Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 15:31

«Η σοφία των µύθων», των αρχαίων μας εννοείται

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

magl16δεύτερο της σειράς «Μαθαίνοντας να ζούµε»

με πρώτο το «Φιλοσοφική πραγματεία για τις νεότερες γενιές»

Ένα παράδοξο.

Το πρώτο βιβλίο έχει πολλές παραπομπές στο …δεύτερο.

Το δεύτερο, εξηγεί πως η εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης οδηγεί στο …πρώτο.

Μια εξήγηση.

 

Η βεβαιότητα του Γάλλου φιλέλληνα Καθηγητή πολιτικής φιλοσοφίας και πρώην υπουργού Παιδείας της Γαλλίας Luc Ferry, ότι το «αρχαίο Ελληνικό θαύμα» σκέψης, δεν περιορίζεται σε έναν-δυο αιώνες, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος. Η προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις για την ζωή και τον θάνατο, για την θέση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν ξεκινούν με την θεολογία-μυθολογία η οποία παραδίδει αργότερα την σκυτάλη στην Φιλοσοφία.

Ή, όπως πολύ καλύτερα λέει ο ίδιος: «…Αντίθετα ωστόσο µε την επικρατούσα άποψη, η µυθολογία δεν περιορίζεται σε µια αλληλουχία "µύθων και θρύλων". Οι µεγάλοι µύθοι προτείνουν σε φιλοσοφικό επίπεδο µια πλειάδα από πολύ ουσιαστικά µαθήµατα για τη ζωή και τη σοφία. Αποτελούν µια µεγαλειώδη απόπειρα να δοθούν απαντήσεις στο αρχαίο ερώτηµα της "αγαθής ζωής". Η φιλοσοφία που γεννιέται στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκκοσµίκευση των µηνυµάτων αυτών των µύθων, των οποίων η µελέτη είναι και απαραίτητη για την κατανόησή της.»

Και τα δυο βιβλία απευθύνονται στους Γάλλους έφηβους γι αυτό και είναι γραμμένα σε δεύτερο πρόσωπο.

Επικεντρώνοντας στο δεύτερο, στην Ελληνική μυθολογία, παρακολουθείς την Δημιουργία του κόσμου από την «Θεογονία» του Ησίοδου μέχρι τα κατορθώματα του Δία και των ημίθεων με την συνέπεια που διακρίνει ο συγγραφέας σ αυτήν και δεν είναι άλλη από την επιθυμία των ανθρώπων να «ανακαλύψουν» και «καταλάβουν» την θέση που τους αρμόζει. Αυτή την επιθυμία παραδίδει η θεολογία στην φιλοσοφία, όταν οι άνθρωποι ξεφεύγουν από τις απλοϊκές σωτηριολογικές εξηγήσεις και αναζητούν στον εαυτό τους, στη λογική τους, τον σκοπό τους. Δημιουργώντας το «Ελληνικό θαύμα».

magl15Διαβάζοντας το, διακρίνεις μιαν αδικία. Οι Έλληνες έφηβοι ποτέ δεν θα δουν την αρχαιότητα υπό το πρίσμα της αναζήτησης απαντήσεων για την «θέση του ανθρώπου». Δεν θα διδαχτούν ποτέ αυτό το μάθημα, που ήταν μάθημα ζωής για τους αρχαίους κάτοικους της πατρίδας μας. Κάποιοι σε μετεφηβική ηλικία μόνοι τους ή σε ακαδημαϊκή κατεύθυνση θα το ανακαλύψουν. Οι πιο πολλοί θα εξακολουθήσουν να θαμπώνονται από το αποτέλεσμα του «κλέους» των προγόνων και θα δηλώνουν ότι «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς τρώγατε βαλανίδια».

Είναι εύκολο ή δύσκολο να μάθει και να καταλάβει ο έφηβος γιατί ο πιο έξυπνος των Αχαιών, ο Οδυσσέας, αρνήθηκε να γίνει θεός δίπλα στην πανέμορφη Καλυψώ και προτίμησε τα βάσανα του θνητού; Τιμούμε τον Όμηρο και ειδικά τον Οδυσσέα, όχι όμως γι αυτή την κρίσιμη απόφαση του, αλλά για τις πολεμικές αρετές του.

Από την Θεογονία στον Οιδίποδα ρέουν οι μύθοι στις 350 σελίδες του βιβλίου, δίνοντας μιαν άλλη ματιά και προετοιμάζοντας αυτό που θα ακολουθήσει.

 Παραπομπές:

Luc Ferry

Η σοφία των µύθων

Φιλοσοφική πραγματεία για τις νεότερες γενιές

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 18:12

Σχόλια   

+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 23-12-2017 10:42
Εγώ Μανώλη διακρίνω τον ενθουσιασμό στις παρακάτω σειρές του κειμένου σου:

«Οι Έλληνες έφηβοι ποτέ δεν θα δουν την αρχαιότητα υπό το πρίσμα της αναζήτησης απαντήσεων για την «θέση του ανθρώπου». Δεν θα διδαχτούν ποτέ αυτό το μάθημα, που ήταν μάθημα ζωής για τους αρχαίους κάτοικους της πατρίδας μας.»

Ωστόσο ο Λάκης έχει δίκιο. Περίμενε μιαν να δει μιαν "αποκάλυψη" που ανακάλυψες εκεί μέσα και δεν την είδε. Κάτι χάνει όποιος δεν το διαβάσει, όμως τι ακριβώς χάνει; Ίσως αυτό θέλει να μάθει ο αναγνώστης κι ίσως θα άξιζε να ξαναπροσπαθούσες να το πεις με τη βοήθεια του συγγραφέα. Αξίζει τον κόπο. Κάποια αποσπάσματα του βιβλίου ίσως βοηθούσαν.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 17-12-2017 22:11
Παραθέτοντας Γιώργος Θ. Τσιρίδης:
Μανώλη,
με αιφνιδίασε ευχάριστα η αναφορά σου στο βιβλίο που τυχαίνει να διαβάζω κι εγώ αυτές τις μέρες....

Γιώργο το βιβλίο με ενθουσίασε -αυτό έλεγα στον Λάκη ο οποίος μου συνέστησε να γράψω γι αυτό, και αφού έγραψα μου παρατήρησε ότι δεν διαπίστωσε τον ενθουσιασμό μου στο κείμενο.
Με ενθουσίασε γιατί μετέτρεψε την πάγια σχολική άποψη ότι μύθος=παραμύθι εξηγήσεων, δηλαδή ακατανόητος ο κεραυνός επομένως θεός ο κεραυνός, σε προσπάθεια λογικής κατανόησης των πραγμάτων.
Από τους μύθους ξεκινά ο μεγάλος δρόμος της λογικής που βρίσκεται στην κορύφωση του όταν τα ηνία παίρνει η φιλοσοφία.
Δεν διδάσκεται όμως έτσι. Γιατί δυστυχώς τα ηνία από την φιλοσοφία τα ξαναπήρε η θεολογία και "απαγορεύεται" να της αφαιρεθούν τουλάχιστον μέχρι τα ευαίσθητα χρόνια της εφηβείας.
Μετά, όσοι και να γλυτώσουν από τα δεσμά, λίγοι θα είναι. Και πολλοί απ αυτούς θα πληρώσουν στην ψυχανάλυση για γλυτώσουν.
Παράθεση
+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 17-12-2017 02:14
Μανώλη,
με αιφνιδίασε ευχάριστα η αναφορά σου στο βιβλίο που τυχαίνει να διαβάζω κι εγώ αυτές τις μέρες. Τα σχόλιά σου τα προσυπογράφω, ιδιαίτερα αυτό για την ατυχία των νέων στην Ελλάδα να ζουν σε ένα κράτος νεο-ελληνικό που από την Ελλάδα δεν γνωρίζει τίποτε πέρα από όσα μπορούν να αποφέρουν χρήμα (π.χ. τουρισμός).
Ο κόσμος των μύθων, όσο κι ο μύθος του κόσμου, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και προσφέρουν απόλαυση σε όποιον τους ανακαλύψει. Η ελληνική μυθολογία μπορεί να συνεισφέρει στον τομέα αυτόν τα πάντα. Είτε γιατί είναι μοναδική, είτε γιατί συμπεριέλαβε μέσα της όλες τις προϋπάρχουσες θεογονίες-κοσμογονίες.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση