Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 07:13

Από το «τέλος» χρήσης της πλαστικής σακούλας… στην «αρχή» μιας νέας εποχής για την ανακύκλωση

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
cyclefi2Το 2018 ξεκίνησε με την εισαγωγή μίας νέας περιβαλλοντικής συνήθειας με θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες. Η επιβολή του ειδικού τέλους χρήσης (υποχρεωτική χρέωση) της πλαστικής τσάντας στα Σούπερ Μάρκετ δημιούργησε σίγουρα αντιδράσεις. Οι πολίτες φαίνεται να αντιδρούν γιατί πλέον χρεώνονται τις πλαστικές τσάντες, παραβλέποντας βέβαια το γεγονός πως τόσο καιρό η δωρεάν διάθεσή τους, αποτελούσε μια επιπλέον πολυτέλεια. Όμως, το σημαντικό στην ιστορία αυτή είναι το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα από την αλόγιστη χρήση της τσάντας αυτής.
Αρκεί κανείς να δει κάποια στατιστικά στοιχεία, για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Στην Ελλάδα με τον υπέροχο φυσικό της πλούτο, αντιστοιχούν περίπου 400 πλαστικές τσάντες σε κάθε κάτοικο (4,5 δισεκατομμύρια σακούλες ετησίως) ενώ, το κυρίαρχο απόρριμμα στον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών είναι πλαστικό, σε ποσοστό άνω του 30%!
Το μέγεθος του προβλήματος φανερώνει λοιπόν πως ο απώτερος στόχος του συγκεκριμένου μέτρου δεν είναι να δημιουργήσει μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες, αλλά να μειώσει την αλόγιστη χρήση της πλαστικής τσάντας, η οποία αποδεδειγμένα δημιουργεί τεράστια αρνητική περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Οι "πολλές χρήσεις" της πλαστικής σακούλας
Η μεγάλη αλήθεια που όλοι δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε, είναι πως δεν μας προβληματίζει τόσο η χρέωση των πλαστικών τσαντών (μόλις 0,04 ευρώ όταν στη Βουλγαρία η χρέωση είναι στα 0,32 ευρώ), όσο το γεγονός πως πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες. Γιατί πραγματικά, είναι κοινό μυστικό πως για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα, οι πλαστικές τσάντες έχουν διπλό ρόλο. Εισέρχονται στο νοικοκυριό γεμάτες με ψώνια και φεύγουν γεμάτες με σκουπίδια. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες, και έχουμε διαπιστώσει με πόση ευκολία καταναλώνονται οι πλαστικές σακούλες στα Σούπερ Μάρκετ (κατά κύριο λόγο) με στόχο τη δημιουργία ‘αποθέματος’ για τη μετέπειτα χρησιμοποίηση τους για την απόρριψη σκουπιδιών. Θα έλεγε κανείς πως η συμπεριφορά αυτή είναι πια μέρος της κουλτούρας μας και θα πρέπει να αλλάξει, καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της στο περιβάλλον είναι τεράστιος. Σε αυτό το κομμάτι, η υποχρεωτική χρέωση της πλαστικής σακούλας αναμένεται να βοηθήσει πάρα πολύ, εξορθολογίζοντας την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας και μειώνοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Τι θα γίνει όμως με αυτούς που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ για την απόρριψη των σκουπιδιών τους; Αυτό που πιθανά να μην είναι ευρέως γνωστό, είναι το γεγονός πως η χρήση της λεπτής πλαστικής τσάντας του Σούπερ Μάρκετ, απορρίπτει επιπλέον πλαστικό στο περιβάλλον, μιας που το πλαστικό ανά κιλό απορριμμάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερο, λόγω των μικρών διαστάσεων της τσάντας και κατά συνέπεια χρησιμοποιείτε περισσότερο πλαστικό για τα απορρίμματά μας. Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος πλαστικής τσάντας, λόγω της ελαφριάς σύνθεσης του υλικού, μπορεί να παρασυρθεί εύκολα από τον αέρα, καταλήγοντας εν τέλει στη θάλασσα, με καταστροφικές συνέπειες για τον σημαντικότερο φυσικό πλούτο της χώρας μας. Άλλωστε, οι μικρές πλαστικές τσάντες, είναι στη πλειοψηφία τους από πολυαιθυλένιο και δηλώνονται βιοδιασπώμενες, το οποίο σε κάθε περίπτωση σημαίνει πως το υλικό γίνεται πολύ μικρά κομμάτια – αόρατα με γυμνό μάτι- και παρασύρεται από τον αέρα στο θαλάσσιο, ποτάμιο ή χερσαίο περιβάλλον.
Πως αλλάζει η διαχείριση των απορριμμάτων μας
Πώς όμως η μείωση της πλαστικής τσάντας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία ορθή διαχείριση απορριμμάτων και τελικά να ενισχύσει τα ισχνά ποσοστά ανακύκλωσης που εμφανίζει η χώρα, μέσα από την αύξηση της εμπλοκής των πολιτών με τη διαδικασία της ανακύκλωσης;
Η απάντηση δεν είναι τόσο σύνθετη τελικά. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μάθαμε όλοι, περισσότερα για το περιβάλλον. Ίσως, η πραγματικότητα και οι αριθμοί που την περιγράφουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε αρκετά άβολα, όμως η αλήθεια είναι πως ο κάθε ένας από εμάς δημιουργεί ημερησίως 1,3 κιλά σκουπίδια! Ανάμεσα σε αυτά πολύ πλαστικό, το οποίο για να αποσυντεθεί χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια!
Είναι σημαντικό επομένως με αφορμή το μέτρο αυτό, να αντιληφθούμε όλοι μας την αξία που έχει η ανακύκλωση στις ζωές μας. Σε κάθε περίπτωση η υποχρεωτική χρέωση της πλαστικής τσάντας, θα πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα με την προώθηση της ανακύκλωσης, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίμματα που θα καταλήξουν στις μονάδες ανακύκλωσης και όχι στις χωματερές ή στη θάλασσα. Είναι σημαντικό να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα σε πλαστικό, ξεκινώντας να αλλάζουμε τις συνήθειες μας γρήγορα, οργανωμένα και έξυπνα.
Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας, πως η χρήση πλαστικών τσαντών για τα ψώνια μας είναι κακή και επιβλαβής για το κοινωνικό σύνολο πρακτική, είτε η τσαντών είναι δωρεάν είτε όταν αυτή χρεώνεται. Η λύση για τα ψώνια του νοικοκυριού δεν είναι δύσκολη, ούτε απρόσιτη και ονομάζεται υφασμάτινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων.
Ποια είναι όμως η λύση για την απόρριψη των απορριμμάτων αν χρησιμοποιούμε τσάντες πολλαπλής χρήσης για τα ψώνια μας; Είναι πεποίθηση μας, πως αυτή βρίσκεται στις φιλικότερες προς το περιβάλλον μεγάλες πλαστικές σακούλες απορριμμάτων. H μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, βοηθάει ώστε να μειωθεί σημαντικά το φορτίο του πλαστικού στα απόβλητα, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος (όγκο), σε σχέση με αυτές του Σούπερ Μάρκετ, και επομένως λιγότερο πλαστικό ανά κιλό απορριμμάτων. Είναι απλή γεωμετρία η οποία βελτιώνει το ισοζύγιο πλαστικού/απορρίμματος στο σύνολο του.
Η Cyclefi είναι εδώ...
Πιστεύουμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Η Cyclefi είναι εδώ για να προσφέρει ουσιαστική λύση, τώρα που η ελληνική κοινωνία φαίνεται προβληματισμένη. Σκεφτείτε πόσο πιο βελτιωμένη θα ήταν η εικόνα, αν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας καθημερινά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε άμεσα οφέλη και παράλληλα να προστατεύουμε το περιβάλλον γύρω μας.
Είναι πλέον φανερό πως συντελείται μία σταθερή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τα απορρίμματά μας, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη σωστή μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων και αναδεικνύοντας έμμεσα τον ρόλο της ανακύκλωσης, ως τη βέλτιστη λύση, για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της έξυπνης διαχείρισής τους. Η λύση της αγοράς της πλαστικής σακούλας, την αναβαθμίζει πλέον σε μέσο μεταφοράς όχι οργανικών αλλά ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και συμβάλλει στη μη παράλληλη απόρριψη αυτής στον κάδο ανακύκλωσης, ενώ την ίδια στιγμή υπενθυμίζει στον καταναλωτή να αποφύγει την αγορά προϊόντων με περισσότερη συσκευασία από το απαραίτητο, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον όγκο των απορριμμάτων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε επομένως, το μέτρο της υποχρεωτικής χρέωσης των πλαστικών τσαντών, τελικά να αναγκάσει τον πολίτη, να χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τις αγορές του, να μεταφέρει περισσότερα απορρίμματα στην ανακύκλωση, και να μην αγοράζει προϊόντα με περισσότερη συσκευασία από το απαραίτητο, ώστε να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών του. Η χρέωσης της πλαστικής τσάντας, θα μειώσει σίγουρα την κατανάλωση της. Αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να ανακυκλώνουμε.
Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε πλέον την εικόνα που έχουν οι πόλεις μας. Η Cyclefi είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε αυτή την αλλαγή μέσα από την εφαρμογή της καινοτόμου λύσης της. Για τον λόγο αυτό, δημιούργει το 1ο loyalty πρόγραμμα για σακούλες απορριμμάτων, καθώς εισάγει στην αγορά την 1η σακούλα απορριμμάτων για ανακύκλωση που επιβραβεύει το καταναλωτικό κοινό.
Ουσιαστικά, κάθε φορά που οι καταναλωτές προμηθεύονται τις σακούλες απορριμμάτων της Cyclefi, θα επιβραβεύονται, μιας και η εκτιμώμενη εξοικονόμηση δαπανών στο καταναλωτή, ανά πακέτο με σακούλες απορριμμάτων για ανακύκλωση, υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τα 5€!
Πηγή: nou-pou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 07:25

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση