Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 19:06

Ανάστασιος Αλβανίας: Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί στην κατάστασή μας είναι ποια είναι η θεραπεία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anastas1Όχι μόνο δεν είναι ένας ο Χριστιανισμός, αλλά και όταν πιστεύει κάποιος σε μια από τις πολλές εκκλησίες του, όσο μοιάζει με τους άλλους ομόθρησκούς του άλλο τόσο διαφέρει. Πολλοί οι λόγοι που η πρόσληψη των βασικών κανόνων του κάθε δόγματος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, τόσοι ώστε αυτός που κάνει πιο πολύ κουμάντο να είναι ο κανένας.

Η αντίληψη που έχει μια σημασία για μας είναι αυτή που διατείνεται ότι η όποια θρησκεία δίνει την ευκαιρία στον κάθε πιστό της να εκφράσει τον εαυτό του μέσω αυτής, ακόμα και φέρνοντάς την στα μέτρα του.

Αυτό όμως που σίγουρα δεν εξασφαλίζει είναι η δυνατότητα να ανθίζουν πάντοτε τα καλύτερα στοιχεία του. Ίσα ίσα, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν το έναυσμα να γίνουν οι πιστοί χειρότεροι από όσο θα ήταν αν δεν πίστευαν στη θρησκεία τους. Χειρότεροι είτε ως προς τις δυνατότητές τους είτε ως προς τους συνανθρώπους τους.

Με όρους καθημερινής πρακτικής, οι θρησκείες, όπως αυτές μεταπλάθονται από κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, είναι άρρητες πλατοφόρμες που επιτρέπουν στον πιστό να αποκτά νόημα η ζωή του, αλλά και ο θάνατός του. Το πετυχαίνει αυτό στην προσπάθειά του να επιλέγει στάσεις συμβατές με αυτά που θεωρεί ως τα πρωτεύοντα στοιχεία της θρησκείας του. 

Όταν άνθρωπος τις καταφέρει να κουμπώσει όσο θεωρεί καλά του στοιχεία με τα πρωταρχικά της θρησκείας που την πιστεύει και πετυχαίνει μέσω αυτής να εμφανίζει μια αρμονία ο βίος του, μας δίνει το δικαίωμα να τον θεωρούμε τυχερό. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τους πιστούς των πάσης φύσεων ιδεολογιών και φιλοσοφικών ρευμάτων. 

Μ'αυτήν την έννοια μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είναι ένας τυχερός άνθρωπος. Συνάντησε και πίστεψε σε μια θρησκεία που απ'ότι φαίνεται, αυτόν, έναν εν δυνάμει καλό άνθρωπο, τον έκανε καλύτερο σε σχέση με τα ζητούμενα της Ορθοδοξίας.

Από όσα κατά καιρούς ακούμε και μαθαίνουμε, βγάζουμε το καπέλο στον Ανάστασιο για όσα έχει κατορθώσει σε μια δύσκολη εποχή,καθώς και γι'αυτά που λέει και γράφει. Θεωρούμε πως είναι μια από τις πιο γλυκές και συνάμα δυναμικές εκδοχές της Ορθοδοξίας, που το αξίωμά του δεν τον απόκοψε από τη ζωή και τους αδύναμους συνανθρώπους του, αλλά τον βοήθησε να τους προσφέρει άρτο και οίνο για το σώμα τους και για την ψυχή τους.

Άξιος.   

Πατώντας  kathimerini.gr  θα σας εμφανιστεί μία συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 31.12.17 με τον τίτλο " Να αντισταθούμε στην παρακμή". 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 17:22
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση