Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 19:56

Βίντεο πιο δυνατά απ' τα τραγούδια τους

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

video2Οι ταβέρνες, αυτά τα πανάρχαια εξαίσια στέκια του κόσμου, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν είναι πως οι συζητήσεις ποτέ δεν βγάζουν αποφάσεις τελεσίδικες ακόμα κι αν δημιουργηθεί η αίσθηση πως το θέμα εξαντλήθηκε, ακόμα κι αν υπήρξε ομοφωνία. Ένα άλλο, εξ ίσου σημαντικό στοιχείο τους, είναι πως δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη. Οποιοσδήποτε από τους ομοτράπεζους έχει το δικαίωμα να βάζει θέμα για να ξεκινήσουν τα μπλα μπλα και όλοι παίρνουν το λόγο από τo τραπέζι - σημαία. Από μακριά μοιάζει σαν χάβρα των Ιουδαίων, αλλά όσοι έχουν πάρει μέρος σε τέτοιες εξόδους ξέρουν πολύ καλά πως αυτές οι κουβέντες ταιριάζουν μια χαρά με το κρασάκι και νοστιμίζουν ακόμα και τα πιο άνοστα εδέσματα. 

Ένα από τα θέματα που συχνά έχει προκαλέσει τις σχοινοτενείς συζητήσεις μας είναι αν στο τραγούδι που μας ομόρφυνε, την προτεραιότητα έχουν οι στίχοι ή η μουσική. Με τα χρόνια μάθαμε πως τα τραγούδια που δαφνοστεφανώνουμε στίχοι και μουσική δένουν τόσο τέλεια, που αν επιχειρήσεις να αλλάξεις μια λέξη ή μια νότα γρήγορα θα αντιληφθείς πως είναι αδύνατον να το κάνεις δίχως να χάσει το λατρεμένο τη μαγεία του. 

Επιστρέφοντας στο αρχικό δίλημμα θυμόμαστε πως αυτοί που υποστήριζαν τον πρωτεύοντα ρόλο της μουσικής στην αξία του τραγουδιού, είχαν πολλά παραδείγματα να καταθέσουν ως επιχειρήματα. Το πιο εύκολο ήταν τα ξένα τραγούδια, αυτά που μας είχαν συνεπάρει στα νιάτα μας, και που εκείνη την εποχή απ' αυτά που έλεγαν οι στίχοι τους δεν καταλαβαίναμε γρι.

Πέρα από τα ιδιαίτερα γούστα του καθενός, μια περίπτωση που ακόμα θυμόμαστε πως όλοι συμφωνήσαμε ήταν το  ωραιότατο  A Day In The Life  των Beatles και το ωραίο ήταν που πολλά χρόνια μετά όταν μάθαμε το νόημα των στίχων του το πόσο καλά έδενε με τα συναισθήματα που μας γέννησε όταν το είχαμε πρωτακούσει χιλιάδες φορές. Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται πολλά δυνατά ποιήματα που μελοποιήθηκαν, αλλά φευ τραγούδι αντάξιο των στίχων δεν γεννήθηκε. Μια  ακόμα περίπτωση, τα εξαιρετικά στιχάκια του Λευτέρη Παπαδόπουλου που είναι σκάλες παραπάνω από τη μουσική του Θεοδωράκη στο Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πούν...   με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. 

Όμως πάντα ο κόσμος αλλάζει δίχως να μας ρωτάει, να όπως αυτό που η τεχνολογία το πέρασε δίχως να το πάρουμε είδηση για αρκετά χρόνια. Στην αξία ενός τραγουδιού προσμετράμε πια και το βίντεο που το συνοδεύει. Όλο και πιο συνειδητά όταν είναι να επιλέξουμε ένα τραγούδι από το youtube δίνουμε σημασία και στο βίντεό του. Με λίγα λόγια, τώρα στην ζυγαριά μπαίνει το τραγούδι ( μουσική, στίχοι, ενορχήστρωση, ερμηνεία) και το βίντεό του.

Είναι ένα δείγμα της εποχής μας, όπου η εικόνα - κινούμενη και μη - έχει πάρει την πρωτοκαθεδρία ακόμα και σε πράματα που η ψυχή τους δεν είχε μορφή. Το αντίο στη γλώσσα όσοι το διαισθάνονται και τους πειράζει, τους πειράζει διότι είναι πιο πολύ ακουστικές υπάρξεις ενός κόσμου που αργοσβήνει. Κόσμου που η ακοή χάνει κατά κράτος από την όραση ακόμα κι όταν παίζει στο δικό της γήπεδο. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να τους κάνει να αισθάνονται φτωχότεροι.

Ενδεικτικό της αλλαγής που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας είναι και η συμπεριφορά εκείνη που το βίωμα ενός γεγονότος υποχωρεί όλο και πιο πολύ και αυτό που παίρνει κεφάλι είναι η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση του συμβάντος που παρευρισκόμαστε. Πιο πολύ δίνουμε σημασία στο "ιδού κύριοι, ήμουν κι εγώ εκεί" κι όχι στο τι νιώθουμε. Άραγε αυτή η φάση που χάνει η ζωή και κερδίζει η εικόνα της έρχεται η αναπόφευκτη από πολύ μακριά και πάει μακριά τη βαλίτσα, ή είναι του κόσμου ένα πέρασμα για κάτι που θα μας γεμίσει και θα μας φέρει πιο κοντά; Εύλογο είναι να αναρωτηθεί ο τυχαίος πολίτης τουλάχιστον μια φορά αν μπήκαμε σε ένα νέο δρόμο που θα ολοκληρώσει τη φύση μας αλλάζοντάς την ή θα την εκτροχιάσει; 

Πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θέλουμε δε θέλουμε, το παλαιό δίλημμα στο τραγούδι θα δώσει απ'άκρη σ'άκρη στην οικουμένη τη θέση του στο τρίλημμα: Μουσική, στίχοι ή βίντεο; 

Για να ενισχύσουμε αυτήν την άποψη επιλέξαμε μερικά βιντεοτράγουδα όπου σύμφωνα με τα γούστα μας το βίντεο είναι το δυνατό χαρτί τους.  

Washed Out - Hard to Say Goodbye   

 

Slowdive - Sugar for the Pill  

 

St. Vincent - New York  

 

Wolf Alice - Don't Delete the Kisses  

 

Sampha - (No One Knows Me) Like The Piano  

 

SZA - Drew Barrymore  

 

Anitta, Mc Zaac, Maejor ft. Tropkillaz & DJ Yuri Martins - Vai Malandra  

 

King Gizzard & The Lizard Wizard - Rattlesnake  

 

EMA — Breathalyzer  

 

Angaleena Presley Yelawolf - Country  

 

Tuomari Nurmio - Tonnin stiflat  

 

The Jon Spencer Blues Explosion Bellbottoms BABY DRIVER  

 

All Them Witches - "Bulls  

 

Kendrick Lamar - ELEMENT 

 

The Black Angels - Currency  

 

Laura Marling - The Valley  

 

Kendrick Lamar - DNA  

 

The xx - I Dare You

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 08:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση