Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2018 10:33

Με ποιον είναι η κυβέρνηση στο θέμα της αίτησης ασύλου του Τούρκου αξιωματικού και με ποιον εμείς;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

turkosΑυτό είναι το γεγονός που θα μπορούσε να περάσει και απαρατήρητο: Το Σάββατο, 30.12, η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, αποφάσισε υπέρ της χορήγησης ασύλου αξιωματικού, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον εμπλέκουν στο πραξικόπημα. Διαπίστωσε επίσης ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο αξιωματικός αυτός ήταν ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στη γείτονα χώρα που σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί η μη εκδοσή τους. Πιο συγκεκριμένα ήταν ο συγκυβερνήτης τους ελικοπτέρου.

Αυτή είναι η είδηση που δημιούργησε θέμα: Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν ζητήσει άσυλο μετά το πραξικόπημα του 2016.  

Η στάση της Αθήνας έγινε γνωστή με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και ενώ ήδη είχαν εκτοξευθεί απειλές και προειδοποιήσεις από την Άγκυρα.  

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Υπενθυμίζεται το άκουσμα της είδησης χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πυροδότησε αντιδράσεις και ευθείες απειλές εναντίον της Ελλάδας*.

Τι δεν καταλάβαμε εμείς; H κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση ή το παίζει; Από την μια μεριά θα πρέπει να εμφανίσει ένα πρόσωπο συμβατό με τις αρχές της αριστεράς στο θέμα του ασύλου και του σεβασμού των αποφάσεων των ανεξάρτητων αρχών, άρα δεν προσβάλλει την απόφαση της επιτροπής. Από την άλλη θα πρέπει να εμφανιστεί και συμβατή με την πολιτική της για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Το θέμα όμως είναι πως ο αδίστακτος Ερντογάν παίζει τα ρέστα του με την υπόθεση του πραξικοπήματος και ως εκ τούτου δεν είναι απίθανο ανάμεσα στις πιέσεις που θα ασκήσει η μέγιστη να μην είναι με τους πρόσφυγες αλλά αυτή με τους κυβερνητικούς μουσουλμάνους βουλευτές από τη Θράκη, που αν θυμόμαστε καλά είναι 3 και οι οποίοι σε κρίσιμες ψηφοφορίες μπορεί να τινάξουν την μπανκα των σχεδίων της κυβέρνησης στον αέρα. Στο βάθος του μυαλού μας μια θέση μόνιμη θα πρέπει να υπάρχει πάντα για τους εκπροσώπους της μειονότητας και τι παιχνίδι παίζουν.

Τι άλλο να υποθέσουμε; Μήπως η κυβέρνηση θέλει να δείξει προς Ερντογάν μεριά πως η απόφαση για την παροχή ασύλου δεν είναι υπ'ευθύνη της, αλλά αρμόδια γι'αυτό το θέμα είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Ή μήπως όντως δεν επιθυμεί την παροχή ασύλου, για να αποφύγει τα χειρότερα, θέλοντας δηλαδή να αποτρέψει την έλευση κι άλλων Τούρκων που ίσως σκέφτονται να εισέλθουν στην χώρα μας για να ζητήσουν άσυλο; 

Ποιος ξέρει; Μύρισα τα νύχια μου κι απάντηση δεν πήρα. Με τον καιρό πάντως δεν θα φανεί που αποσκοπούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης;

Τι αισθανθήκαμε; Πως η κυβέρνηση δημιουργεί την εντύπωση ότι υποκύπτει στις απαιτήσεις της Τουρκίας, πως της επιτρέπει να επεμβαίνει στο εσωτερικό της. Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Αρκετές φορές στο παρελθόν η μικρή Ελλάδα για να αποφύγει επικίνδυνες κλιμακώσεις της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, δείχνει να υποχωρεί, κι αυτή είναι η πιο επιεικής διατύπωση. Αλλά αυτό είναι σχεδόν σίγουρο πως στον πολιτισμένο κόσμο μεταφράζεται από τον οποιοδήποτε ισχυρό επιτιθέμενο ως ένδειξη αδυναμίας από την μεριά του αδύναμου και που συνήθως ανοίγει την όρεξη του επιτιθέμενου. Πράμα το οποίο γιατί να μην ισχύει και στην δικιά μας σχέση με την Τουρκία;   

Τι νομίζω ότι πιστεύω; Πιστεύω ότι το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινής γνώμης σ'αυτό το θέμα είναι με την παροχή ασύλου στον αιτούντα Τούρκο αξιωματικό. Κι αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί στην τελική στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της δικαιοσύνης. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο στους περισσότερους Έλληνες να βιώνουν μια οποιαδήποτε ήττα από την Τουρκία, ακόμα και σε θέματα που δεν εκφράζουν ακριβώς τις αρχές τους.

Το σημαντικό πάντως είναι πως το καλύτερο θα είναι να επιλέγουμε διαρκώς πως το κράτος μας θέλουμε να είναι ένα κράτος δικαίου, και παλεύουμε γι'αυτό πέρα από το αν συμφέρει η οποιαδήποτε απόφαση της δικαιοσύνης την όποια κυβέρνηση.

Και το δεύτερον που παίζει είναι η σχετική ανεξαρτησία μας. Την θέλει η κυβέρνηση; Την πιστεύουμε ως λαός; Αν η απαντήσεις είναι ναι, βεβαίως, αυτό είναι γνωστό τοις πάσι πως σε κάποιες στιγμές έχει κι ένα κόστος. Τότε θα φανεί αν είμαστε ειλικρινείς με όσα δηλώνουμε. Λοιπόν, όταν κληθούμε να πληρώσουμε το τίμημα άραγε θα ανταποκριθούμε; 

Μικρό για την σχετικότητα της ανεξαρτησίας. Προφανώς είναι σχετική, και ο πιο κύριος λόγος είναι πως είμαστε μέλος της Ε.Ε. Αυτό όμως έχει διπλή ανάγνωση. Που η δεύτερη είναι πως η Τουρκία όσο δεν είναι στην Ε.Ε αυτήν θα πρέπει να βρίσκει απέναντί της στις όποιες άδικες απαιτήσεις που έχει από την χώρα μας.   

Τελικά; Είναι η κυβέρνηση πιο πολύ με τον εαυτό της ή πιο πολύ με την χώρα σ'αυτό το θέμα φωτιά; Στη φάση αυτή εμείς απλώσαμε τον τραχανά μας, οπότε ας απαντήσει κι ο καθένας που το επιθυμεί όσο πιο ψύχραιμα και ειλικρινά μπορεί κι αυτό διότι συνήθως καίγεται όποιος παίζει με τη φωτιά. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Τζανακόπουλου που υποστηρίζει ότι οι 8 από τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει την έκδοσή τους δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και για ποιο λόγο υπέβαλλε η κυβέρνηση αίτηση ακύρωσης.

Κι  εδώ  τη δήλωση της Ν.Δ γι'αυτό το θέμα και την απάντηση της κυβέρνησης. 

*Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χ. Τσαβούσογλου έγραψε στο twitter πως «οι τρομοκράτες που απελευθερώσατε σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».  

«Δεν έχετε αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνετε ελεύθερο», σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες».   

«Eμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση», επισημαίνει.

Και η απάντηση από του Μαξίμου: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Τού ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 16:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 02-01-2018 15:38
Αυτό που καταλαβαίνω.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου -δεν εκδίδονται γιατί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη- είναι άσχετη από την απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η οποία έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους εμπλέκουν με το πραξικόπημα και τους δίνει άσυλο. Αν από τα στοιχεία έκρινε ότι είχαν εμπλοκή στο πραξικόπημα, δεν θα τους έδινε άσυλο, θα τους καλούσε μέσα σε κάποια χρονικά περιθώρια να βρουν άλλη χώρα να τους δεχτεί. Δεν θα τους έκδιδε στην Τουρκία γιατί αυτό το έχει απαγορεύσει ο Άρειος Πάγος.
Αν είναι σωστά αυτά, υπάρχουν συμπεράσματα.
Η κυβέρνηση, χωρίς να διακινδυνεύει την έκδοση τους στην Τουρκία, δίνει σήμα στον Ερντογάν "εμείς θέλουμε αλλά δεν μπορούμε". Αυτό μόνον όμως; Ή επισημαίνει ταυτόχρονα στο εσωτερικό ότι αμφισβητεί το κύρος των Ανεξάρτητων Αρχών όταν δεν συμβαδίζουν με τις επιλογές της; Όταν κυβερνητικοί βουλευτές επιχειρηματολογούν στην τηλεόραση, ότι "δεν θα δεχτούμε εδώ πραξικοπηματίες" που το στηρίζουν; Διαθέτουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που παρουσιάστηκαν στην Αρχή;
Κι οδηγεί σε ένα δεύτερο ερώτημα. Πόσο μπορεί να "εργαλοποιηθούν" οι θεσμοί; Ο πρωθυπουργός παλιότερα είχε χαρακτηρίσει ακόμη και την Δημοκρατία "εργαλείο". Που το χρησιμοποιείς ή το παρατάς στην γωνία δηλαδή.
Όλες οι χώρες, αναλόγως των συσχετισμών ανέχονται, στηρίζουν ή κοντράρουν με αντιδημοκρατικά, αυταρχικά, δικτατορικά ή ακόμη και οριακά δημοκρατικά καθεστώτα. Όταν κατά το ανώτατο δικαστήριο σου σε μια χώρα δεν διεξάγονται δίκαιες δίκες, σημαίνει ότι ο διαχωρισμός εξουσιών δεν ισχύει. Άρα από τα συνολικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά λειτουργεί μόνον η εκλεγμένη εκτελεστική εξουσία. Αν δεν μπορείς για λόγους συσχετισμού δυνάμεων να αντιδράσεις σε μια τέτοια κατάσταση, άσε τουλάχιστον ήσυχους τους δικού σου δημοκρατικούς θεσμούς να κάνουν την δουλειά τους και μην τους υποτιμάς χάριν "των καλών σχέσεων"
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση