Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 11:24

Λίγα λόγια για το βιβλίο μου «Η ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
tsiridis1Αφήνω για λίγο τα άλλα θέματα και πιάνω εκείνο που με απασχολεί αυτές τις μέρες. Την Δευτέρα που μας έρχεται, στις 11 Δεκεμβρίου '17, στις 7 το απόγευμα (βραδάκι πλέον) στο δημαρχείο Δραπετσώνας, στον 3ο όροφο όπου είναι η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστεί ένα καινούριο βιβλίο μου.
 
Έχω μοιράσει προσκλήσεις και SMS κι έχω στείλει κάποια e-mail ενημερώνοντας φίλους και γνωστούς που, ελπίζω ότι, θα έρθουν να στηρίξουν το εγχείρημα και να μάθουν κάποια πράγματα γι αυτό το βιβλίο. Έχει τίτλο «Η ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» και εκδότες είναι οι "Ν και Σ. Μπατσιούλας" που είχαν εκδώσει και τον "ΦΟΝΙΑ των ΑΘΗΝΩΝ" πέρσι. Οι καλές κριτικές που είχα ακούσει γι αυτό το βιβλίο συνετέλεσαν ώστε να συνεχίσει να με εκδίδει παρά το ζοφερό τοπίο στον χώρο του βιβλίου. Αν θέλετε να σταματήσει επιτέλους αυτή η ιστορία των εκδόσεων, προσέξτε τα λόγια σας... 
 
Το βιβλίο, πέρα από την λογοτεχνική του αξία (μικρή ή μεγάλη θα το πείτε εσείς εκ των υστέρων) έχει ενδιαφέρον και μόνο από το θέμα που πραγματεύεται και από τον τρόπο που το αντιμετωπίζει. Το γεγονός ότι η δράση τοποθετείται χρονικά στο 9.600 π.Χ. και το 3.600 π.Χ. είναι ήδη ένα στοιχείο ενδιαφέροντος ή έστω περιέργειας. Η Ατλαντίδα και η Νεολιθική εποχή δίνουν το πλαίσιο ως προς τον χρόνο ενώ τόποι γύρω από το Αιγαίο (Κρήτη, Αργολίδα, Αττική, Νησιά) και έξω από τις Ηράκλειες Στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) δίνουν τους χώρους όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Τα γραπτά του Πλάτωνα (περί Ατλαντίδας) του Ησίοδου (περί Θεογονίας) και οι σύγχρονες αποδεκτές απόψεις για γεωλογικά φαινόμενα των τελευταίων 12.000 ετών είναι οι σταθερές πάνω στις οποίες κτίζεται ο μύθος.
 
Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω κάνουν το εγχείρημα ενδιαφέρον. Από όσους το έχουν διαβάσει, έχω ακούσει καλές κριτικές, ορισμένες ενθουσιώδεις. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι όσοι το πάρουν στα χέρια τους θα το βρουν τουλάχιστον ενδιαφέρον. Εξ άλλου είναι και γιορτές και μπορεί να αποτελέσει ένα καλό δώρο. Έτσι κινούνται πια τα βιβλία. Θα είναι μια έκδοση πολυτελής, όπως είναι όλα τα βιβλία των "Ν&Σ Μπατσιούλας", θα έχει 600 σελίδες κείμενο και θα τιμάται 12 ευρώ. Φτηνό, για να μπορεί εύκολα να το αγοράσει κανείς εν μέσω κρίσης. 
Ελπίζω να σας δω εκεί και να μιλήσουμε για βιβλία και για άλλες εποχές.
Σ.Δ:Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα απόσπασμα από την Αργυρή εποχή των ανθρώπων. 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 11:39

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 06-12-2017 21:47
Έχουμε λόγους να πάμε την Δευτέρα το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου;
Έχουμε!
Ξεχωρίζω τρεις.
Πρώτος, ότι ο Γιώργος είναι φίλος μας.
Όχι απλά φίλος μας. Είναι ένας καλός και έξυπνος φίλος μας που η συζήτηση μαζί του (συνήθως) είναι ευχάριστη και εποικοδομητική. Πόσο μάλλον η συζήτηση για ένα (άλλο ένα) βιβλίο του.
Δεύτερος, ότι ζούμε την περίοδο της κρίσης (μας). Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις οι Έλληνες είναι ο πιο απαισιόδοξος λαός περί το μέλλον. Επομένως μια μυθιστορηματική βουτιά στο παρελθόν μπορεί να αποδειχτεί βάλσαμο στην εθνική μας κατάθλιψη. Δεν είμαστε για επιστημονική φαντασία, μια ιστορική δολοπλοκία μας ταιριάζει καλύτερα.
Τρίτος και πιο σύνθετος. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 καθιερώθηκε με δόξα και τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο η ταυτοποίηση του DNA σαν μέθοδος εξιχνίασης εγκλήματος. Ακολούθησε ένας πανζουρλισμός εφαρμογών. Σε ένα χωριό της Βρετανίας όπου είχαν βρεθεί σε σπηλιά οστά της νεολιθικής εποχής, επιστήμονες είχαν την φαεινή ιδέα να ελέγξουν τους κατοίκους και να καταγράψουν συμπεράσματα για την συνέχεια ή όχι της φυλής. Ω του θαύματος το DNA ενός χωριανού βρέθηκε να έχει συνάφεια(;), συνέχεια(;) με το DNA των νεολιθικών ανθρώπων. Αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό, όσο το σχόλιο της συζύγου του. "Πάντα έλεγα ότι είναι αγριάνθρωπος"
Αν σκεφτεί ο Γιώργος κατά την έξοδο μας μετά την παρουσίαση να ζητά δείγμα DNA για ταυτοποίηση είτε με τους Ατλάντες, είτε με τους "ντόπιους" του μυθιστορήματος του, μπορεί η Ιστορία της Δραπετσώνας να γυρίσει σελίδα και να βρεθεί στην "Αργυρή" εποχή της.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση