Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 19:22

'Ενα βίντεο κι άλλο ένα για τη γάτα του Σρέντιγκερ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

schrodingerΗ γάτα του Σρέντιγκερ δεν είναι μόνο ένα νοητικό πείραμα που χαρακτηρίζεται και ως παράδοξο και που εκλαΐκευσε όσο μπορούσε να εκλαϊκευτεί η θεωρία της κβαντομηχανικής,. Σιγά σιγά αυτή η επινόηση καθιερώθηκε ως ένα από τα πλέον διαδεδομένα σύμβολα της νεωτερικότητας, χαρακτηρίζοντας με τον τρόπο της τις αλλαγές που προέκυψαν στην αντίληψη που μπορούσε να είχε ο μέσος άνθρωπος του 20ου αιώνα για τον κόσμο και το σύμπαν. 

 

Κι αυτό πάνω πάνω είχε να κάνει με τη φύση ενός φαινομένου, ενός συμβάντος με τον αν το παρατηρεί κάποιος ή όχι. Η νέα γνώση στην ουσία αυτό που μας λέει είναι ότι ο παρατηρητής επηρεάζει το φαινόμενο που παρατηρεί. Το δεύτερο άμεσο συμπέρασμα από αυτό το πείραμα είναι πως δεν είμαστε βέβαιοι για ένα αποτέλεσμα, γιατί στον κόσμο των κβάντων η θέση των ηλεκτρονίων και η ταχύτητά τους δεν είναι σίγουρη. Με τον τρόπο της λοιπόν η κβαντομηχανική ενδυνάμωσε μια πηγαία αντίληψη που έχουν πολλοί άνθρωποι για την ισχυρή ύπαρξη των πιθανών εκδοχών του αποτελέσματος όταν είναι γνωστό το αίτιο. Των πιθανών εκδοχών, δίχως φυσικά το ένα να αποκλείει το άλλο. Απλά ο παρατηρητής γίνεται μάρτυρας του ενός δίχως αυτό να σημαίνει ότι το άλλο δεν υφίσταται. Με άλλα λόγια "όλα παίζουν" ταυτόχρονα, αλλά για άλλα μάτια, για άλλους τρόπους του σκέφτεσται και σε άλλους χωροχρόνους. Η πιο ποιητικά, ένας άνθρωπος με λοξή αλλά ισχυρή επιθυμία μπορεί να διακτινιστεί σε δύο διαφορετικά σημεία συγχρόνως. Στην εποχή μας, εν αντιθέσει με άλλες εποχές, το πολυπρόσωπο των ανθρώπων θεωρείται ότι το διατρέχει μια αυθεντικότητα, που γι'αυτό πολλές φορές αξίζει το κόπο η διερεύνησή του, μια διερεύνηση που ξεκινάει για τα πως και τα γιατί μέσα στη ζωή πάλλεται ο θάνατος και μέσα σ'αυτόν ή ζωή βρίσκεται σε κώμα. 

Επιστρέφοντας στη διάσημη γάτα, να πούμε ότι αυτή επινοήθηκε από τον Αυστριακό φυσικό Έρβιν Σρέντιγκερ ( Βιέννη, 1887 - 1961) το 1935. Αναπαριστά αυτό που είδε ως το πρόβλημα στην ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχάγης για την κβαντομηχανική στην εφαρμογή της σε καθημερινά αντικείμενα. Το σενάριο παρουσιάζει μια γάτα, η οποία μπορεί να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή, με την κατάστασή της να συνδέεται με προηγούμενο τυχαίο γεγονός.Το νοητικό πείραμα συναντάται συνήθως σε θεωρητικές συζητήσεις για τις ερμηνείες της κβαντομηχανικής. Κατά την ανάπτυξη αυτού του πειράματος ο Σρέντινγκερ επινόησε τον όρο κβαντική διεμπλοκή. 

Ο Richard Feynman κάποτε είπε «Νομίζω πως είναι ασφαλές να πω πως κανείς δεν καταλαβαίνει την κβαντομηχανική». Η επικρατέστερη ερμηνεία της κβαντικής, η ερμηνεία της Κοπεγχάγης, υποστηρίζει πως ζούμε σε ένα πιθανοκρατικό σύμπαν. Τα σωματίδια δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη θέση ή ταχύτητα ή ενέργεια αλλά ένα σύνολο πιθανών καταστάσεων. Τουλάχιστον μέχρι να προσπαθήσουμε να τα παρατηρήσουμε. Δεν είναι λίγοι οι φυσικοί που θεωρούν πως η ερμηνεία της Κοπεγχάγης είναι προβληματική. Ένας από αυτούς ήταν ο Hugh Everett, ο οποίος πρότεινε πως το σύμπαν στην πραγματικότητα είναι άπειρα σύμπαντα, το ένα πάνω στο άλλο, και παρεκκλίνουν οποτεδήποτε υπάρχουν περισσότερα από ένα ενδεχόμενα σε μια μέτρηση. Μία άλλη ερμηνεία είναι των de Broglie - Bohm (αν και πολύ συχνά αναφέρεται ως ερμηνεία, στην πραγματικότητα είναι μια διαφορετική θεωρία) και υποστηρίζει πως η θεωρία της κβαντομηχανικής είναι ελλιπής. Υπάρχουν κάποιες κρυφές μεταβλητές που δεν γνωρίζουμε και η μη γνώση τους μας δίνει τη λαθεμένη εντύπωση πως στο σύμπαν κυριαρχεί η τυχαιότητα. Για περισσότερα θέματα περί Φυσικής και Επιστήμης επισκεφθείτε το blog της Καθημερινής Φυσικής: http://www.kathimerinifysiki.gr/ Βρείτε την Καθημερινή Φυσική στο Facebook: https://www.facebook.com/kathimerinif... Περισσότερο κβαντικό κάψιμο https://www.youtube.com/watch?v=Zacgg... - Ο Sean Caroll μιλάει για τις ερμηνείες της κβαντικής φυσικής και ειδικά για την ερμηνεία των πολλαπλών συμπάντων https://www.youtube.com/watch?v=WIyTZ... - Απεικόνιση της θεωρίας των κυμάτων-πιλότων σε ένα βίντεο από το κανάλι Veritasium https://www.youtube.com/watch?v=p-MNS... - Το πείραμα των δύο σχισμών από εκείνον τον τύπο με τα φρύδια.

Εδώ  για μία απλή εξήγηση της Γάτας του Σρέντιγκερ από ένα αγγλικό βίντεο ( 4:00) με ελληνικούς υπότιτλους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 12:17

Σχόλια   

0 # Sofia Mixailidou 18-11-2017 22:20
ΠΟΛΥ ωραιο αρθρο ,το αναδημοσιευω στη σελιδα μου στο f.b.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση