Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017 06:53

Πως ακυρώνεται ο «Μακεδονισμός» των Σκοπίων, του Σταύρου Λυγερού

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

slig4Δεν είναι λίγοι στους πολιτικούς κύκλους της Αθήνας που αντιλαμβάνονται με επιφανειακό τρόπο το διακύβευμα στην υπόθεση του Μακεδονικού. Το μόνο που θέλουν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να ξεμπερδεύουν. Η συζήτηση, όμως, για τον επιθετικό προσδιορισμό δεν είναι καθόλου σχολαστική. Για να ξεμπερδεύει πραγματικά η Ελλάδα πρέπει να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία, που θα ακυρώσει τον “Μακεδονισμό” των Σκοπίων, δηλαδή το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”.

Η προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων να σφετερισθούν την ιστορική κληρονομιά των αρχαίων Μακεδόνων ενοχλεί την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι η γεωπολιτική πτυχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει πάρει αποστάσεις από τη γελοία και κιτς πολιτική του Γκρουέφσκι. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν αρκεί.

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαία μία διευκρίνιση. Η αρχαία Μακεδονία εδαφικά ταυτίζεται σε γενικές γραμμές με την ελληνική Μακεδονία. Στους νεότερους χρόνους, όμως, έχει επικρατήσει να ονομάζεται Μακεδονία μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει εδαφικά και τη FYROM και τη βουλγαρική επαρχία του Πιρίν.

Στους νεότερους χρόνους στη Μακεδονία κατοικούν πολλές εθνότητες (Έλληνες, Σλάβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί και παλιότερα Εβραίοι και Οθωμανοί). Με άλλα λόγια δεν είναι η πατρίδα ενός και μόνο έθνους. Ως εκ τούτου, οι εθνότητες που την κατοικούν έχουν δικαίωμα στη χρήση του γεωγραφικού όρου Μακεδονία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται εθνογεωγραφικός προσδιορισμός.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ενδεικτικό. Ελληνοκύπριοι είναι οι Έλληνες της Κύπρου και Τουρκοκύπριοι οι Τούρκοι της Κύπρου. Αντιστοίχως, οι Έλληνες της Μακεδονίας είναι Ελληνομακεδόνες, οι Σλάβοι Σλαβομακεδόνες, οι Βούλγαροι Βουλγαρομακεδόνες, οι Αλβανοί Αλβανομακεδόνες κλπ. Εάν στους Σλάβους της FYROM δεν αρέσει το όνομα Σλαβομακεδόνες (σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα) είναι δικαίωμά τους να αντικαταστήσουν τον εθνικό προσδιορισμό “σλαβο-” από κάποιον άλλον.

Η Ελλάδα δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε φιλοδοξία να τους βαφτίσει. Έχει συμφέρον κι αρμοδιότητα, όμως, να τους εμποδίσει να ονομάζονται “Μακεδόνες”. Με άλλα λόγια, να εμποδίσει το Μέρος (FYROM) να αυτοπροβάλλεται σαν Όλον και να το οικειοποιείται, νομιμοποιώντας βλέψεις στο σύνολο της Μακεδονίας ως γεωγραφικής περιοχής και ως ιστορίας.

Η κρατική ιδεολογία των Σκοπίων εμφανίζει τη Μακεδονία σαν πατρίδα του ανύπαρκτου “μακεδονικού έθνους”. Κατ’ επέκτασιν, εμφανίζει τη λεγόμενη Μακεδονία του Αιγαίου να βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή και τη λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν υπό βουλγαρική κατοχή! Οι Σλαβομακεδόνες δηλώνουν ότι το όνομα “Μακεδονία”/“μακεδονική” είναι η ταυτότητά τους, επειδή μέσω αυτού νομιμοποιούν το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”. Με άλλα λόγια, μονοπωλούν το όνομα “Μακεδονία” για το κράτος και “μακεδονική” για την εθνότητα/γλώσσα, με σκοπό –όπως ήδη προανέφερα– το Μέρος να εγγράψει υποθήκη επί του Όλου.

Η Ελλάδα (και η Βουλγαρία) θίγεται από το σφετερισμό. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να κλείσει όπως-όπως το πρόβλημα. Ζητούμενο είναι να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής, που ακυρώνει το ιδεολόγημα του “Μακεδονισμού”, την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον. Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος και μόνο αν αντιμετωπισθεί έτσι μπορεί να προκύψει μία βιώσιμη λύση, η οποία να σέβεται τις θεμιτές ευαισθησίες όλων των εθνοτήτων της περιοχής.

Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού

Το κεντρικό επιχείρημα των Σλαβομακεδόνων είναι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, το οποίο επιπολαίως επικαλούνται και αποδέχονται πολλοί διεθνώς. Το δικαίωμα αυτό, όμως, δεν σημαίνει χωρίς περιορισμούς επιλογή ονόματος για το κράτος, την εθνότητα και τη γλώσσα. Επειδή η ονομασία συμπυκνώνει την ταυτότητα, η ελευθερία επιλογής ονόματος σταματάει εκεί που αρχίζει να θίγει άλλους.

Όταν πριν από πολλά χρόνια βρέθηκα απέναντι σε Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνταν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους έθεσα το εξής ερώτημα: Αν δέχονται ότι το δικαίωμα αυτό ισχύει χωρίς περιορισμούς δεν θα είχαν αντίρρηση εάν –υποθετικά μιλώντας– η Βουλή των Ελλήνων αποφάσιζε να μετονομάσει την Ελληνική Δημοκρατία σε Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, το ελληνικό έθνος σε ευρωπαϊκό και την ελληνική γλώσσα αντιστοίχως σε ευρωπαϊκή.

Μου απάντησαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ερχόμενοι αμέσως σε αντίφαση με αυτά που έλεγαν λίγο πριν. Τους διευκόλυνα, λέγοντας ότι δικαιολογημένα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα διαμαρτύρονταν με το βάσιμο επιχείρημα ότι η Ελλάδα ανήκει κι αυτή στη γεωγραφική περιοχή Ευρώπη, αλλά δεν ταυτίζεται με την Ευρώπη. Δηλαδή, θα διαμαρτύρονταν με το βάσιμο επιχείρημα ότι το Μέρος επιχειρεί να οικειοποιηθεί το Όλον.

Κατέληξα, τονίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τη FYROM και τη γεωγραφική περιοχή Μακεδονία. Στο μόνο που δεν είχα απάντηση είναι γιατί το λογικό αυτό επιχείρημα δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και γιατί δεν το είχαν ακούσει από κανέναν Έλληνα επίσημο όλα εκείνα τα χρόνια.

Πατώντσς  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Σταύρου Λυγερού που αναρτήθηκε στο slpress στις 30.12. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 08:10
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπ. 03-02-2018 13:31
Παραθέτοντας Γιώργος Θ. Τσιρίδης:
Το Κίνημα Αλλαγής στο σύνολο του μετά την δήλωση της Γεννηματά δείχνει να αδιαφορεί για πιθανές απώλειες παλαιοπασοκικών εθνικιστικών κύκλων και τοποθετείται ρεαλιστικά.

Καλά κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Με το καλό στη νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Σύριζα.

Καιρός να διώξει και ο ΣΥΡΙΖΑ τους παλαιοπασόκους και νεοαριστερούς εθνικιστές ...και βλέπουμε
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 03-02-2018 12:02
Το Κίνημα Αλλαγής στο σύνολο του μετά την δήλωση της Γεννηματά δείχνει να αδιαφορεί για πιθανές απώλειες παλαιοπασοκικών εθνικιστικών κύκλων και τοποθετείται ρεαλιστικά.

Καλά κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Με το καλό στη νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Σύριζα.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπ. 24-01-2018 14:35
Δεν γράφω τίποτα απολύτως για το Ιστορικό και για το όνομα.
Δεν έχουν καμιά σημασία.
Επαναλαμβάνω και εδώ την φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου.
"Δεν υπάρχει Εθνικό Δίκαιο, υπάρχει Εθνικό Συμφέρον"
Αυτό ξεχωρίζει τον πολιτικό ρεαλισμό από τον πολιτικό αμοραλισμό.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπ. 24-01-2018 14:31
Παραθέτοντας Γιώργος Θ. Τσιρίδης:
Μου λες ότι «παρακάμπτω την αδυναμία της κυβέρνησης να εκφράσει πρόταση .. κλπ» θεωρώντας το δεδομένο επειδή το λέει η ΝΔ και το εξαπτέρυγό της η Φώφη. ......

Όμως έβαλες νερό στο κρασί σου λέγοντας «ότι το τάδε σενάριο «δεν το βρίσκεις άσχημο». και ότι «αν περάσει αυτόν τον κάβο ...» κλπ. Οπότε συμφωνούμε. ....
-Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι συνεργάζεται με δεξιό κόμμα. Πρόβλημα!
-Το πρόβλημα του ποταμο-ΠαΣοΚ είναι ότι στοιχίζεται πίσω από δεξιό κόμμα. Μέγα πρόβλημα!!
-Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι είναι δεξιό κόμμα. Άστα να πάνε!!!


Η μπάλα στην εξέδρα!
Αν υπήρχε κυβερνητική πρόταση με τους 154 βουλευτές της, θα περίμενε απλώς να προστεθούν κι άλλοι στη βουλή. Αυτό δεν υπάρχει. Η ακροδεξιά κυβερνητική πτέρυγα δηλώνει αποφασισμένη να μην δεχτεί σύνθετη ονομασία.
Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμπλέκει ένα εξωτερικό-εθνικό ζήτημα με τα εσωτερικά-πολιτικά κέρδη. Να μην ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ άρα να μην αφανιστούν από τον ακροδεξιό πολιτικό χάρτη, να ψηφίσει η ΝΔ άρα να χάσει το υπαρκτό ακροδεξιό της ακροατήριο. Ή αν δεν ψηφίσει, να φταίει, άρα να χάσει από το κεντρώο και πέρα ακροατήριο της.
Έτσι έχει η κατάσταση. Και με αυτούς τους χειρισμούς, όλα και όλοι κινούνται προς τα δεξιά.
Όχι όλοι.
Το Κίνημα Αλλαγής στο σύνολο του μετά την δήλωση της Γεννηματά δείχνει να αδιαφορεί για πιθανές απώλειες παλαιοπασοκικών εθνικιστικών κύκλων και τοποθετείται ρεαλιστικά.
Οι χαρακτηρισμοί που του αποδίδεις είναι σπέκουλα προς ανίδεους.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιριδης 06-01-2018 18:14
5.
Πολλά είπα, δεν θα συνεχίσω.
Απλά συγνώμη για την τελευταία ανορθόγραφη πρόταση που σκότωσε την "ανατολική ρωμαϊκή" αυτοκρατορία, το Βυζάντιο.
ΤΕΛΟΣ
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιριδης 06-01-2018 18:09
4.
Και ένα τελευταίο: Πιστεύω πως θα έπρεπε να λέγονται "Νέα Μακεδονία", γιατί αυτό πραγματικά είναι. Όπως βέβαια κι εμείς ια έπρεπε να λεγόμαστε "Νέα Ελλάδα" γιατί Νεοέλληνες -κι όχι Έλληνες- είμαστε. Απλά όταν εμείς πήραμε το όνομα δεν υπήρχε κανείς μνα το διεκδικήσει.
Όπως κι όταν η Ρουμανία πήρε το όνομά μας. Για χίλια πεντακόσια περίπου χρόνια ήμασταν η Ρωμανία κι ο λαός μας ήταν οι Ρωμιοί. Κι όμως αυτό το όνομα που ήταν πραγματικά η ψυχή μας (με την έννοια ότι ελληνόφωνοι κι ορθόδοξοι είμαστε σαν κράτος, άρα Ρωμιοί)) δεν το διεκδικήσαμε καθώς βλέπαμε αλλού ... στην αρχαιότητα και την αρχαιοπρέπεια. Έτσι οι Μολδαβία και η Βλαχία, η Μπογδανία, μας πήρε το πραγματικό όνομά μας (και την ψυχή μας;) και αυτο-ονομάστηκε Ρωμανία! Το "ου" στη θέση του "ω" είναι το δικό μας φύλλο συκής που προσθέσαμε από ντροπή για την πλήρη αδυναμία μας να κάνουμε το παραμικρό μπροστά στην προφανή αυτή κλοπή της ιστορίας μας. Απλά, τότε δεν υπήρχε ούτε ΕΕ ούτε ΝΑΤΟ. Έτσι Ρωμανία και Ρωμάνοι ονομάζονται οι Βλαχομπογδαναίοι που μιλούν άλλη γλώσσα από εκείνην της αναρτολικής ρωμαίκής αυτοκρατορίας (του Βυζαντίου).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ 5.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιριδης 06-01-2018 18:02
3.
Το μόνο σοβαρό επιχείρημα το είπε η Γλύκατζη Αρβελέρ:
Θέλουν να λέγονται και να είναι οι Μακεδόνες, ας είναι. Προφανώς υπάρχει μέσα τους μια τάση να θέλουν να είναι και Έλληνες. Καλύτερα να τους την καλλιεργήσουμε παρά να τους την αρνηθούμε. Ας μάθουν ότι οι Μακεδόνες ήταν ελληνικό φύλο κ(το ξέρουν και το λένε όλοι οι ιστορικοί, αρχαιολόγοι, επιστήμονες κι όλα τα ευρήματα) κι ας σκεφτούν καλύτερα τη σχέση τους μαζί μας. Ας μάθουν τη γλώσσα μας που είναι η μακεδονική γλώσσα.
Μια παρένθεση εδώ: Η "κοινή ελληνική" που καθιερώθηκε στην ελληνιστική εποχή, είναι η ελληνική διάλεκτος που μίλησε όλος ο κόσμος της ανατολικής Μεσογείου για πάνω από χίλια χρόνια, από τον 4ο π.Χ.αι. ως τον 8ο μ.Χ. είναι η γλώσσα που το Β το προφέρει “βου” και όχι “μπου”, το ΑΥ το προφέρει “αφ” και όχι “αου” κλπ. Είναι η γλώσσα που μιλάμε σήμερα στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε την μετεξέλιξη της αρχαίας αττικής διαλέκτου. Η σημερινή γλώσσα μας είναι μετεξέλιξη της “κοινής ελληνικής” της ύστερης αρχαιότητας και του μεσαίωνα που είναι στην ουσία η μακεδονική γλώσσα-διάλεκτος εκκαθαρισμένη από την αττική.
Αν, λοιπόν, οι γείτονες θέλουν να λέγονται Μακεδόνες, ας δουν και πόσο “ελληνικό αίμα” ρέει στις φλέβες τους (αδόκιμη έκφραση το “αίμα” την χρησιμοποιώ ποιητικά). Γιατί μπορεί οι Βούλγαροι έφυγαν από τις πηγές τους, τον Βόλγα, όμως οι δικές τους “μακεδονικές” πηγές, η Ελλάδα, είναι ακόμα εδώ, έστω και σαν νέα Ελλάδα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ 4.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιριδης 06-01-2018 17:59
2.-

Σε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα δεν στέκουν οι "ελληνικές" απαντήσεις ούτε του Λυγερού (μέρος έναντι του όλου) ούτε της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης (ιδιοκτησία της λέξης σαν αρχαία κληρονομιά). Όσο δεν μεταχειρίζονται ιστορικά επιχειρήματα θα παίζουν και θα χάνουν, όχι μόνο το όνομα ή την “μακεδονική ταυτότητα” (αυτά τα έχασαν) αλλά την αξιοπρέπειά τους. Ο μόνος λόγος που ακόμα κάποιοι μας υπολογίζουν και δεν τους λέει ακόμα ΟΛΟΣ ο κόσμος Μακεδόνες και συνεχιστές του Μεγαλέξανδρου είναι γιατί μπορούμε να εκβιάζουμε με τη συμμετοχή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ κρατώντας τους απ' έξω. Επί της ουσίας το παιχνίδι έχει χαθεί γιατί δεν έχουμε επιχειρήματα. Το μόνο που είχαμε το χάσαμε γιατί θέλαμε να τους βλέπουμε σαν το "κρατίδιο των σκοπίων" και σαν γύφτους. Χάσαμε και την ευκαιρία της “Σλαβομακεδονίας” εξ αιτίας του Σαμαρά [κι αυτόν τον τύπο κάποτε τον κάναμε και κυβερνήτη... άρα η ευθύνη είναι όλων μας, όχι δική του. Αυτός τόσο ξέρει τόσο κάνει]. Καλά να πάθουμε.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ στο 3.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιριδης 06-01-2018 17:59
1.
Και κάτι για τον Λυγερό:
Οι Μακεδόνες των Σκοπίων δεν λένε ότι είναι μέρος της Μακεδονικής ιστορίας αλλά ότι αυτοί είναι οι Μακεδόνες κι όχι βέβαια οι Έλληνες που είναι άλλη φυλή κι άλλος λαός. Λένε πως από τα αρχαία χρόνια, άλλο ήταν οι Μακεδόνες κι άλλο οι Έλληνες (όπως βέβαια άλλο και οι Ηπειρώτες). Λένε ακόμη ότι αυτή η αρχαία μακεδονική φυλή συγχωνεύτηκε με τα σλαβικά φύλα, παίρνοντας τη γλώσσα τους αλλά κρατώντας το όνομά τους που είναι (πιθανότατα και γι αυτούς) "η ψυχή τους!".
Αυτά λένε και τα στηρίζουν βασικά στα εξής:
Και οι Βούλγαροι είναι μογγολικό φύλο, με αρχική εστία τον Βόλγα αλλά στην χερσόνησο του Αίμου συγχωνεύτηκαν με Σλάβους και απέκτησαν σλαβική γλώσσα αλλά κράτησαν το όνομά τους και την ιδιαιτερότητά τους μέσα στον σλαβικό κόσμο. Έτσι κι αυτοί (οι “Σκοπιανοί”) είναι αρχαίο βαλκανικό φύλο, ξεχωριστό από τους Έλληνες, που συγχωνεύτηκαν με Σλάβους κρατώντας το όνομά τους.
Αυτά λένε και δεν θεωρούν ότι είναι μέρος της Μακεδονίας αλλά το όλον. Εξ άλλου στην -γεωγραφικά- νότια Μακεδονία, την ελληνική, είχαν πάψει να υπάρχουν Έλληνες πλην Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής (ή υπήρχαν Ρωμιοί που αποτελούσαν μια μικρή μειοψηφία) για εκατοντάδες χρόνια. Έλληνες και Βούλγαροι προσπάθησαν να εξελληνίσουν και να εκβουλγαρίσουν την περιοχή μετά την (μακεδονική) επανάσταση του 1903 του Ίλιντεν και επιδόθηκαν στον μακεδονικό αγώνα το 1906-1908 ώσπου την διαμοίρασαν με τους βαλκανικούς πολέμους.
Αυτά λένε οι γείτονες και το αφήγημά τους είναι συνεκτικό. Υποστηρίζεται δε από το γεγονός ότι στη σημερινή Μακεδονία ελάχιστοι Έλληνες είναι γηγενείς. Οι περισσότεροι είναι είτε Πόντιοι και Μικρασιάτες είτε Βλάχοι. Επίσης υποστηρίζεται από το γεγονός ότι όλοι αυτοί, εδώ και εκατονταετίες (τουλάχιστον από το 1870) αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες". Δεν είναι εφεύρεση του 1945.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ στο 2.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 06-01-2018 09:40
Μου λες ότι «παρακάμπτω την αδυναμία της κυβέρνησης να εκφράσει πρόταση .. κλπ» θεωρώντας το δεδομένο επειδή το λέει η ΝΔ και το εξαπτέρυγό της η Φώφη. Εξ ορισμού δηλαδή αποδοχή ενός συλλογισμού για να αποδειχθεί ο ίδιος ο συλλογισμός. Ταυτολογία!

Όμως έβαλες νερό στο κρασί σου λέγοντας «ότι το τάδε σενάριο «δεν το βρίσκεις άσχημο». και ότι «αν περάσει αυτόν τον κάβο ...» κλπ. Οπότε συμφωνούμε. Είναι λοιπόν δυνατόν, απλά, πρέπει να περιμένουμε λίγο. Το όνομα δεν μπορεί να συζητείται ανοιχτά όσο οι κυβερνήσεις διαβουλεύονται.

Όσο για το μέγεθος των προβλημάτων των κομμάτων:
-Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι συνεργάζεται με δεξιό κόμμα. Πρόβλημα!
-Το πρόβλημα του ποταμο-ΠαΣοΚ είναι ότι στοιχίζεται πίσω από δεξιό κόμμα. Μέγα πρόβλημα!!
-Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι είναι δεξιό κόμμα. Άστα να πάνε!!!
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 03-01-2018 23:28
Γιώργο παρακάμπτεις την αδυναμία της κυβέρνησης να εκφράσει πρόταση, επειδή σ αυτήν συμμετέχουν δηλωμένοι εθνοκάπηλοι, και προχωράς σε κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το ζήτημα είναι, πριν εισαχθεί στη βουλή η όποια πρόταση, ποιος την προτείνει και σε ποιον. Τα κόμματα δεν μπορεί να εξαιρεθούν επειδή δεν βολεύει την κυβέρνηση σαν κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στα κόμματα που δεν χαρακτηρίζονται από εθνικισμό; Εξαιρώντας τους κυβερνητικούς ΑΝΕΛ; Δεν το βρίσκω άσχημο. Αν περάσει αυτόν τον κάβο (τον λαιμό ροής ψήφων στη κλεψύδρα της Βουλής) δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Όμως δεν μπορεί μια ωραία πρωία να εμφανιστεί μια πρόταση στη βουλή και να κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση των κομμάτων είτε με τους προέδρους τους είτε με ειδικές επιτροπές τους στην οποία οφείλει η κυβέρνηση να εισάγει πρόταση.
ΥΓ. Η ΝΔ προφανώς έχει πρόβλημα, αλλά σε καμιά περίπτωση του μεγέθους του κυβερνητικού προβλήματος. Αν η ίδια ήταν κυβέρνηση πιθανόν οι ρόλοι να ήταν αντίστροφοι. Αυτό όμως είναι αδύναμη εικασία.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 03-01-2018 08:42
Μανώλη, λες:

«Γιατί ενώ είναι πασιφανές ότι μπορεί να περάσει με μια τεράστια και πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο λαιμός ροής ψήφων στη κλεψύδρα της Βουλής είναι σφραγισμένος από την δικομματική κυβερνητική πλειοψηφία ως τέτοια.»

Δηλαδή:
* Αν Οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν, τότε κλείνει η στρόφιγγα; Απ' ως που κι ως που (που θά' λεγε κι ο δημοσιογράφος πολιτευτής) η ψήφος των ΑΝΕΛ έγινε στρόφιγγα; Επειδή έτσι είπαν η κυρία Σπυράκη κι ο Άδωνις, βρίσκοντας έναν τρόπο να συνδέσουν τις δυο αντίθετες γραμμές του εσωτερικού της ΝΔ με μιαν επίθεση στον εξωτερικό εχθρό;
Κι αν η δεξιά πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπρώχνεται με την δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης, τι δουλειά έχει σε αυτό το στριμωξίδι η σοσιαλδημοκρατία;

Και το χειρότερο:
Από πότε ο μικροπολιτικός σχεδιασμός της ΝΔ γίνεται -στον δικό σου λόγο- μια αντικειμενική πραγματικότητα;, ... και μάλιστα ανυπέρβλητη;

Αν ο Σύριζα φέρει το νομοσχέδιο και δεν το ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τότε η σοσιαλδημοκρατία και το κέντρο στην Ελλάδα (βλέπε ΠαΣοΚ και Ποτάμι) δεν θα ψηφίσουν ακολουθώντας τα εκλογίστικα παιχνίδια Μητσοτάκη;
Αν η ΝΔ είναι απαράδεκτη να παίζει με τέτοια θέματα κοιτώντας το μικροκομματικό δικό της συμφέρον, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι θα είναι εξευτελιστικό να παίξουν το ίδιο παιχνίδι όχι για το δικό τους (έστω) αλλά για το μικροκομματικό παιχνίδι της ΝΔ. Πόσο πιο υποτακτικός πια να γίνεις;
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 02-01-2018 16:17
Ο καθόλα έξυπνος αρθρογράφος (ίσως γι αυτό;) περιορίζει την ανάλυση του απαντώντας στα επιχειρήματα και πιθανόν τις προθέσεις των εθνικιστών της γειτονικής χώρας. Είναι εύκολη και σωστή η αποδόμηση της «γελοίας και κιτς πολιτικής του Γκρουέφσκι» αλλά είναι μισή δουλειά αν δεν αναφερθεί στην γελοία και κιτς πολιτική των αντίστοιχων εθνικιστών του Ελληνικού κοινοβουλίου και της Ελληνικής κυβέρνησης.
Στο ζήτημα του ονόματος εδώ και χρόνια ολόκληρα το Ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει τοποθετηθεί, ζητώντας διπλή ονομασία που να περιέχει προσδιορισμό (που δείχνει να αποδέχεται ο Ζάεφ). Εξαιρούνται ομάδες και κόμματα που έχοντας υπαρξιακό προσδιορισμό την εθνοκαπηλία επιμένουν σε καμιά χρήση (συμμετοχή) του όρου «Μακεδονία» στο όνομα του κράτους.
Και ενώ πολύ σωστά επισημαίνει ότι στην ΠΓΔΜ η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζάεφ έχει ξεφύγει από τις εθνικιστικές δεσμεύσεις των προηγουμένων, επομένως η στιγμή είναι κατάλληλη για λύση, δεν συμβαίνει το ίδιο μέσα στην δική μας κυβέρνηση. Προφανώς το αριστερό της σκέλος θέλει λύση, κάτω και από την πίεση των ΗΠΑ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την καλοκαιρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ, όμως υπάρχει η αντίσταση από το ακροδεξιό της σκέλος. (Δικαιολογημένα μεταξύ μας. Αν ο Καμμένος χάσει τον εθνικιστικό και πατριδοκάπηλο χαρακτήρα του κόμματος του, δεν έχει άλλο χώρο να διεκδικήσει στο πολιτικό πεδίο της Ελλάδας).
Το ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή κολλημένο, και όχι στα σημεία που ο αρθρογράφος ζητά να προσέξουν οι πολιτικοί μας. Είναι κολλημένο στον τρόπο που μπορεί να φτάσει και να περάσει από την Ελληνική βουλή η οποιαδήποτε συμφωνία. Γιατί ενώ είναι πασιφανές ότι μπορεί να περάσει με μια τεράστια και πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο λαιμός ροής ψήφων στη κλεψύδρα της Βουλής είναι σφραγισμένος από την δικομματική κυβερνητική πλειοψηφία ως τέτοια.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση