Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 18:09

«Έτος Μαθηματικών» ανακήρυξε το 2018 το υπουργείο Παιδείας

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

maths1«Έτος Μαθηματικών» ανακηρύχθηκε το 2018 με απόφαση του υπουργείου Παιδείας ενώ όπως έγινε γνωστό, κάθε έτος θα αφιερώνεται σε μια τέχνη, μια επιστήμη ή γενικότερα σε ένα γνωστικό αντικείμενο από αυτά που διδάσκονται στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η επιστήμη των μαθηματικών επιλέχθηκε για το 2018 καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, του αρχαιότερου επιστημονικού σωματείου της χώρας. 
Στόχοι της ανακήρυξης του 2018 ως «Έτους Μαθηματικών» είναι:


Να προβληθεί και να αναδειχθεί η σημασία των μαθηματικών και ο ρόλος τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
 
Να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, την ιστορία και τη διδασκαλία τους.

Προγραμματισμός εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων

Στο πλαίσιο του «Έτους Μαθηματικών» θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες θα απευθύνονται κυρίως σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά, και θα προβάλλονται από το ΥΠΠΕΘ. 

Θέμα των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα είναι «Τα Μαθηματικά στην Αρχαιότητα» (π.χ.: Η γέννηση και η ανάπτυξη των μαθηματικών στην Αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά στους άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας, η θεμελίωση και ανάπτυξη της γεωμετρίας, η σχέση των μαθηματικών και της μαθηματικής σκέψης με τη γέννηση της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα κλπ.).

Οι πληροφορίες για το «Έτος Μαθηματικών» και το υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες του υουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ. Ανάλογες εκδηλώσεις, με αντίστοιχο περιεχόμενο, οι οποίες θα οργανώνονται και θα πραγματοποιούνται από Πανεπιστήμια, επιστημονικές ενώσεις και άλλους φορείς θα μπορούν να τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Σ.Δ: Ελπίζουμε πως οι διοργανωτές καθώς και όλοι όσοι πάρουν ενεργά μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις που θα έχουν στο κέντρο τους τα μαθαματικά, θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ανάγκη να κερδίσουν αυτά το ενδιαφέρον μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης μερίδας τουλάχιστον μαθητών. Πως; Κάνοντάς τα αυτά πιο προσιτά, που πάει να πει πιο κατανοητά, κάτι που στο βάθος βοηθάει αν σημαίνει και πιο φιλικά εξ αιτίας του παιδαγωγικού ενδιαφέροντος των διδασκόντων. Και που όπως όλες οι φιλίες καλλιεργούνται όταν οι συμβάλλοντες σ'αυτήν δίνουν και παίρνουν όσα έχουν και δεν έχουν.   

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 18:36

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση