενα τρένα. Τα δοκιμαστικά ηλεκτροκινούμενα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Πειραιά έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, με αποτέλεσμα από την 1η Φεβρουαρίου να παραδοθεί προς εμπορική εκμετάλλευση η γραμμή με ευεργετικές συνέπειες τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τον τουρισμό. Αυτομάτως μετατρέπεται ο προαστιακός σε βασικό μέσο σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας μαζί με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ. Η ενίσχυση βέβαια της επιβατικής κίνησης του μέσου αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στα έσοδα της εταιρείας.

 

Ο επιβάτης θα μπορεί πλέον να φτάνει στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» απευθείας από τον Πειραιά μέσα σε μία ώρα περίπου. Οι δύο συγκοινωνιακές είσοδοι της χώρας συνδέονται πλέον, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης τόσο στον γενικότερο τουρισμό όσο και στην κρουαζιέρα. Μέσα σε περίπου 60 λεπτά μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» οι ταξιδιώτες θα μπορούν να βρίσκονται στους προβλήτες της κρουαζιέρας. Μπορεί ο σταθμός του τρένου να μη βρίσκεται πολύ κοντά στον προβλήτα κρουαζιέρας, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για δρομολόγηση τοπικών λεωφορείων, που θα μεταφέρουν τους επιβάτες μεταξύ σιδηροδρομικού σταθμού και προβλήτα κρουαζιέρας.

Συχνότερα δρομολόγια

Σημαντικό αναμένεται να είναι το όφελος για τους επιβάτες του αστικού τμήματος του προαστιακού, στο οποίο αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά οι συχνότητες. Ο προγραμματισμός κατά τις ώρες αιχμής θέλει τα δρομολόγια στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα να είναι της τάξεως των 15-20 λεπτών, από περίπου 1 ώρα που είναι σήμερα. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στη μετακίνηση των επιβατών. Οι χρόνοι μετακίνησης θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς θα μπορεί για παράδειγμα κάποιος να ξεκινήσει από τον Πειραιά, να μετεπιβιβαστεί στο μετρό στον σταθμό Λαρίσης και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς την Ακρόπολη περίπου μέσα σε μισή ώρα.

Παράλληλα, η διεύρυνση της χρήσης του προαστιακού αναμένεται να έχει και περιβαλλοντικό όφελος, καθώς τα ηλεκτροκίνητα τρένα δεν εκπέμπουν ρύπους, ενώ αναμένεται να αντλήσουν μέρος των επιβατών των λεωφορείων.

proastik1Την ίδια στιγμή, ο προαστιακός θα συνδέει απευθείας τους επιβάτες με την Πελοπόννησο και τη Δυτική Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δρομολόγιο του Κιάτου θα οδηγεί στο λιμάνι του Πειραιά κάνοντας εύκολη την πρόσβαση στους επιβάτες, που θα μπορούν εύκολα να μετεπιβιβαστούν σε ακτοπλοϊκό μέσο χωρίς μετεπιβιβάσεις. Επιβάτης ο οποίος θα ξεκινά από το Κιάτο, θα είναι στον Πειραιά περίπου στον ίδιο χρόνο με κάποιον που ξεκινά από Κηφισιά για Πειραιά με τη γραμμή 1 του μετρό, ενώ πιο γρήγορα θα φτάνει κανείς π.χ. από τη Νέα Πέραμο ή τα Μέγαρα.

Αναφορικά με το εισιτήριο, στο αστικό τμήμα θα κοστίζει όσο και στα υπόλοιπα μέσα (1,40 ευρώ), θα έχει την ίδια διάρκεια (90 λεπτά), ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εκδώσει συμβατά εισιτήρια και κάρτες με το υπάρχον ηλεκτρονικό σύστημα επικύρωσης εισιτηρίου του ΟΑΣΑ.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι να μετατρέψει στο μέλλον τον σταθμό του Πειραιά αφετηρία και του υπεραστικού τμήματος της εταιρείας.

Για το τραμ που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά, μέσω Ν.Σμύρνης, με την επέκταση της γραμμής από το Ν.Φάληρο. Οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις είχαν ως χρόνο των δοκιμαστικών δρομολογίων πριν παραδοθεί στο κοινό το τραμ, του πρώτους μήνες του 2018. Αυτό που φαίνεται σε κάποιον άσχετο περιπατητή είναι πως δεν είναι και πολύ πιθανόν ότι θα ισχύσει το χρονοδιάγραμμα. Το ενδεχόμενο μιας μικρής καθυστέρησης είναι το πλέον σίγουρο. Εντάξει, ότι το απρόβλεπτο παίζει πάντοτε στην κατασκευή των έργων το έχουμε αφομοιώσει, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ η καθυστέρηση παράδοσης των έργων είναι ο κανόνας. Κι ένα δεύτερο ΓΙΑΤΙ σχετίζεται με το αν απ' αυτές τις καθυστερήσεις κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Άραγε υπάρχει κάποιος που θα μας διαφωτίσει πως γίνεται αυτό και πως μπορεί να περιοριστεί το κακό; 

Επίσης κοντά στην ολοκλήρωσή τους είναι οι 11 νέες στάσεις, ξεκινώντας από την στάση στη Γέφυρα Λαμπράκη στο ύψος της Ομηρίδου Σκυλίτση. 

Τελευταίο, αλλά σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο είναι ο Υποσταθμός που θα κατασκευαστεί στην Πλατεία Ωρολογίου το αμέσως επόμενο διάστημα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σημαντικότερες στάσεις του δικτύου θα είναι η τερματική στην Ακτή Ποσειδώνος, περίπου 100 μέτρα από τον σταθμό Μετρό και τον Προαστιακό, ο σταθμός Δημαρχείο που μελλοντικά θα συνδέεται με τον σταθμό Μετρό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στην Ευαγγελίστρια και στην Εθνικής Αντιστάσεως. Η απόσταση ΣΕΦ-Ακτή Ποσειδώνος εκτιμάται ότι θα διανύεται σε περίπου 7 λεπτά.

Ο ίδιος άσχετος περιπατητής αμφιβάλλει πολύ αν η λειτουργία αυτού του τραμ θα λύσει ως ένα βαθμό το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου του Πειραιά. Υποτίθεται ότι στο σχεδιασμό υπάρχει και η επέκταση του τραμ προς το Χατζηκυριάκειο, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. 

Να τονίσουμε εδώ πως στον Σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό ( η υπάρχουσα γραμμή 1, και η γραμμή 3 του Μετρό ), το Λιμάνι , τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, το οποίο προβλέπεται επίσης να διέλθει από την περιοχή αυτή, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Για τη γραμμή 3 του ΜετρόΠλέον, το 98% του συνολικού μήκους των σηράγγων της επέκτασης έχει ανασκαφεί, με το υπόλοιπο 2% να αφορά εργασίες που θα γίνουν με συμβατικά μέσα.

Εν τω μεταξύ, σύντομα ολοκληρώνεται ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η Αττικό Μετρό για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Αυτοματισμού και Ελέγχου Κτηρίων (BACS) κατά μήκος της επέκτασης, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Πρόκειται για το σύστημα που ελέγχει τα υποσυστήματα αερισμού, θέρμανσης, κλιματισμού, καθώς και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα στους σταθμούς, φρεάτια και σήραγγες της επέκτασης.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα παραδώσει το σύστημα τμηματικά. Το πρώτο τμήμα αφορά τους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια και αναμένεται να παραδοθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το δεύτερο τμήμα αφορά το υπόλοιπο τμήμα της επέκτασης (σταθμοί Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) και αναμένεται να παραδοθεί σε τρία περίπου χρόνια.

Έτσι, αν υποθέσουμε ότι οι υπογραφές θα πέσουν στις αρχές του 2018, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα, το τμήμα Αγία Μαρίνα – Νίκαια μπορεί να παραδοθεί το νωρίτερο μέσα στο πρώτο μισό του 2019ενώ το τμήμα Νίκαια – Δημοτικό Θέατρο στις αρχές του 2021. Επισήμως πάντως, το σύνολο του έργου έχει πάρει παράταση για ολοκλήρωση ως τις 9 Μαΐου του 2019 (λογικά θα δοθεί και νέα παράταση ως τότε).

Στο γενικό σχέδια προβλέπεται επίσης η κατασκευή δύο ακόμα γραμμών

  1. Υπογειοποίηση της Γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) στο τμήμα Ν. Φάληρο – Πειραιάς, με τη προσθήκη ενός νέου σταθμού στην περιοχή του εργοστασίου Κεράνης, ενοποιώντας λειτουργικά και πολεοδομικά τις περιοχές του Πειραιά από τις οποίες διέρχεται σήμερα επιφανειακά το μέσο αυτό. Οι μελέτες για το έργο ολοκληρώνονται σύντομα, ώστε να προχωρήσει στην συνέχεια η δημοπράτησή του από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.
  2. Επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι – Πέραμα, με υπόγεια χάραξη σε μεγάλο τμήμα εντός του Δήμου Κερατσινίου, κατά μήκος της ιστορικής χάραξης του παλαιού τροχιοδρόμου Περάματος. Για το έργο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκαταρκτικές μελέτες.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 07:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση