Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 16:28

Ο Τραμπ κατάργησε στις Η.Π.Α την "αρχή της ουδετερότητας" στο διαδίχτυο, σειρά παίρνει τώρα η Ευρώπη;

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo127Στις 6 Αυγούστου του 1991, ο Τim Berners-Lee δημοσίευσε την πρώτη ιστοσελίδα. Ήταν απλά μαγική, αλλά λίγο «μονότονη». Δεν είχε εικόνες, δεν είχε κουμπάκια, δεν είχε μουσική, δεν είχε σέλφι, δεν είχε βίντεο, ούτε καν χρώμα, μόνο ένα λευκό φόντο, με μαύρο κείμενο και μπλε υπερσύνδεσμους. Κι αυτές λέξεις ήταν, απλά σε μπλε χρώμα και υπογραμμισμένες. Εάν κλίκαρες πάνω στην πρώτη που θα συναντούσες διαβάζοντας το κείμενο της πρώτης ιστοσελίδας, δηλαδή στη λέξη «hypermedia», αυτόματα θα έχανες αυτό που διάβαζες, και θα σε μετέφερε (σχεδόν μαγικά) σε μια άλλη σελίδα όπου θα σου εξηγούσε τι είναι το HyperText. Ο πρωταρχικός στόχος της ιστοσελίδας ήταν να «μοιράζεται» την πρόοδο σχετικά με τον Παγκόσμιο Ιστό μαζί με άλλους ερευνητές, να τους εκπαιδεύσει να αναπτύξουν κι αυτοί τις δικές τους ιστοσελίδες και τέλος, να προσκαλέσει τους πάντες να συμμετάσχουν στη νέα αυτή κοινότητα. 

 

To Web μεγάλωσε γρήγορα από τότε...   Αυτοί οι υπερσύνδεσμοι ήταν τα πρώτα links, τα οποία γράφτηκαν σε μια μαθηματική γλώσσα για να γίνουν φόντα, συμβολάκια, διαφημίσεις, κουμπάκια για Likes και βιβλιοθήκες για φωτογραφικά άλμπουμ. Αλλά, πριν φτάσουμε εκεί, το 1994 ο Tim Berners-Lee ίδρυσε την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού ή αλλιώς World Wide Web Consortium, εν συντομία W3C. Το W3C περιελάμβανε διάφορους οργανισμούς όπως το Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ή τη δική μας Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Ιδρύθηκε στο MIT και σκοπός του ήταν η ανάπτυξη και σύσταση προτύπων για τη βελτίωση των ιδιοτήτων του Παγκόσμιου Ιστού. Το W3C υποστήριξε (και συνεχίζει να υποστηρίζει) ότι τα πρότυπα και οι τεχνολογίες του Παγκόσμιου Ιστού είναι απαλλαγμένα από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση.  

Κάτω από τον τίτλο «Ένας ιστός για όλους», η πρωταρχική αρχή σχεδιασμού που καθοδηγεί το έργο του W3C δηλώνει ότι «Η κοινωνική αξία του Ιστού είναι ότι βοηθάει την ανθρώπινη επικοινωνία, το εμπόριο και τις ευκαιρίες ανταλλαγής γνώσεων. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του W3C είναι να κάνει αυτά τα οφέλη διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις συσκευές, το λογισμικό, την υποδομή δικτύων, την μητρική γλώσσα, τον πολιτισμό, τη γεωγραφική θέση ή τη σωματική ή πνευματική τους ικανότητα.»  

Αυτό σαφέστατα υποδεικνύει ότι όλοι όσοι βρίσκονται συνδεδεμένοι στον Ιστό είναι ίσοι. Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάκριση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, μεταξύ των ανθρώπων του Παγκοσμίου Ιστού ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τα τεχνολογικά προτερήματά τους. Αυτή είναι η βασική ομορφιά του Ιστού.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Παπαϊωάννου που αναρτήθηκε στη lifo στις 18.12

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 19:21

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση