Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 21:50

Το σχέδιο της Πολιτείας για τους Ρομά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

romasΟι Ρομά στην Ελλάδα είναι περίπου 110.000 και ζουν σε 370 οικισμούς. Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, που συγκροτήθηκε το 2016 και υπάγεται στο υπ. Εργασίας, κατέταξε τους οικισμούς στις κατηγορίες 1, 2 και 3. Η κατηγορία 1 αφορά σε «άκρως υποβαθμισμένες περιοχές, με συνθήκες διαβίωσης μη αποδεκτές, με καλύβια, παραπήγματα και απουσία βασικών υποδομών». Στην κατηγορία 1 περιλαμβάνονται περίπου 70 οικισμοί και η Νέα Ζωή πρωταγωνιστεί.

 

Η ειδική γραμματέας, Κατερίνα Γάντσιου, περιγράφοντας το επιχειρησιακό σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, σημειώνει ότι «οι πληθυσμοί που διαβιούν σε καταυλισμούς που αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, με κύριο στόχο τη σταδιακή αλλά πλήρη ένταξή τους στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό, σε μεγάλο ποσοστό ο πληθυσμός πρέπει να μετεγκατασταθεί, μεταβατικά, σε χώρους με καλύτερες συνθήκες».

Ήδη η Ειδική Γραμματεία έχει ζητήσει από τους δήμους να προχωρήσουν σε καταγραφή των πληθυσμών και να υποβάλλουν προτάσεις με προϋπολογισμό και χρονοδιαγράμματα, που θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Πέραν της μετεγκατάστασης σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σχεδιάζεται να υπάρξουν και παρεμβάσεις στα πεδία των υποδομών και της υγείας. Για την κάλυψη του κόστους μετεγκατάστασης σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας προβλέπεται ότι θα διατεθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Όπως αναφέρει η κ. Γάντσιου, επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις όπως η επιδότηση ενοικίου, δράσεις προώθησης στην απασχόληση που θα συνδέονται με την τοπική οικονομία, δομές ατομικής υγιεινής (π.χ. δημόσια λουτρά), δράσεις βελτίωσης συνθηκών κοινωνικής και περιβαλλοντικής υγιεινής (αποκομιδή μπαζών, τοποθέτηση κάδων συλλογής απορριμμάτων, καθαρισμοί ρεμάτων, ξεχερσώσεις και φυτεύσεις κ.ά.), παρεμβάσεις υποστήριξης εφήβων Ρομά για την αποφοίτηση από το δημοτικό.

Οι πρώτες πιλοτικές παρεμβάσεις μετεγκατάστασης θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2018, ενώ οι παραπάνω αναφερόμενες παρεμβάσεις θα έχουν προκηρυχθεί από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) έως στις αρχές του επόμενου έτους, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι δήμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να ενημερώσει τους ανθρώπους της Νέας Ζωής όχι για το πότε, πού και πώς θα μετεγκατασταθούν, αλλά ούτε και το πότε θα υπάρξουν οι πρώτες υποδομές ατομικής υγιεινής. 

Οι Ρομά με αριθμούς

94% των νοικοκυριών Ρομά αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις (έναντι του 27% των μη Ρομά).

89% των Ρομά στην Ελλάδα διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας (έναντι 53% των μη Ρομά).

36% των Ρομά στην Ελλάδα ζουν σε νοικοκυριά χωρίς βασικές ανέσεις - εσωτερική κουζίνα, τουαλέτα, μπανιέρα, ηλεκτρικό (το ποσοστό στους μη Ρομά είναι σχεδόν μηδενικό).

4% των Ρομά έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (83% των μη Ρομά).

Το 36% των παιδιών Ρομά στην Ελλάδα δεν παρακολουθούν σχολείο (2% των μη Ρομά παιδιών).

1,6 φορές υψηλότερη είναι η βρεφική θνησιμότητα στους Ρομά.

8 έως 10 έτη μικρότερο το προσδόκιμο ζωής τους.

Πηγή: Γραφείο Στήριξης Ρομά Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, επιστημονικά υπεύθυνος ο Χάρης Ασημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας.

Πηγή:  athensvoice.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 22:00

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση