Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 10:23

Βάσει του Α΄ βραβείου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την περιοχή της Ανάπλασης, μια ανανεωμένη Δραπετσώνα σε αρμονία με τη θάλασσα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi20Όποιος έχει χρόνο και διάθεση για να κάνει μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα θα διαπιστώσει ότι εκεί τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Τα έργα αυτά γίνονται στην έκταση των 86 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στο δήμο και απ'ότι καταλάβαμε αναμένεται εκεί κοντά στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. Υποτίθεται ότι τα έργα αυτά έχουν ή θα πρέπει να έχουν ως βασικό μπούσουλα το Α' βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έγινε από την Περιφέρεια Αττικής και παρουσιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας.

 

Σύμφωνα με τον νόμο τα τρία πρώτα βραβεία θα έπρεπε να αναρτηθούν στη σελίδα της Περιφέρειας Αττικής και όλες οι βραβευμένες προτάσεις να κυκλοφορήσουν με ευθύνη της σε βιβλιαράκι. Αν και προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να βρούμε αυτό το υλικό.

Δεν έχουμε επίσης καμιά πληροφόρηση τα έργα που γίνονται, βάσει ποιου σχεδίου γίνονται, ποιος ή ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη. Παρόλο που έχουμε μια εντελώς άλλη άποψη απ'αυτήν της Δημ. Αρχής για όλο τον χειρισμό του θέματος της Ανάπλασης, ένας χειρισμός που μας φαίνεται αναντίστοιχος με την αξία της περιοχής και για τα όσα ωραία και ξεχωριστά θα μπορούσαν να γίνουν εκεί και που θα λάμβανε υπόψη και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, εντούτοις θεωρούμε σωστό στη βάση του δημοκρατικού πνεύματος αυτά που γίνονται εκεί από τον δήμο να συζητιούνται πριν, έστω και στο δημ.συμβούλιο, να τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να υπάρχει επαρκή πληροφόρηση. Δυστυχώς απ'ότι φαίνεται υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα σ'αυτές τις στοιχειώδεις επιλογές που οφείλει να έχει μια εκλεγμένη αρχή. Η Δημοτική μας αρχή μας δίνει την εντύπωση ότι έχει αποφασίσει να έχει ως επιχείρημα σ'αυτό το θέμα το τετελεσμένο έργο, μια αντίληψη εντελώς εργαλειακή που χαρακτηρίζει τους τεχνοκράτες και που στο δια ταύτα αποκοβεί την κοινωνία από όσα την αφορούν και που δικαιούται να έχει λόγο.  

Ακολουθεί το άρθρο της Τζίνας Σωτηροπούλου που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 8.1 με τον τίτλο "Η ανανεωμένη Δραπετσώνα σε αρμονία με τη θάλασσα". Το άρθρο αυτό εστιάζει στο Α' βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που δώθηκε στην ομάδα της αρχιτεκτόνισσας και καθηγήτριας αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κα.Ηώ Καρύδη.

Πολλά απ'αυτά που περιέχονται στην μελέτη της και καταφέραμε να τα καταλάβουμε μας άρεσαν. Βρήκαμε ότι το πνεύμα που διατρέχει όλη την μελέτη είναι κοντά στις δικές μας αναζητήσεις και πολλές προτάσεις που σχετίζονται με οικολογικές σταθερές, τις βρήκαμε ενδιαφέρουσες.

Αυτό όμως που μας έκανε αρνητική εντύπωση είναι η απουσία του πρασίνου. Ένα από τα τρία κύρια αιτήματα των αγώνων που anaplasi18έγιναν τα τελευταία είκοσι χρόνια για το θέμα της Ανάπλασης ήταν η δημιουργία και ενός μητροπολιτικού πάρκου. Αυτό δεν ήταν μια αυθαίρετη εγκεφαλική επιλογή. Προέκυψε εκ του γεγονότος πως όλος ο Πειραιάς με τους γύρω δήμους του δεν έχει ούτε ένα μητροπολιτικό πάρκο, κάτι που διαθέτουν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις κι όχι μόνο ένα. Από τα χρόνια των διεκδικήσεων μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει αλλάξει σ'αυτό το θέμα, οπότε προσωπικά επιμένουμε στη δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου. Μας προκαλεί μια στεναχώρια η απουσία του από τους σχεδιασμούς της Δημ.Αρχής, η οποία γενικά με το πράσινο δεν το πάει το γράμμα. Και βεβαίως αν δεν το περιλαμβάνει η μελέτη αυτό κατά βάση δεν οφείλεται στις οδηγίες που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής κα τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού της Αντιπεριφέρειας Πειραιά; 

Το άρθρο της Σωτηροπούλου

Το φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017 – Φεστιβάλ στη θάλασσα» σηματοδότησε την έναρξη αναζωογόνησης της πειραϊκής ακτογραμμής κατά μήκος της πρώην βιομηχανικής ζώνης του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Το αστικό κενό που προκάλεσε η «αποβιομηχάνιση» στα τέλη του ’90, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (ΑΕΕΧΠΛ) το 1999, γεμίζει «ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ήπιων παρεμβάσεων που στοχεύει στη σταδιακή ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης», λέει στην «Κ» η Ηώ Καρύδη.

Η πρόταση, που αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Δραπετσώνας, εστιάζει «στην καινοτόμο ανάταξη του φυσικού χώρου με προϊόν ένα εκτεταμένο πάρκο κοινόχρηστου πρασίνου σε άμεση επαφή με μια ελεύθερα προσβάσιμη ακτή». Το αρχιτεκτονικό γραφείο iocarydi.com, με επικεφαλής την αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ηώ Καρύδη (διδάσκουσα στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) και μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων (Β. Βασιλειάδης, Δ. Βενιζέλος), πολεοδόμων (Δ. Μπαλαμπανίδης, Ε. Πατατούκα, Α. Καρύδη) και περιβαλλοντολόγων (Π. Παναγιωτίδης, Α. Κεφαλά), κέρδισε το Α΄ βραβείο στον πρόσφατο πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου για την ανάπλαση 640 στρεμμάτων της πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Εξασφαλίζοντας την ήπια διείσδυση της ζωής της γειτονιάς στο παραθαλάσσιο μέτωπο, η πόλη ανοίγεται στη θάλασσα και η θάλασσα προσεγγίζει την πόλη. «Η πρόταση επεμβαίνει με επιστημονικές μεθόδους που καλλιέργησε η τοπιακή πολεοδομία», επισημαίνει η Ηώ Καρύδη και περιλαμβάνει «ήπιες δράσεις για τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής κατοικίας και την απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων στο θαλάσσιο μέτωπο, δίνοντας άνοιγμα σε δραστηριότητες από τις οποίες ο δυτικός Πειραιάς παραμένει αποκλεισμένος».

Εργο μεγάλης κλίμακας, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης υπερτοπικής σημασίας. Επενδύει με σύγχρονα εργαλεία σ’ έναν τόπο ιστορικής μνήμης και προκρίνει λειτουργίες ανοιχτές και προσβάσιμες στους πολίτες, προσβλέποντας στην τόνωση της υποβαθμισμένης γειτονιάς της Δραπετσώνας.

Στοχεύοντας στην επανάχρηση, προστασία και ανάδειξη του παλιού εργοστασίου Λιπασμάτων, μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς και κοινωνικής ιστορίας, η πρόταση διατηρεί το τοπόσημο της εμβληματικής καμινάδας. Συγχρόνως πριμοδοτεί μια σειρά υπαίθριων δραστηριοτήτων που διαχέονται στο τοπίο: από έναν αμφιθεατρικό χώρο στάσης που βυθίζεται στον υδάτινο ορίζοντα ως ένα υπαίθριο σινεμά με φόντο το πρώην Σιλό και Υαλουργείο.

Iστορική επανασύνδεση

Τα κενά κελύφη των πρώην βιομηχανικών κτιρίων αντανακλούν την ιστορική επανασύνδεση με τον τόπο και αξιοποιούνται «μέσα από τη συγκρότηση δικτύου αλληλοεπικουρούμενων δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής, εκπαίδευσης και αθλητισμού, υγείας και πρόνοιας. Με εξισορρόπηση νέας δόμησης και επανάχρησης κελυφών 55% προς 45%, συνδέονται γνώριμα ορόσημα του τόπου με σύγχρονες λειτουργίες και δράσεις. Οι δραστηριότητες οργανώνονται χωρίς να προσκρούουν σε ζητήματα υπερπροσφοράς κτισμένης επιφάνειας ξενοδοχείων/γραφείων – ζητήματα που ανέκυψαν την περίοδο της κρίσης και επιμηκύνονται λόγω του τύπου της ανάπτυξης που προωθείται σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου, όπως στο Ελληνικό», αναφέρει η Ηώ Καρύδη.

Χρήσεις πολιτισμού προτείνονται στο πρώην Σιλό, στο παλαιό κτίριο της ΔΕΗ και στις δεξαμενές πετρελαίου της BP: αίθουσες συναυλιών, εκθέσεων, σχολή χορού και mediateque. Στον χώρο της πρώην ΑΓΕΤ αναμένεται να δημιουργηθεί παιδιατρικό νοσοκομείο 100 κλινών και εγκαταστάσεις για το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εξίσου σημαντικές οι χρήσεις που φέρνουν σε επαφή τον επισκέπτη με το νερό και την ιστορία της λιμενοβιομηχανικής περιοχής Λιπασμάτων Δραπετσώνας. «Μια ομάδα δικτύου χρήσεων συστήνει περιπάτους στα Αρχεία Βιομηχανικής Ιστορίας και στην εξοικείωση με πτυχές της μικρασιατικής παράδοσης, ενώ το μουσείο Βυθού και το κέντρο μελέτης βενθικών συστημάτων του Σαρωνικού, το κέντρο Θαλασσοθεραπείας στο πρώην Υαλουργείο, οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στο κτίριο Αμμωνίας του λιμένα Σφαγείων, το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής θαλάσσιου πάρκου απορρύπανσης των υδάτων στον Λιμένα Φωρών, αποτελούν πτυχές χρήσεων που στηρίζουν πολύπλευρα τη συλλογική μνήμη του παράκτιου στοιχείου».

Η συζήτηση μεταφέρεται σε τόπους που ξεχωρίζουν για τις σημειακές επεμβάσεις τους στον δημόσιο χώρο και τη σχέση τους με το φυσικό ανάγλυφο. «Οι Καμάρες Σίφνου ανέδειξαν και προστάτευσαν το αλμυρό έλος όπισθεν της ελεύθερα προσβάσιμης κολυμβητικής ακτής. Η Νέα Υόρκη κατεδάφισε υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο και κτιριακά κελύφη κατά μήκος του West Hudson River για να δημιουργήσει αμεσότερη πρόσβαση στη δημόσια θαλάσσια προκυμαία (χωρίς καζίνο, ξενοδοχεία και γραφεία). Το Βερολίνο ξεχωρίζει για την παραδειγματική ήπια μετατροπή του πρώην αεροδρομίου Tempelhof σε αστικό πάρκο».

Δεν τίθεται σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, καθώς στο πλαίσιο διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών, δεν προβλέπεται η ανάθεση στον βραβευμένο μελετητή της περαιτέρω επεξεργασίας της μελέτης. Ωστόσο σε πολεοδομικό επίπεδο, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Αττικής, πρόκειται για πρόταση-οδηγό: βιοκλιματική και βιώσιμη, επιδιώκει μια «συντονισμένη συνεργασιακή διαχείριση, αποδοτικά φιλική στο περιβάλλον και την κοινωνία».

Περίπατος γνωριμίας

anaplasi19Χωρίς να στοχεύει στον υπερσχεδιασμό του δημόσιου χώρου, επιδιώκει να καταστήσει τον επισκέπτη συνοδοιπόρο στον ρηξικέλευθο περίπατο γνωριμίας με το ξεχασμένο φυσικό περιβάλλον. Τα τέσσερα συστήματα παράκτιων τοπίων του Σαρωνικού, αμμοθίνες, βραχώδεις ακτές, παράκτια άλση και αλμυρά έλη, «προσεγγίζονται μέσω του υφιστάμενου αγρού που αναπτύχθηκε με τον χρόνο στις επιχώσεις των μπαζωμάτων», προσθέτει η Ηώ Καρύδη.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία της μελέτης: η αποκατάσταση των διαταραγμένων συστημάτων της αποβιομηχανικής ζώνης και η πρόβλεψη διεργασιών εξυγίανσης του εδάφους για την απορρύπανση του περιβάλλοντος και της ακτής ώστε σταδιακά το φυσικό τοπίο να ανασυσταθεί. «Προτείνονται συστήματα επανορθωτικών διατάξεων και καινοτόμων αντι-ρυπαντικών μηχανισμών παράλληλα με συστήματα βιώσιμης υδρολογικής διαχείρισης, συμπληρώνοντας τις προτεινόμενες διεργασίες με συστήματα ανταποδοτικής κυκλικής οικονομίας. Η πρόταση αναπτύσσει ένα πρόγραμμα επιχειρησιακών οικολογιών μέσω της αξιοποίησης των φαιοφυκών και των οστρακοκαλλιεργειών με ανταποδοτικά οφέλη την παραγωγή και επιτόπια χρήση λιπάσματος και την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη επιμέρους αναγκών όπως ο νυχτερινός φωτισμός του πάρκου.

Με αφορμή την πρόσφατη αδράνεια ανάσχεσης του περιβαλλοντικού ατυχήματος που προκάλεσε το “Αγία Ζώνη ΙΙ”, βλέπω μια σχετική επικαιρότητα σε όσα προτείνουμε στη Δραπετσώνα», λέει η Ηώ Καρύδη και καταλήγει: «H πρόταση απέχει από στυλιστικές προτάσεις διευθέτησης του δημόσιου χώρου. Αποκτά αξία ως παράδειγμα πρότασης ενός νέου πολεοδομικού εργαλείου με όχημα το τοπίο, καθώς κινείται με επιτελεστικό και διεργασιακό τρόπο στην αντιμετώπιση και ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων του Σαρωνικού όπως και στην απορρύπανσή τους». 

Πηγή:  kathimerini.gr  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 08:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση