Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 15:58

Θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως τα έργα από τον ΟΛΠ για εγκατάσταση νέας πλωτής δεξαμενής στο Πέραμα

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

perama1Η έγκριση της εκτέλεσης των έργων για την εγκατάσταση από τον ΟΛΠ της νέας πλωτής δεξαμενής στο Πέραμα υπογράφτηκε από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη.

Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 55 εκ ευρώ για την βελτίωση των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών, τις οποίες η ΟΛΠ ΑΕ έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει εντός της πρώτης 5ετίας.

 

Η εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής δίνει σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, αφού θα μπορούν μεγαλύτερα πλοία να προσεγγίζουν το χώρο της ΝΕΖ για εργασίες δεξαμενισμού, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Ζώνης να προσεγγίζουν νέες αγορές. Αυτή η δυνατότητα έπαψε να υπάρχει με τον αποκλεισμό των δεξαμενών του ναυπηγείου Σκαραμαγκά από την εκτέλεση εμπορικών δραστηριοτήτων.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η άμεση εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής αποτελούσε αίτημα τόσο των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζομένων όσο και πολιτική προτεραιότητα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

“Η κρίση στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής είναι μακροχρόνια και έχει σοβαρές, αρνητικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην Δυτική Αττική. Για τον λόγο αυτό, η αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ζώνη Περάματος αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής” επεσήμανε ο Χρήστος Λαμπρίδης.

Ο κ. Κουρουμπλής κατανοώντας πλήρως την κατάσταση έχει ζητήσει από την ΟΛΠ ΑΕ να δώσει προτεραιότητα στην εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης στη ΝΕΖ Περάματος μεγαλύτερων πλοίων γεγονός που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Η εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα είναι η εξής:

-Τον Σεπτέμβριο 2017, η ΟΛΠ ΑΕ ανακοίνωσε την προμήθεια μίας νέας πλωτής Δεξαμενής με τα εξής χαρακτηριστικά: Μήκος: 240 μέτρα, Πλάτος: 45, Βάθος: 18, Χωρητικότητα: 205.660, και ανυψωτική Ικανότητα: 22.000 τόνους. Η νέα πλωτή δεξαμενή – που έχει ήδη «βαπτιστεί» Piraeus III - θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί πλοία μέχρι 80.000 dwt και θα εγκατασταθεί στο νότιο μέτωπο του Δυτικού Προβλήτα.

-Ολοκληρώθηκε από την ΟΛΠ Α.Ε. ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου «Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών ) – Φάση Α».

Πρόσφατα εγκρίθηκε: η τροποποίηση των υφισταμένων περιβαλλοντικών όρων για την ΝΕΖ από την Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος - Ενέργειας, και, ακολούθως, η εκτέλεση του συνολικού έργου από τον Γεν. Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων έναρξης 
Με βάση τα παραπάνω, οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα ενώ υπάρχει εντολή από τη διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό με την εγκατάσταση της νέας δεξαμενής Piraeus III.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών από την ΟΛΠ ΑΕ θα έχει διαμορφωθεί η εξής κατάσταση στη ΝΕΖ Περάματος:

θα λειτουργούν τρεις πλωτές δεξαμενές: Piraeus I και Piraeus III στον Δυτικό Προβλήτα, Piraeus II στον Ανατολικό Προβλήτα

θα έχει αναβαθμιστεί όλο το χερσαίο τμήμα της ΝΕΖ και θα έχει εξοπλιστεί με τις υποδομές και δίκτυα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία μιας σύγχρονης ΝΕΖ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 20:04

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση