Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 10:31

Στην Ελλάδα το βραβείο για την «Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές»

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

avgi14Το βραβείο για το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Λευκές Αγροτικές και Απομακρυσμένες Περιοχές» (Rural Broadband) παρέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς στο πλαίσιο των «European Broadband Awards 2017», που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT) τη Δευτέρα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με στόχο την ανάδειξη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για την υλοποίηση κάθε είδους και εμβέλειας έργων (τοπικών, περιφερειακών, εθνικών - ανεξαρτήτως τρόπου χρηματοδότησης και υλοποίησης), τα οποία προωθούν την ευρυζωνικότητα.

 

Φέτος, υποβλήθηκαν 49 υποψηφιότητες και αναδείχθηκαν τα τρία επικρατέστερα έργα σε κάθε μια από τις πέντε κατηγορίες:

α) καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης και επένδυσης,
β) μείωση κόστους και από κοινού επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές,
γ) προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές,
δ) κοινωνικο-οικονομική επίδραση και δυνατότητα πρόσβασης με αποδεκτό οικονομικό κόστος,
ε) υποδομές ανοικτής πρόσβασης και ανταγωνισμός.

Το εθνικής κλίμακας έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Λευκές Αγροτικές και Απομακρυσμένες Περιοχές» (Rural Broadband), προϋπολογισμού 167 εκατ. ευρώ, αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, πρόκειται για «σημαντική δημόσια παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση πρόσβασης σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων σε σύγχρονες, ευρυζωνικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπιστεί το ψηφιακό χάσμα στη χώρα και να προωθηθεί η ευρυζωνικότητα και οι ψηφιακές υπηρεσίες σε περιοχές που στερούνται των βασικών αυτών υποδομών, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι «είναι μεγάλη μου τιμή να λαμβάνω σήμερα αυτό το βραβείο για ένα έργο που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω “ναυαρχίδα”, αφού λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης, ώστε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα άλμα από το κατώτερο σημείο συνδεσιμότητας με δίκτυα νέας γενιάς (NGA) όπου βρίσκεται σήμερα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., στην κοινωνία του Gigabit. Το συγκεκριμένο project είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού πολλών ετών, επίμονων προσπαθειών, αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς. Πρέπει να ομολογήσω ότι ο δρόμος προς την υλοποίησή του –η οποία άρχισε τους πρώτους μήνες του 2015- δεν ήταν ούτε εύκολος ούτε ταχύς».

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, αυτό το βραβείο αποδεικνύει ότι όλοι αναγνωρίζουμε πως η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών οφείλει να λειτουργήσει ως εργαλείο σύγκλισης μεταξύ των χωρών και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Όχι ως πηγή ανισοτήτων και, άρα, μελλοντικών οικονομικών και πολιτικών κρίσεων».

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 10:38

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση