Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 16:18

Σχόλια πάνω στο 8ο φύλλο της εφημερίδας "Πόλις" για τα δημοτικά πράματα στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

polis3Οι σκέψεις που κάναμε με αφορμή το 8ο φύλλο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου της εφημερίδας του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας " ΠΟΛΙΣ" προφανώς και δεν διεκδικούν το αλάθητο. Διεκδικούν την όσο γίνεται καλύτερη διατύπωση της αλήθειας μας ως μιας προσπάθειας διάνοιξης ενός διαύλου επικοινωνίας με όσους έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν μια άποψη για τα δημοτικά πράματα της πόλης μας. 

Ως εισαγωγή, τονίζουμε για μια ακόμα φορά, ότι θεωρούμε σημαντικό το γεγονός που εκδίδεται μια εφημερίδα από το δήμο μας. Και όχι τόσο για την ενημέρωση που προσφέρει και τις πληροφορίες που μεταφέρει, όσο για την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, το σχολιασμό και την κριτική που ασκεί σε πρόσωπα και πράματα, βοηθώντας έτσι να εμπλουτίζονται οι γνώμες μας ,να εμβαθύνουμε τις απόψεις μας. Κάτι που πιστεύουμε ότι αν το κάνουν δημόσια κι όλοι όσοι έχουν γνώμη, το πιο πιθανόν είναι ότι αυτό θα αποβεί υπέρ της πόλης μας.

Γενική κρίση; Η εφημερίδα ως προς το στήσιμο των σελίδων, τα γραφιστικά και τα κείμενα διαρκώς βελτιώνεται κι αυτό δε γίνεται αυτόματα, θέλει δουλειά και κάποιοι να νοιάζονται για να ανεβαίνει η ποιότητα. Ένα από τα μείον είναι μια εξ αρχής επιλογή που έχει να κάνει με τα ενυπόγραφα άρθρα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως το διαχρονικό θεσμοθετημένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας, περνάει σούμπιτο και στην εφημερίδα. Τα μόνα ενυπόγραφα άρθρα από την μεριά της συμπολίτευσης είναι αυτά του δημάρχου. Σε πολλούς, αυτή η κατά βάθος πολιτική επιλογή, ταιριάζει, σ'εμάς όχι. Όσοι στέκονται απέναντι σ'αυτό το μοντέλο δε θα πρέπει να βρίσκουν τρόπους για να το υπονομεύουν; Μια εύκολη επιλογή που μπορεί να εκφραστεί στην εφημερίδα, είναι να παρουσιάζουν οι αντιδήμαρχοι ευθαρσώς και επωνύμως το έργο τους και τα σχέδιά τους. Ας ξεκινήσουν λοιπόν, απ'αυτό το απλό, που μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για να γίνει σιγά σιγά η εφημερίδα ένα βήμα έκφρασης πολλών διαφορετικών συνδημοτών μας.

Σελίδα 1η: Στο άρθρο του "Μετά τα Λιπάσματα, η ΔΕΗ", ο Χρήστος Βρεττάκος παρουσιάζει την ιστορία της ΔΕΗ στον Άη Γιώργη, μια αναφορά στην μάχη του ΕΛΑΣ για να τη σώσουν από τους Γερμανούς το '44 και τη συμφωνία που υπέγραψαν το '96 οι Λαλιώτης - Παπανδρέου με τη δημοτική αρχή του κ.Χάσκα. Μια συμφωνία που ποτέ δεν τηρήθηκε από την μεριά των κυβερνήσεων και της ΔΕΗ ως προς το πέρασμα του χώρου στο δήμο και τη δημιουργία εκεί πάρκου και μουσείου. Το άρθρο κλείνει με την έκφραση της θέλησης της δημ.αρχής να διεκδικήσει τον χώρο αυτόν. 

Πέρα από την επαναφορά αυτού του πάγιου αιτήματος όλων των δημ.αρχών, κάτι νέο επί της ουσίας δεν μας λέει ο δήμαρχος. Για το πως θα ανοίξει πάλι αυτό το θέμα, πως σκέφτεται να το προχωρήσει η δημ.αρχή, αν έχει κάνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με την κυβέρνηση, με τη ΔΕΗ, κάτι τέλος πάντων που να φαίνεται ότι έχει δρομολογήσει καινούργιες προσεγγίσεις και δεν πρόκειται για το τσίμπημα της μύγας. Άρα, για μας που η ενημέρωσή μας εξαντλείται στα όσα αναφέρει ο δήμαρχος, μηδέν εις το πηλίκον.

Υποψιαζόμαστε πως το θέμα το επικαιροποίησε ο δήμαρχος λόγω των διαβουλεύσεων που ακούγεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στο δήμο να μπει σφήνα διεκδικώντας την τήρηση της συμφωνίας του '96. Αν αυτή είναι η αφορμή, καλό δεν είναι να ομολογείται και δημόσια; Κάτι που δεν είναι αθέμιτο και μπορεί να αποδειχθεί ως η καλή κίνηση τη σωστή στιγμή. Στο κάτω κάτω ας μην ξεχνάμε πως αν δεν πωλείτο ο ΟΛΠ οι πιθανότητες να παίρναμε τα 86 στρέμματα στην παραλία ήταν κοντά στο μηδέν. Τέλος ο τίτλος του άρθρου δεν είναι ακριβής, μπερδεύει. Διότι με τα Λιπάσματα τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Αν κάτι προχώρησε εκεί, έχει να κάνει με την παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων.

Σελίδα 2η: Ένα άρθρο της Συντακτικής Επιτροπής της "Πόλις" για τις ενέργειες που έγιναν σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα για την πόλη μας της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Μελισσανίδη, πρόβλημα που δεν έχει λυθεί. Επαγρυπνούμε και πιέζουμε στην πράξη, διότι η δυσοσμία εξακολουθεί να μας χαλάει.  

Σελίδα 3: Ένα άρθρο που κατά τον συντάκτη του, λέει την αλήθεια για τις παιδικές χαρές του δήμου μας. Το θέμα είναι η ανακατασκευή 16 παιδικών χαρών. Το πρόβλημα όμως είναι πως παρατράβηξε η κατασκευή τους, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει τη δημ. αρχή ως ανίκανη. Ο συντάκτης, ως πρώτη αιτία της μεγάλης καθυστέρησης θεωρεί πως είναι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Προφανώς αυτές θα είναι ο λόγος, μιας και οι προθέσεις της δημ.αρχής δεν μπορεί να είναι παρά να τις παρέδιδε σε χρήση όσο πιο γρήγορα μπορούσε, με όσο πιο λογικό κόστος γίνεται και με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Και όλοι ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι το τέρας της γραφειοκρατίας ζει και βασιλεύει. Όμως ένα κριτήριο ικανότητας της όποιας δημ.αρχής δεν είναι να αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτό το τέρας; Τι παίζει εδώ; Το κλασσικό μοτίβο που μας διατρέχει ως λαό. Για όλα όσα δεν φτάνουμε, για όσα τα κάνουμε σκατά, φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, οι κακοί. Όμως αντιμετωπίζοντας έτσι τα παθήματά της η δημ.αρχή, είναι δύσκολο να της γίνουν και μαθήματα χειραφέτησης τόσο της ίδιας όσο και των πολιτών.

Σελίδα 4 και 5: Μια αναφορά στο Κέντρο Υγείας που θα λειτουργήσει στο δήμο μας. Αληθεύει ότι και οι προηγούμενες δημ.αρχές έχουν ασχοληθεί μ'αυτό το θέμα, που αν όμως ολοκληρωθεί, το δίκαιο είναι τα πιο πολλά συγχαρητήρια να δοθούν στην τωρινή δημ.αρχή. Έτσι δεν είναι; 

Και ένα ρεπορτάζ για τις δομές αλληλεγγύης στο δήμο μας, που η λειτουργία τους οφείλεται στη δημ. αρχή. Κι ένα ακόμα για τις αναμορφώσεις των εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Σε ποιον αξίζουν τα συγχαρητήρια, αν όχι στη δημ.αρχή, αφού οι προηγούμενες αρχές τις είχαν εγκαταλείψει στην μοίρα τους; 

Σελίδα 6: Κι άλλο ρεπορτάζ για την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών και την βελτίωση των σχολικών υποδομών. Προφανώς κι αυτά πιστώνονται υπέρ της δημοτικής αρχής.

polis4Σελίδα 7: Ένα άρθρο για το "1ο Φεστιβάλ στη θάλασσα". Ο τίτλος " Ένα φεστιβάλ κάτι παραπάνω από μουσική και θέατρο" εκφράζει την επιχειρηματολογία του. Τι ήταν αυτό το παραπάνω;  Ο χώρος στον οποίον έγινε, ένας χώρος που για έναν περίπου αιώνα ήταν απαγορευμένος για τους κατοίκους και μετά το κλείσιμο των Λιπασμάτων, είχε εγκαταλειφθεί. Και στο ότι η παρακολούθηση των καλών εκδηλώσεων, που τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ήταν δωρεάν. 

Σελίδες 8 & 9: Οι σελίδες της αντιπολίτευσης. Κατ'αρχήν να τονίσουμε πως μας βρίσκει σύμφωνους η επιλογή να δοθούν δυο σελίδες στην αντιπολίτευση και καλό είναι να καθιερωθεί. Μια επιλογή που στο δια ταύτα είναι εν δυνάμει προς όφελος όλων μας, μιας και μπορεί να ροκανίσει την αδιαφορία μας για τα δημοτικά πεπραγμένα ανεβάζοντας τον πήχη του διαλόγου.

 Άρθρο έγραψε η "Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου Δραπετσώνας", με θέμα την νέα άδεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεων Μελισσανίδη. Σύμφωνα με τους συντάκτες υπεύθυνοι γι'αυτήν είναι η κυβέρνηση και η δημ.αρχή και μόνη λύση θεωρούν ότι είναι η ανατροπή του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και στη θέση του να μπει ένα άλλο σύστημα που οι πολιτικοί εκφραστές του θα έχουν ως πρώτο μέλημα την άσκηση μιας πολιτικής ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. 

Στο, δίχως τόνους, άρθρο του Φώτη Μελά, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης, η τελική εκτίμηση είναι πως ο Βρεττάκος αποτελεί δυστύχημα για την δήμο μας. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως μετά τρία χρόνια το δημοτικό του έργο είναι απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω αν αυτή θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει ο κ.Μελάς στις εκλογές, στην περίπτωση που θα πάρει μέρος. Γιατί πρόκειται για μια γραμμή που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Και δίχως να το επιδιώκουμε μας κάνει να διερωτόμαστε αν μια τέτοια εκτίμηση βοηθάει το συνδυασμό του και γενικά το πολιτικό παιχνίδι στο δήμο. Φυσικά και δεν υποστηρίζουμε ότι για όλα όσα κάνει η δημ.αρχή παίρνει άριστα και πως δεν πρέπει να την κρίνουμε και για όσα δεν κάνει. Αλλά αυτό το "απολύτως τίποτα" βγάζει μάτι, μιας κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα, που θεωρεί ότι η δημ.αρχή κάνει πράματα και ότι γενικώς το παλεύει.

Στο άρθρο του Ζαχαρία Ζούπη μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ενστάσεις του σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ στη θάλασσα, και που κάποιες απ'αυτές έχουν βάση.

Τέλος στο άρθρο της κίνησης του Λουκά Τζανή "Ισχυρός δήμος", οι συντάκτες του υποστηρίζουν πως δημιούργησαν ένα δήμο πολύ ισχυρά οικονομικά με πολλά έργα έτοιμα για την επόμενη δημ. αρχή. Με λίγα λόγια οι σύμβουλοι αυτοί φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα για τα αίτια της ήττας τους και πως για το φόνο τίποτα δεν γνωρίζουν. 

Στις δύο αυτές σελίδες της αντιπολίτευσης, πάνω πάνω, υπάρχει ένα κείμενο του δημάρχου, που σκοπό έχει να μας προφυλάξει από τις υπερβολές της αντιπολίτευσης, από τον μηδενισμό που εκπέμπουν αυτά και τα χαμηλά κίνητρά της. Κατά τη γνώμη μας δεν χρειαζόταν αυτό το σχόλιο. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε και άλλος λίγο κι άλλος πολύ διαθέτουμε την ικανότητα να κρίνουμε δημόσιες συμπεριφορές, να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις, μιας και έχουμε επίγνωση των πράξεων και των έργων των συνδημότων μας που ασχολούνται με τα κοινά. Η μόνη προϋπόθεση για να προκύπτει ένας δημιουργικός διάλογος είναι στα επιχειρήματα να μην περιλαμβάνονται ψευδείς ειδήσεις και στοιχεία, να μην μας μπερδεύουν με παραχαραγμένες πληροφορίες. Αλλά την ευθύνη για αυτήν την έχουν οι γράφοντες. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται για το επίπεδο της ποιότητας του διαλόγου που συμμετέχουν. 

Μια γενική παρατήρηση: Το καλύτερο για την δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών κινήσεων είναι να γίνονται κατά τακτά διαστήματα συνελεύσεις κι εκεί να αποφασίζονται τα βασικά. Αλλά, πέρα απ'αυτό, ο κόσμος προχωράει. Μήπως λοιπόν όλοι οι συνδυασμοί θα πρέπει να αρχίσουν σιγά σιγά να αποκτούν επαφή με την εποχή μας; Μια εποχή που τα μέσα ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης όλο και αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ, όλο και περισσότεροι συμμετέχουν σ'αυτά. Γιατί προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας των συνδυασμών προφανώς και υπάρχουν. Λόγου χάρη, πόσοι άραγε από τους ψηφοφόρους τους, τουλάχιστον γνωρίζουν τη στάση που κράτησαν στα διάφορα ζητήματα που συζητήθηκαν στα Δημ.Συμβούλια, τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν, τις προτάσεις που κατέθεσαν; Δεν οφείλουν λοιπόν οι επικεφαλείς των δημοτικών κινήσεων να βρουν τρόπους συμβατούς με τις κατακτήσεις της εποχής μας, ώστε όχι μόνο να ενημερώνουν τους δημότες για την πολιτική που ακολουθούν, αλλά και να συμμετέχουν σε συζητήσεις που θα γίνονται στις σελίδες του "τοίχου" τους; Προσωπικά μου δίνουν την αίσθηση ότι είναι κολλημένοι σε τρόπους δράσης και παραγωγής πολιτικής που μυρίζουν ναφθαλίνη. Οι εποχές άλλαξαν παιδιά και αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε μήπως αυτό σημαίνει κάτι για σας; 

Σελίδα 10:  Ένα ρεπορτάζ για δυο καλές δράσεις που συμμετείχε και ο δήμος μας τους προηγούμενους μήνες. Η μία αφορούσε τα επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα την τοπική ιστορία. Και ή άλλη, την ερευνητική δράση σχετικά με τις "Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά". 

Σελίδα 11: Ένα καλό άρθρο εις μνήμη του ζωγράφου Ηρακλή Παρχαρίδη. Και ένα άρθρο για ταινίες, παραστάσεις, βιβλία εκθέσεις, με προτάσεις δηλαδή για πολιτιστικά πράματα. Σε μια χώρα που λίγοι είναι αυτοί που διαβάζουν και συμμετέχουν γενικά σε πολιτιστικά δρώμενα, θεωρούμε πως με τις προτάσεις της η ομάδα που επιμελείται τη στήλη αυτή στέλνει ένα σήμα στο κοινό της πως υπάρχουν και κάποιοι που το βλέπουν αλλιώς και πως αυτή η συμμετοχή μπορεί και απόλαυση να προσφέρει και να καλλιεργεί ευαισθησίες. Μας αρέσει αυτή η πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει αν επεκταθεί με περισσότερες ειδήσεις και σχόλια και προτάσεις. 

Σελίδα 12: Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Μια απορία: Τα προηγούμενα δυο τρία φύλλα κυκλοφόρησαν σε ευρεία κλίμακα. Το 8ο δεν πήραμε είδηση να μοιράζεται εδώ κι εκεί. Άλλαξε κάτι;   

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 07:22
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση