Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 14:40

Δύο συνεντεύξεις των φημισμένων εικαστικών Γκίλμπερτ & Τζόρτζ επ'ευκαιρία της έκθεσης έργων τους στην Αθήνα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gilbert george 1Επ'ευκαιρία της έκθεσης έργων του εμβληματικού δίδυμου της σύγχρονης τέχνης Γκίλμπερτ & Τζόρτζ στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα η Παρή Σπίνου τους πήρε μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 13.1 με τον τίτλο "Χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, όπως ο Ρέμπραντ το πινέλλο". Μία άλλη συνέντευξη τους πήρε η Δέσποινα Ζευκιλή που αναρτήθηκε στις 11.1 στο Αθηνόραμα με τον τίτλο "Το Brexit είναι θαυμάσια ιδέα. Ήρθε ή ώρα να κάνετε κι εσείς ένα Grexit". 

H ιστορία του ζεύγους ξεκινά στη Σχολή Καλών Τεχνών St Martins στο Λονδίνο το 1967. Ο Gilbert είναι ένας 24χρονος Ιταλός φοιτητής που έχει φτάσει στο Λονδίνο γνωρίζοντας ελάχιστα αγγλικά. Ο George είναι 25 ετών, κομψός και Βρετανός. Συνεργάζονται και υπογράφουν μαζί τη δουλειά τους, κάτι που τότε ήταν πρωτάκουστο. Πολύ σύντομα αποφασίζουν να εξυψώνουν κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους στο επίπεδο έργου τέχνης, επινοώντας την έννοια «ζωντανό γλυπτό», που δηλώνει ότι «δύο ζωές συνθέτουν ένα μόνο και μεγαλειώδες γλυπτικό έργο».  

Αυτό θα μπορούσε να συνιστά ορισμό του τρελού έρωτα. Το 2017, οι Gilbert & George συμπλήρωσαν 50 χρόνια κοινής ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεν είναι καθόλου μικρή διάρκεια ζωής για τρελό έρωτα, πόσο μάλλον όταν αυτός συνεχίζεται. Στο διάστημα αυτό, πέρα από τις περφόρμανς τους ως ζωντανών γλυπτών, ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική με κάρβουνο, μετά με χρώμα, μετά ξανά με κάρβουνο. Μέχρι που στο τέλος το μέσο που τους κέρδισε οριστικά ήταν μια δική τους ανανεωμένη αντίληψη για τη φωτογραφία, συνδυασμένη με ζωγραφική. 

Χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, όπως ο Ρέμπραντ το πινέλο

Το Brexit είναι θαυμάσια ιδέα. Ήρθε ή ώρα να κάνετε κι εσείς ένα Grexit

Kι  εδώ  μία τρίτη του Γιάννη Κωνσταντινίδη που την εντοπίσαμε αργότερα, στις 23.1.18 

Στοιχεία για την έκθεση: Επταχάλκου 11, Θησείο, 210 3413935-7

Τρίτη-Παρασκευή 10:30-18.30, Σάββατο 12:00-16:00

Από 11/01 έως 22/02

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 00:02

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση