Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 11:44

Ακόμα και εξπέρ να είσαι στο λάδι κάτι χρήσιμο θα μάθεις από την Ψυχούλη που πήγε στις πηγές ρώτησε και δοκίμασε

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ladiΌσο κι αν μας το επιβεβαίωνε εκείνη η παλιά διαφήμιση, τριγυρίζοντας στα ντουλάπια των γνωστών μου διαπιστώνω πως ο νεοέλληνας δεν ξέρει να διαλέγει το λάδι του. Μπορεί να παράγουμε το πιο ιδιαίτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, όμως από τα ράφια επιλέγουμε συνήθως με τα μάτια κλειστά το φτηνότερο, που δεν είναι ακριβώς ελαιόλαδο. Και όμως, τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας παραγωγός κάνει μεγάλη προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω του τις κακές συνήθειες της παράδοσης, να εκσυγχρονιστεί, να εκπαιδευτεί, να τυποποιήσει, να κάνει όλα αυτά τα απαιτητικά που ευελπιστούμε να δώσουν κάποια μέρα στο δικό μας λάδι τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο χρηματιστήριο.

 

Από τότε που μπήκα κι εγώ στο χωράφι και στον κόσμο του ελαιόλαδου, είδα από κοντά χιλιάδες μικρά και μεγάλα εγκλήματα που ποτέ δεν μπορεί να υποψιαστεί ο άνθρωπος της πόλης. Όλα αυτά που αποδεικνύουν πως οικολόγος και γνώστης του ελαιώνα δεν γίνεσαι από ένα γραφείο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το ελαιόλαδο, ο ελαιώνας, το ελαιοτριβείο, η προσπάθεια του ψαγμένου παραγωγού έγιναν το «σπίτι» μου, η Foodstandard μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω στις υπέροχες Olive Oil Buttles, τα ευφυέστατα βιντεάκια που μπορείς κι εσύ να παρακολουθήσεις στο www.foodz.gr για το ελληνικό ελαιόλαδο, ύστερα ταξίδεψα στα μεγαλύτερα τζάκια του λαδιού, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, τη Σητεία, έζησα από κοντά την περιπέτεια της παραγωγής, τα λάθη και τα σωστά της, για να μπορώ να σου σερβίρω τα μυστικά του σε ένα LiFO-πιάτο. Για να ξέρεις τι τρως. 

Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα

Είναι το έξτρα παρθένο, αυτό που έχει οξύτητα 0,1-0,8 και παράγεται αγνό και αθώο, χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Αυτό είναι στην ουσία το μόνο αυθεντικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και όλα αυτά τα ευεργετικά που έχτισαν τη φήμη του ελαιόλαδου. Το παρθένο, που έχει μεγαλύτερη οξύτητα, ως 2 βαθμούς. Δεύτερης κατηγορίας, ολίγον ελαττωματικό και με μειωμένη θρεπτική αξία.

Το αγουρέλαιο ψυχρής έκθλιψης, που αν είναι και βιολογικό είναι ο βασιλιάς, η κορωνίδα, ο θησαυρός, αυτό που ο Ιπποκράτης σύστηνε σε 60 αρρώστιες(!), ένας χυμός ελιάς γεμάτος αντιοξειδωτικά, ένα πολύτιμο ελαιόλαδο από πράσινη ελιά, ατίθασο, πιπεράτο και φρουτώδες, ολοζώντανο, που αλλάζει κάθε μέρα τα χαρακτηριστικά του, για να πεθάνει και να εξελιχθεί μέσα σε έναν χρόνο περίπου σε ένα εξαιρετικό έξτρα παρθένο. Το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που προστατεύουν την καρδιά, ρίχνουν τη χοληστερίνη, προλαβαίνουν τον καρκίνο και χαρίζουν χρόνια καλής ζωής.

Και υπάρχει και το ελαιόλαδο από εξευγενισμένα έλαια, που από το λάδι έχει μόνο το όνομα. Αυτό που θα διαλέξει όποιος ψάχνει το φτηνότερο σε ένα ράφι, αυτό που παράγεται χημικά, με θερμική διαδικασία από πυρηνέλαιο ή διάφορα άλλα έλαια και στο οποίο προστίθεται στο τέλος ένα 20% −στην καλύτερη− έξτρα παρθένου, σαν μάσκα, για να καλύψει τις οσμές και να δώσει μια εσάνς ελαιόλαδου σε ένα κατασκεύασμα χωρίς θρεπτική αξία και ποιότητα. Αυτό, λοιπόν, μπορεί να σε μπερδέψει, καθώς με χημικές μαγκιές έχει ρίξει την οξύτητά του στο 0,1. Όμως η οξύτητα δεν είναι πάντα ο καθρέφτης της καλοσύνης. Τούτο εδώ είναι απλώς ένα «στερημένο» ελαιόλαδο. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο της Ελένης Ψυχούλη που αναρτήθηκε στη lifo στις 8.11 με τον τίτλο "Πώς θα διαλέξεις το καλύτερο ελαιόλαδο στην καλύτερη τιμή".

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 09:59

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση