Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 19:46

"Δραπετσώνα: Η συγκρότηση μιας εργατικής - προσφυγικής γειτονιάς", εκδόσεις ύψιλον (2017)

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

murgu

Πριν από έξι χρόνια αποφασίσαμε με την Tonia (Αντωνία Σμυρνή) και την Kirki (Καλλιρρόη Παναγοπούλου) να εξερευνήσουμε τη διαδικασία συγκρότησης της Δραπετσώνας, στα πλαίσια του μαθήματος "διάλεξη" της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Η εξερεύνηση συνεχίστηκε, εμπλουτίστηκε και σήμερα, με τη συμβολή του αγαπητού μας Θανάση Χαρμάνη (Thanassis Charmanis), έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχει κυκλοφορήσει σε  βιβλιαράκι από τις εκδόσεις ύψιλον. Αναμένεται και η παρουσίασις (ελπίζουμε σύντομα, αναμένετε εις τις οθόνες σας). Μούργου Αλ.

 

 

Η μελέτη αυτή διερευνά το ζήτημα του προσφυγικού και εργατικού εποικισμού στη Δραπετσώνα κατά τον εικοστό αιώνα, μέχρι την περίοδο της μεταπολίτευσης, προκειμένου να ψηλαφίσει τη σχέση μετεξέλιξης της γειτονιάς και του πληθυσμού. Η σχέση αυτή, επειδή είναι διαλεκτική και νομοτελειακή, χαράζει πάνω στον πολεοδομικό ιστό ολόκληρη τη διαδικασία ένταξης και οριστικής αποκατάστασης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, με την ταυτόχρονη δημιουργία και συγκρότηση ενός σαφούς στρώματος εργατικής τάξης.

Στοιχεία:

 

 

Μούργου Αλεξάνδρα
 
Η Αλεξάνδρα Μούργου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Ε.Μ.Π. και στο Πανεπιστήμιο Paris 1-Sorbonne, με αντικείμενο έρευνας την εξέλιξη της λαϊκής μουσικής και του αστικού χώρου. Έχει ολοκληρώσει σπουδές αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π. και μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της πολεοδομίας στο Παρίσι. Έχει σπουδάσει κλασσική μουσική στο Εθνικό Ωδείο και παραδοσιακή  μουσική.
Παναγοπούλου Καλιρρόη
 
Η Καλλιρρόη Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. Εργάζεται στην Αθήνα ως αρχιτέκτων από το 2014. Στα ενδιαφέροντά της βρίσκεται η ιστορία εξέλιξης των προσφυγικών γειτονιών, καθώς και η ένταξη του πολιτισμικού στοιχείου σε αυτές.
Σμυρνή Τόνια
 
Η Αντωνία Σμυρνή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και έχει πραγματοποιήσει  μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην ETSA Barcelona. Έχει σπουδάσει κλασική μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Εργάζεται ως αρχιτέκτων από το 2014 στην Αθήνα και στη Βαρκελώνη.

Τιμή: 12 ευρώ. 

  • Ημερομηνία έκδοσης: 2017
  • Αριθμός σελίδων: 108
  • Διάσταση: 23 Χ 16cm
  • ISBN: 978-960-17-0377-0

 

 

 

 

 Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 20:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση