Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 18:00

9 σπουδαίες ανακαλύψεις που έγιναν το 2017, της Μαρίας Παππά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo126

1. Δύο αστέρες νετρονίου συγκρούστηκαν κι έφεραν επανάσταση στην αστρονομία Οι επιστήμονες κήρυξαν φέτος την επίσημη έναρξη της εποχής των βαρυτικών κυμάτων στην αστρονομία. Η ανίχνευσή τους έγινε μόλις φέτος τον Οκτώβριο, όταν διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν προέρχεται από τις μαύρες τρύπες αλλά από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίου. Με την ανάλυσή τους διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των βαρύτερων χημικών στοιχείων του Διαστήματος, όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το ουράνιο κ.ά., προέρχεται από τέτοιου είδους γεγονότα. Επίσης, βρέθηκε ένας άλλος τρόπος μέτρησης της διαστολής του σύμπαντος, ενός από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της σύγχρονης επιστήμης.

 

2. Σωματίδια αποκαλύπτουν ένα κρυμμένο κενό στην Πυραμίδα του Χέοπα Τον Νοέμβριο ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει ένα παράξενο κενό 30 μέτρων στο κέντρο της πιο διάσημης πυραμίδας, αυτής του Χέοπα στην Γκίζα. Η γαλλο-ιαπωνική ερευνητική ομάδα, για να διαπεράσει τις πέτρες της πυραμίδας, χρησιμοποίησε τα υποατομικά σωματίδια μιόνια, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα της κοσμικής ακτινοβολίας, όταν αυτή αλληλεπιδρά με τα άτομα στο ανώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Σε αυτό το σημείο της έρευνας θα χρειαστούν την άδεια των αιγυπτιακών Αρχών για να δουν πραγματικά αν πρόκειται για έναν κρυφό θάλαμο ή δωμάτιο.  

3. Νέα είδη του ζωικού βασιλείου που μοιάζουν με πέη Οι επιστήμονες φέτος ανακάλυψαν σκουλήκια που μοιάζουν με πέη. Αυτά τα τεράστια μαύρα πλάσματα που μοιάζουν με φαλλούς βρέθηκαν κρυμμένα σε λάσπες σε διάφορους κόλπους στις Φιλιππίνες και επιβιώνουν λόγω της σχέσης τους με τα βακτήρια. Ανακαλύφθηκε επίσης ένα νέο είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που επίσης μοιάζει με πέος, όταν τρώει μάλιστα μοιάζει σαν να εκσπερματώνει. 

4. Αρνάκια κυοφορούνται με επιτυχία στην πρώτη τεχνητή μήτρα Για πρώτη φορά το πείραμα της δημιουργίας τεχνητής μήτρας για την υποστήριξη των βρεφών που γεννιούνται πρόωρα στέφθηκε με επιτυχία. Αν και είναι νωρίς ακόμη για να χρησιμοποιηθεί σε μωρά, η μήτρα που μοιάζει με σακούλα κατάφερε να κρατήσει ζωντανό ένα μικρό αρνάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

5. Το ανθρώπινο είδος υπάρχει στη Γη πολύ περισσότερο χρόνο απ' ό,τι νομίζαμε αρχικά Ο Homo Sapiens, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα στην Αφρική, φαίνεται ότι υπάρχει στη Γη εδώ και 300.000 χρόνια και όχι 200.000, όπως αρχικά υπολόγιζαν οι επιστήμονες.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας Παππά που δημοσιεύτηκε στη lifo στις 15.12

Κι  athensvoice.gr  για κάποιες ξεχωριστές εφευρεύσεις του 2017, της Μυρσίνης Λιοναράκη.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 18:17

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση