Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 18:07

Cyclife, μια νέα συγκεκριμένη εφαρμογή αφιερωμένη εξαιρετικά στους αντιδημάρχους ανακύκλωσης

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

cyclefiΑς το περιορίσουμε σήμερα στους δήμους. Και ας πούμε πως περισσότερο βασιζόμαστε, σε αδύναμες για να λέμε την αλήθεια ενδείξεις, παρά σε ακαταμάχητες αποδείξεις. Στους δήμους λοιπόν, τα εκλεγμένα πρόσωπα που αποφασίζουν τις δράσεις και τα έργα, περισσότερο στηρίζονται σε έτοιμα προγράμματα, που τα βρίσκουν εδώ κι εκεί, παρά σε δικιά τους εργασία. Κι όταν λέμε δικιά τους, εννοούμε των επιτελείων τους, αυτών που τα αποτελούν δημοτικοί υπάλληλοι και συνεργαζόμενοι από την ελεύθερη αγορά. Η ευκολία, η φυγοπονία, το βόλεμα είναι οι κινητήριες δύναμεις αυτής της επιλογής αγκαζέ μ'ένα συγκεντρωτικό πνεύμα που παγώνει την όποια πρωτοβουλία μπορούν να πάρουν οι υπηρεσίες των δήμων. 

 

Εννοείται ότι ενδιαφερόμαστε κι αναφερόμαστε σε εκείνες τις πρωτοβουλίες που ανυψώνουν τον πήχη των δραστηριοτήτων και των έργων, διότι όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από εκείνες τις πρωτοβουλίες που βρίθουν και που τον ρίχνουν σε όλους τους τομείς. 

Όσο για την υλοποίηση πρωτότυπων ιδεών εκεί η φτώχεια βγάζει μάτι. Μένει να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα, ένα ερώτημα που είναι συνυφασμένο με το κίνητρο των ανθρώπων που κινούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και σίγουρα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την βούλησή τους για επανεκλογή. Αν κι αυτό αφορά μόνο αυτούς που πολιτεύονται. Που όσο στον χώρο ευθύνη τους τον τόνο τον δίνει η επανάληψη μιας διαχειριστικής λογικής - κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει, δε δοκιμάζουμε καινούργια πράματα περιμένοντας από την κεντρική εξουσία - τόσο πιο κυνική γίνεται αυτή.  

Από που αυτά τα σχεδόν προφανή τώρα; Πέσαμε πάνω σε μια είδηση  που αφορά την ανακύκλωση. Αυτή μας τα έφερε στην επιφάνεια. Διαβάσαμε λοιπόν για την υλοποίηση μιας ιδέας τριών συμπολιτών μας που ζουν κι εργάζονται στα νότια προάστια. Πριν να μπούμε στο ψητό, να διατυπώσουμε την απορία μας. Έτσι όπως είναι η κατάσταση γενικά στην Τ.Α, είναι δυνατόν μια καινούργια ιδέα να γεννηθεί και να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες των δήμων και με ποιες προϋποθέσεις; Ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα των υπαλλήλων που θα εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση σε ποιο πλαίσιο, τι και ποιοι μπορούν άραγε να τους εμπνεύσουν; Τέλος να τονίσουμε εδώ πως προβάλλουμε την ιδέα της Cyclefi ως παράδειγμα, ως ένα πράμα που μπορεί να γίνει και να δοκιμαστεί, όταν κάποιοι αρμόδιοι - εκλεγμένοι και μη - όντως ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της ευθύνης τους. 

Το ψητό: Οι Εύη Φρέση, Άκη Μαρούτα και Γιώργο Στέγγο το φθινόπρωο του 2016 δημιούργησαν την ομάδα της Cyclefi (από το recycling και το wi fi) μία μία startup εταιρεία. Αυτούς δεν τους πάγωσε η κυρίαρχη άποψη σχετικά με την ανακύκλωση, ότι δηλαδή, σίγουρα είναι καλή η ιδέα της ανακύκλωσης, αλλά η βεβαιότητα ότι τα απορρίμματα των μπλε κάδων καταλήγουν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στην χωματερή της Φυλής, είναι πολύ ενισχυμένη στην πλειονότητα. Αποφάσισαν λοιπόν να ψάξουν για να βρουν ένα τρόπο ώστε ο καθένας που αφήνει σκουπίδια στον μπλε κάδο να είναι σίγουρος ότι αυτά καταλήγουν στις μονάδες επεξεργασίας ανακυκλωμένων υλικών. Και όχι μόνο αυτό. Σκέφτηκαν πως έτσι όπως είναι αδύναμη η οικολογική συνείδηση των Ελλήνων θα έπρεπε να βρουν τρόπους ώστε να την δυναμώσουν. Συνήθως οι τρόποι αυτοί, πέρα από τη βασική εκπαίδευση, είναι μια επιλογή ανάμεσα στην ποινή και στο έπαθλο. Τα παιδιά της Cyclefi επέλεξαν την αμοιβή ως μέσο προώθησης της ανακύκλωσης. 

Με δικά τους λόγια αυτοί ήταν οι στόχοι τους όταν ξεκίνησαν: «Έχουμε βάλει σκοπό να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Θέλουμε να γνωρίσουμε στο κοινό το γιατί κερδίζει ανακυκλώνοντας και να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο. Μία επιβράβευση για εκείνους που ανακυκλώνουν και ένα κίνητρο για όσους είναι δύσπιστοι σε αυτή την απλή, καθημερινή διαδικασία».

Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις τους έγιναν πιο συγκεκριμένοι.  Αρχικά με την ανακύκλωση προστατεύεις το περιβάλλον. Το τι «σώζει» ένα κουτάκι με τσάντες ανακύκλωσης της Cyclefi, αποτελεί και τον τεράστιο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο της υπηρεσίας. Μόνο και μόνο αυτό πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε κερδισμένοι. Η Cyclefi όμως έρχεται να δώσει και ένα επιπλέον κίνητρο, για να κάνει τη διαδικασία λίγο πιο δελεαστική και ενδιαφέρουσα για όλους... Ανακυκλώνοντας με το σύστημά μας, έχεις οικονομικό όφελος στα mobile data που χρησιμοποιείς. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ειδικές τιμές, που βοηθούν στην εξοικονόμηση έως και 50% στην αγορά MB. Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, θα έχουμε ανάλογα οικονομικά οφέλη και για άλλους τομείς του νοικοκυριού (όπως λογαριασμοί ρεύματος, αγορά σε super market κ.ά.). Θέλουμε τα μέλη μας να απολαμβάνουν εκπτωτικές υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους και το νοικοκυριό- από όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των σκουπιδιών μας- να περιορίσει τα έξοδά του.

Το πρώτο βήμα ήταν η αποδοχή της ιδέας αυτής ( που παρεμπιπτόντως το 2016 κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ιδέας κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη στα Social Impact Awards και μετά στο Best City Awards 2016 κέρδισε το Silver Βραβείο στην ενότητα Green City) από τους δήμους κατ'αρχάς του Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, και στη συνέχεια των Γλυφάδας και Αλίμου.

Το δέυτερο βήμα ήταν η εγγραφή δημοτών απ'αυτούς τους δήμους σε μια λίστα που θα τους προμήθευε δωρεάν τo πακέτο ανακύκλωσης της Cyclefi. Το πακέτο αυτό εκτός από τις πορτοκαλί σακούλες περιέχει και ένα προσωπικό 16ψήφιο κωδικό. Επικοινωνώντας με την αρμόδια υπηρεσία και ανακυκλώνοντας χρησιμοποιώντας τις πέντε πορτοκαλί σακούλες ανακύκλωσης έχεις άμεση πρόσβαση στις ηλεκτρονικές και εκπτωτικές υπηρεσίες.Πρακτικά έχεις πέντε δικές σου ετικέτες και έναν προσωπικό κωδικό για όλες. Ο κωδικός αυτός διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα σου - τα οποία δε φαίνονται πουθενά παρά μόνο χρησιμεύουν για να απολαύσεις τις εκπτωτικές υπηρεσίες που προσφέρει η Cyclefi και για να εξατομικεύσεις την πορτοκαλί σακούλα σου- και βοηθάει στην ιχνηλασιμότητα της σακούλας σου.

Οι εμπνευστές της ισχυρίζονται πως είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, που συνδέει την ανακύκλωση με τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σε ό,τι αφορά τα έξοδα του νοικοκυριού. Επιπλέον, το ειδικό σύστημα ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης της σακούλας μας, αλλά και η λογική της συγκεκριμένης επιβράβευσης (έκπτωσεις στα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού) των πολιτών που ανακυκλώνουν δε συναντώνται πουθενά.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις από τη Cyclefi, που τις βρήκαμε στο fb.

Cyclefi: Η Cyclefi δημιούργησε την υπηρεσία της που προσφέρει αρχικά την εμπιστοσύνη στον καταναλωτή ότι πραγματοποιείται ανακύκλωση στην Ελλάδα (σε πρόσφατη έρευνα το 93% των συμπολιτών μας δεν πιστεύει ότι γίνεται ανακύκλωση), αφού εντοπίζει τις "έξυπνες" τσάντες στα Κεντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και παράλληλα προσφέρει τα κίνητρα για να ανακυκλώσουν οι κάτοικοι της χώρας. Με την αγορά των "έξυπνων" τσαντών και φυσικά τη σωστή διαδικασία ανακύκλωσης ο χρήστης της Cyclefi αποκτά πρόσβαση σε εκπτωτικά κουπόνια μεγάλων συνεργατών και τοπικών επιχειρήσεων γεγονός που επιστρέφει πίσω στον καταναλωτή το λιγότερο εκπτώσεις διπλάσιας αξίας από το κόστος αγοράς των έξυπνων τσαντών (1:2). Επομένως, η υπηρεσία της Cyclefi ουσιαστικά μειώνει τα πάγια έξοδα ενός νοικοκυριού και παράλληλα ενισχύει δραστικά την ανακύκλωση στην Ελλάδα. cyclefi1

Olga Papadopoulou Τι γίνεται στην περίπτωση που εμείς βάζουμε την σακούλα μας στον κάδο, αλλά λίγο αργότερα περνάει κάποιος και παίρνει, κάποια απο τα υλικά που βρίσκονται εντός της σακούλας; όπως γνωρίζετε δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο τώρα πια...
 Cyclefi Καλημέρα Όλγα! Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση σου. Η υπηρεσία της Cyclefi στοχεύει αποκλειστικά στην ανακύκλωση συσκευασιών που προκύπτουν από ένα νοικοκυριό και κυρίως από την κουζίνα. Οι γυρολόγοι συλλέγουν κυρίως το βιομηχανικό απόρριμμα, δηλαδή μεγάλα κομμάτια από χαρτόνι, βαριά και ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα και σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποια πλαστικά καφάσια, αντικείμενα που έχουν μία σχετικά μεγαλύτερη αξία για τη δράση τους. Τα υλικά συσκευασίας επομένως δεν είναι καθόλου ελκυστικά για τους γυρολόγους και δεν τίθεται θέμα αποκομιδής τους. Παράλληλα, η Cyclefi εφάρμοσε κατά τη διάρκεια του πιλοτικού της για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα απόρριψης των απορριμμάτων, γεγονός που ελαττώνει αισθητά το χρόνο παραμονής των τσαντών στον κάδο και επομένως ο κίνδυνος βανδαλισμού της τσάντας. Με χαρά είδαμε ότι 9/10 συμμετέχοντες (90,5%) τήρησαν το προτεινόμενο πρόγραμμα και πλέον θα αποτελεί μέρος της υπηρεσίας.

Το ήξερες ότι....

  • Κάθε μέρα παράγουμε σχεδόν 1 kg σκουπίδια ο καθένας;

  • Η Νο1 ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στον τομέα της ανακύκλωσης είναι η Λιουμπλιάνα;

  • Η Δανία ανακυκλώνει το 70% των απορριμμάτων της, ενώ η Ελλάδα μόλις το 7%;

  • Η Αμερική αποφάσισε πως το πιο αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης είναι να δοθεί βαρύτητα στη σχετική εκπαίδευση;

  • Κάθε Δήμος που δεν ανακυκλώνει τα απορρίμματα των μπλε κάδων και τα στέλνει στο ΧΥΤΑ, λαμβάνει πρόστιμο 45 ευρώ για κάθε τόνο (και μιλάμε για πολλούς τόνους...);

  • Μένουμε στο τελευταίο κομμάτι, που αφορά το πρόστιμο των Δήμων που αμελούν την ανακύκλωση και το συνδυάζουμε με την αμφισβήτηση που υπάρχει για κάθε σχετικό σύστημα. Όπως καταλαβαίνεις, δε συμφέρει ούτε τους ίδιους τους Δήμους να μην ανακυκλώνουν. Συν ότι τα πρόστιμα αυτά φτάνουν τελικά σ’ εμάς, τους πολίτες, με τη μορφή δημοτικών τελών. Επομένως η ανακύκλωση έχει πολλά οφέλη, ΚΑΙ οικονομικά. Σε μία περίοδο κρίσης τα χρήματα που θα γλυτώσει ένας Δήμος από την παραπάνω διαδικασία, μπορούν να επενδυθούν σε άλλα έργα που θα ομορφύνουν- και θα πρασινίσουν- την πόλη του (και μας).

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα βίντεο ( 1:38) σχετικό με το ταξίδι της πορτοκαλί τσάντας | Cyclefi

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η σελίδα της Cyclefi όπου μπορείτε να μάθετε το πως λειτουργεί. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο του Γιώργου Λαουτάρη που αναρτήθηκε στο 3Vita στις 30.6.17 με τον τίτλο "Άξιζε το πρόγραμμα ανακύκλωσης Cyclefi στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;". 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 01:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση