Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 08:47

Ρένα Δούρου κι εγώ; Με καπάκι μία συνέντευξή της

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

duruΝαι, γιατί όχι;

Το πρώτο δίλημμα: Αθώος ή ένοχος ως ψηφοφόρος της για τους 20 και βάλε νεκρούς της Δ. Αττικής εξ αιτίας του κατακλυσμού; 

1) Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εδώ και μισό αιώνα σ'αυτήν την περιοχή διάφοροι φτωχοί συμπατριώτες μας και μη έκαναν αυθαίρετα ότι μπορούσαν για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, για να στήσουν μία επιχείρηση, για να βολευτούν βρε αδελφέ όπως όπως; Καμία.

2) Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διάφοροι διοικητικοί παράγοντες της κρατικής μηχανής και πολιτευτές, τόσο της κεντρικής όσο και της αυτοδιοικητικής πολιτικής σκηνής, όχι μόνο βολεύτηκαν και δεν έκαναν ότι μπορούσαν για να σταματήσουν εν τη γενέσει τους αυτές τις καραμπινάτες παρανομίες, αυτούς τους κατ' έξακολούθηση βιασμούς της φύσης, αλλά αρκετοί τις ευνόησαν για ιδίον ώφελος; Καμία.

Ναι αγαπητοί μου μου, διότι σ'αυτήν την χώρα αυτή είναι η παράδοση, αυτός είναι ο κανόνας, συμπληρώνει ο έξω από τον χορό υπεράνω. 

 

3) Υπάρχουν λοιπόν, μεγαλόσχημοι συμπολίτες μας που έχουν σχεδόν όλο το μέρος της ευθύνης για αυτό το προαναγγελθέν έγκλημα; Βεβαίως και απομένει να βρεθούν και να αποδοθούν συγκεκριμένες κατηγορίες. 

4) Και ότι αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν γι'αυτό το αναμενόμενο έγκλημα; Μμμμμ, εξαρτάται, δε θα απαντούσε η πλειονότητα του "όμοιος ομοίω αεί πελάζει" κόσμου; Και στο κάτω κάτω, θα συμπλήρωνε ο ίδιος κόσμος με μεγάλη δόση δίκαιας αγανάκτησης, ποιοι έχουν τιμωρηθεί μέχρι σήμερα ακόμα και για χειρότερα εγκλήματα από διάφορους λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και ναυάγια, για να πληρώσουν τη νύφη τώρα αυτοί; Ε, ποιοι; Κανένας και ποτέ θα απαντούσαμε εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Κανένας και ποτέ ανάλογα με το έγκλημα που διέπραξε, ανάλογα με την ευθύνη που είχε για τους φόνους. Στην απίστευτη αυτήν χώρα που ανάμεσα στα άλλα, επιβράβευσε τους δοσίλογους της κατοχής και άλλαξε τα φώτα στους αντιστασιακούς.

5) Αυτό περίπου είναι το σκηνικό. Ένα σκηνικό που σιγά σιγά τον έστησαν συμπατριώτες μας εδώ και δυο περίπου αιώνες. Και που ότι το θέτει σε διαρκή κίνηση για περιπτώσεις σαν της Δ. Αττικής είναι η απουσία μιας ξεκάθαρης πολεοδομικής και στεγαστικής πολιτικής. Απουσία που στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οφείλεται σε αμέλεια και αδιαφορία, παρόλο που έχουμε ακούσει ότι πολλά είναι τα λεφτά που παίζονται σ'αυτές τις ιστορίες και πολλοί ψήφοι πήγαιναν στους δόλιους που με χίλιους δυο τρόπους ευνοούσαν αυτές τις παρανομίες.  

6) Το πλάνο με τους ένοχους περιλαμβάνει πατρίκιους και πληβείους, στην πλειονότητά τους του πάλαι ποτέ δικοματισμού, που εν αγαστί σύμπνοια έθεσαν τις βάσεις γι'αυτό το θανατικό. Όλο το πλάνο; Όχι βεβαίως, γιατί στην άκρη του είναι τα τρία χρόνια της κας. Δούρου.

Ρένα Δούρου, τρία χρόνια Περιφερειάρχης Αττικής που εκλέχτηκε με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

7) Το ψηφοδέλτιο της κας. Δούρου το 2014 το ψηφίσαμε πιο πολύ για το ότι μας πρότεινε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, που πλησίαζε σ'αυτό που εμείς θεωρούσαμε ως την καλύτερη λύση και που τρία χρόνια μετά ελάχιστα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση που θα μας έβρισκε σύμφωνους.

8) Δεδομένα: Το 2010 με τον "Καλλικράτη" η ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα μεταβιβάστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Για να μπορούν όμως να γίνονται τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να υπήρχαν και οι ανάλογοι πόροι, που δεν υπήρχαν και τα εξιδικευμένα στελέχη για να εκπονούν τις μελέτες και να τις επιβλέπουν, που δεν υπήρχαν. Εξακολούθησε όμως το πεδίο να μην είναι εντελώς  ξεκάθαρο, αφού κάποιες λίγες αρμοδιότητες διαφόρων κρατικών υπηρεσιών ακόμα και σήμερα αλληλοεπικαλύπτονται και υπάρχουν κι άλλες που οι αποφάσεις τους είναι προϋποθέσεις για να ξεκινούν τα έργα της Περιφέρειας. 

9) Από την  πρώτη μέρα των καταστροφών και των θανάτων η Δούρου καταθέσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου - που παρεμπιπτόντως είχε ήδη παρέμβει αυτεπάγγελτα - ώστε «Να αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την φονική καταιγίδα στην περιοχή της Μάνδρας και της Ν. Περάμου». Κι αυτό με στόχο όπως δήλωσε ή ίδια, «επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».  Σωστή; Μμμμ....

10) Παράλληλα η κα. Δούρου δήλωσε πως "αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη". 

11) Ας το πιάσουμε από την αρχή. Λοιπόν, όλα τα πριν πολλά χρόνια υπάρχει κάποια παρόμοια εισαγγελική έρευνα που να έχει αποδώσει ευθύνες σε ψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα; Καμία, μα καμία σου λέω.

12) Στα τρία τελευταία χρόνια δε θα μπορούσε η Περιφέρεια τον πρώτο χρόνο να εντοπίσει το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στη Δ.Αττική, όταν μάλιστα αυτή από το 2010 ήταν γνωστό πως ήταν πάνω πάνω στην λίστα με τις υποψήφιες περιοχές για να πνιγούν από τις βροχές και τις λάσπες και να ετοιμάσει τις μελέτες; Θα μπορούσε. 

13) Στο δεύτερο χρόνο, αν οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας διαπίστωναν καθ'οδόν ότι το δαιδαλώδες της νομοθεσίας ήταν σοβαρότατο πρόβλημα ως προς το να ξεκινήσουν πάραυτα τα αντιπληρρυμικά έργα, δε θα έπρεπε να αποταθεί η Περιφερειάρχης στους αρμόδιους συντρόφους υπουργούς ώστε με καίριες τροπολογίες τους να αρθούν τα τυχόν αδιέξοδα; Θα έπρεπε, όχι μόνο για να φτιαχτούν για το καλό του λαού τα αναγκαία έργα στην ώρα τους, αλλά και γιατί όταν η δημοκρατία σέρνεται και δεν είναι αποτελεσματική σε φλέγοντα και χρονίζοντα προβλήματα, τότε δίνει το δικαίωμα να επελαύνει η δικτατορική αντίληψη της διακυβέρνησης (βλ.Χ.Α).

14) Και τον τρίτο χρόνο, δε θα έπρεπε η Περιφέρεια, ασκώντας τρομερή πίεση σε όλες τις υπηρεσίες που φρέναραν τα αντιπλημμυρικά έργα, επιτέλους να ξεκινήσουν; Θα έπρεπε. 

15) Μετά απ'όλα αυτά το να μας δηλώνει η κα. Δούρου πως "αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες της Περιφέρειας στην περίοδο που ασκούσα τη διοίκηση", δεν είναι σαν να μας λέει πως η ίδια δεν το γνωρίζει αυτό; Έχει ή δεν έχει συνείδηση για το αν έκανε ή δεν έκανε ότι έπρεπε, αν ήταν σωστή κι εντάξει; Τόσο πολύ ομιχλώδες είναι το μέσα της τοπίο, αυτή που το 2014 δήλωνε σε όλους τους τόνους πως "Χρέος μας να αλλάξουμε το ηθικό υπόδειγμα άσκησης εξουσίας" Τι λέτε καλέ κυρία μας...σοβαρά; 

16) Αν όμως όντως δεν το γνωρίζει, μπορούμε άραγε να της έχουμε εμπιστοσύνη ως προς την επίγνωση του θεσμικού ρόλου της, την συνειδητότητα των ενεργειών της και την ικανότητα να λύνει τα δύσκολα;  Δεν μπορούμε, τον κώλο της να χτυπάει κάτω.  

17) Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει μία σοβαρή πολιτικός ώστε να είναι συμβατή η στάση της με τους αξιακούς κώδικες της αριστεράς; Να παραιτηθεί; Βεβαίως, το λιγότερο που θα μπορούσε είναι να παραιτηθεί. 

18) Υπάρχει άλλο προηγούμενο υψηλόβαθμου πολιτικού παράγοντα που τα τελευταία πολλά χρόνια να έχει παραιτηθεί σ'αυτήν την χώρα αναλαμβάνοτας έτσι την ευθύνη που του αναλογεί; Δυστυχώς δεν υπάρχει.

19) Οπότε χαζή είναι η κα. Δούρου να παραιτηθεί; Δεν είναι, δίχως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και έξυπνη. Αυτό όμως που έχει σημασία σ'αυτό το φοβερό θέμα δεν είναι ζήτημα ευφυίας, αλλά ευθυξίας και αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα αρχών. Αρχών που φυσικά είναι συνάρτηση των ψηφοφόρων της. Αν αυτοί δεν τις απαιτούν τότε η κα. Δούρου μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει  δίχως να χάνει τίποτα.

20) Ως ψηφοφόρος φέρω κι εγώ την ελάχιστη ευθύνη που μου αναλογεί γι'αυτά τα εγκλήματα; Ναι, ασυζητητί. 

21) Κυκλοφορώντας μέσα στις συνήθειες της ρηχής καθημερινότητάς μου αυτό το μίζερο που έχω την αίσθηση πως μου βγαίνει, είναι, πως αν ήμουν στη θέση της κας. Δούρου, τα ίδια θα έκανα. Μήνυση δηλαδή, και διάφορες κινήσεις του τύπου στρίβειν δια του αρραβώνος της μήνυσης.

22) Έρχονται όμως αυτές τις μέρες στα ξαφνικά κάτι στιγμές που σαν αστραπή περνούν από το μυαλό μου οι λυπημένες εικόνες των 20 και βάλε νεκρών. Και τότε η λυτρωτική απόφασή μου είναι μόνο μία. Η παραίτηση. Είναι η μόνη πράξη, δύσκολη για να λέμε την αλήθεια, που με οδηγεί στο να ξαναβρώ την χαμένη τιμή της Καταρίνας Μπλουμ. Να αποκτήσω επαφή με τις ρίζες μου. Να λάμψει πάλι μέσα στη ζωή μου η ηθική όποτε τσαλαβουτώ στoυς αναγκαίους συμψηφισμούς της θλιβερής πολιτικής μας ζωής. 

23) Η επιλογή αυτή λογικό δεν είναι να μου κόβει τα χέρια αν τολμήσω και ξαναψηφίσω Δούρου; Και θα μπορεί άραγε το εξαιρετικό έργο του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ.Γαβρίλη να μου αλλάξει γνώμη; Μπορεί ή η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη όπως ο θάνατος; 

24) Τι μου λέει η διαίσθησή μου; Ότι στο τέλος θα αποδειχθούν πως οι υπεύθυνοι για το δράμα της Δ.Αττικής είναι τα ακραία καιρικά ως συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι μεγάλες πυρκαγιές, το τουρλουμπούκι της διεφθαρμένης, ανάλγητης και ανάξιας γραφειοκρατίας μας που καθιέρωσε τα αυθαίρετα, κάτι καϋμένοι δίχως πλάτες δευτεροκλασσάτα στελέχη της διοίκησης και της πολιτικής και.... ο Χατζηπετρής. Αν δεν είναι αυτή η απόφαση, τότε εμένα σωστό δεν είναι να με ξεγράψετε ως συνομιλητή στις πολιτικές αναζητήσεις σας; 

25) Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η επιστολή που έστειλε στις 20.1 η Περιφερειάρχης στους δημάρχους Αττικής για τα αντιπλημμυρικά έργα, κι  εδώ  τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Άντα Ψαρρά και στον Στέργιο Ζιαμπάκα και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18.11.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 06:50
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση