Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 21:17

Ευρωπαϊκός συνασπισμός για μια «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο», του Τάσου Σαραντή

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

dei-ptolemaidaΣε μία συμμαχία για μια «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο» (Europe Beyond Coal) συνασπίζονται οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από 28 ευρωπαϊκά κράτη στα πλαίσια της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των καταστροφικών επιπτώσεών τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

Η πανευρωπαϊκή συμμαχία θέτει ως στόχο την επίσπευση της απεξάρτησης από το κάρβουνο και τη στροφή προς καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Σύμφωνα επιστημονική έρευνα τα στοιχεία της οποίας επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα, μόνο για το 2015 η καύση κάρβουνου στην Ευρώπη ευθύνεται για 19.500 πρόωρους θανάτους, 10.000 υποθέσεις χρόνιας βρογχίτιδας ενηλίκων και 458.000 κρίσεις άσθματος σε παιδιά. 

Το δε αντίστοιχο κόστος από τις επιπτώσεις του κάρβουνου στη δημόσια υγεία εκτοξεύεται στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ για την ίδια χρονιά. 

Συγκεκριμένα σχέδια απεξάρτησης από το κάρβουνο είναι ιδιαιτέρως αναγκαία για χώρες όπως η Γερμανία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη. Οι σταθμοί κάρβουνου της Γερμανίας ήταν μάλιστα υπεύθυνοι για περίπου 3.800 πρόωρους θανάτους και 10.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικό κόστος για την υγεία μέσα και έξω από τα σύνορά της. 

Αλλά και η Ελλάδα δεν πάει πίσω, αφού  η καύση λιγνίτη προκάλεσε 550 πρόωρους θάνατοι και 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον δαπάνες υγείας, κάθε χρόνο!'

 

Σημαντικές εξελίξεις 

Από το 2016, οργανώσεις που ανήκουν στη συμμαχία «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο» έχουν συνδράμει στην απόσυρση 16 εργοστασίων κάρβουνου στην Ευρώπη και τη δέσμευση για απόσυρση 39 ακόμα.

Επτά χώρες της ΕΕ, (Βέλγιο, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, έχουν ήδη απεξαρτηθεί από το κάρβουνο. Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας έχουν ήδη δεσμευθεί για απεξάρτηση από το κάρβουνο ως το 2030 το αργότερο, το ίδιο και ο Καναδάς.

Στις ΗΠΑ από το 2010 έχουν ήδη αποσυρθεί ή έχουν ανακοινώσει την απόσυρσή τους 263 σταθμοί που καίνε κάρβουνο,  ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των σταθμών που υπήρχαν.

Εξάλλου, περισσότερο από το 1/4 των 1.675 εταιρειών παγκοσμίως που το 2010 διέθεταν ή ανέπτυσσαν ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σήμερα έχουν εγκαταλείψει πλήρως αυτή τη βιομηχανία.

Οι οργανώσεις που συνασπίζονται και διαμορφώνουν την εκστρατεία «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο» καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας να σταματήσουν να το προωθούν, να δεσμευτούν για απεξάρτηση με μια δίκαιη μετάβαση για όσους εργαζόμενους και περιοχές επηρεάζονται και να υποστηρίξουν τη στροφή σε ένα σύστημα που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Τελικός στόχος της πανευρωπαϊκής συμμαχίας είναι οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων για απεξάρτηση να γίνουν πράξη και να επισπευστεί το κλείσιμο των 293 σταθμών που απομένουν στην Ευρώπη. 

Το βέβαιο είναι ότι η αντίστροφή μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Κι  εδώ  η κοινή διακήρυξη 15.000 επιστημόνων από 184 χώρες που προειδοποιούν για τους κινδύνους της αποσταθεροποίησης του πλανήτη ελλείψει ενεργειών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 21:30

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση