Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 17:12

Γιατί τα βιβλία Ιστορίας πουλάνε περισσότερο από ποτέ;

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo128Τρεις καθηγητές πανεπιστημίου - Γιώργος Μαυρογορδάτος. Κώστας Κωστής, Στάθης Καλύβας - των οποίων τα ιστορικά βιβλία βρίσκονται συνεχώς στις λίστες των ευπώλητων, εξηγούν την ανάγκη μας για νέες προσεγγίσεις στην ιστορική γνώση.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η παραγωγή ιστορικών βιβλίων γνώρισε πρωτοφανή άνθηση. Ήδη, λίγο πριν ολοκληρωθεί το έτος, έχουν προστεθεί κι άλλα στον μακρύ κατάλογο των εκδόσεων, αποτυπώνοντας κατ' αυτό τον τρόπο την ανανέωση του ενδιαφέροντος για την Ιστορία. Αναμφίβολα, μαρτυρίες, γεγονότα και πρόσωπα του χθες αγγίζουν πλέον ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο δείχνει να διψά για Ιστορία.

 

Τι μας ελκύει, λοιπόν, στις σελίδες του παρελθόντος; Είναι η βαθύτερη ανάγκη μας για προβληματισμό, κατανόηση της εποχής που ζούμε ή η χαρτογράφηση του «ελληνικού προβλήματος» και της εθνικής αυτοσυνειδησίας μας; Δίνουν κάποια εξήγηση σχετικά με την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου Έλληνα; Σε τι μας βοηθούν οι απαντήσεις;

Είναι δεδομένο ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι ξανά με έννοιες όπως η ταυτότητα, το έθνος και η πατρίδα, οι οποίες τίθενται εκ νέου και δημιουργούν προβληματισμούς. Επομένως, μήπως η σύγκριση με τις ρίζες μας λειτουργεί αποκαλυπτικά για το μέλλον; Πάντως, όσα έργα γράφτηκαν την περίοδο της κρίσης επεξηγούν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης της ιστορικής γνώσης. Ερμηνείες, διαπιστώσεις και επαναξιολογήσεις που κατά πολλούς συνθέτουν ένα νέο αφήγημα.

Πατώντας  εδώ   θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Γιάννη Πανταζόπουλου που αναρτήθηκε στη lifo στις 26.12   

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 17:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση