Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 18:07

Το φαράγγι της Δραπετσώνας ως χρόνια μικρή χωματερή

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

trenoΤην Κυριακή 1.10 έχει ανακοινωθεί πως το  Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης» οργανώνουν έναν ιστορικό περίπατο στη Δραπετσώνα.

Στο πρόγραμμα αναφέρεται πως όσοι συμμετέχουν θα διασχίσουν τη γνωστή ως "πεζογέφυρα των ρεμπετών" για να εισέλθουν από τον Πειραιά στη Δραπετσώνα. Πρόκειται για μια γέφυρα που απ'ότι λένε, όποιος προπολεμικά κινούμενος από τον Πειραιά προς τη Δραπετσώνα δεν την είχε περάσει, δεν εδικαιούτο να αποκαλεί τον εαυτό του ρεμπέτη.

 

Περνώντας τη γέφυρα αυτήν την Κυριακή, όσοι από τους φιλομαθείς περιπατητές κοιτάξουν κάτω θα δουν δεξιά και αριστερά πολλά απορρίμματα και μπάζα πεταμένα στις γραμμές του τρένου, που χρόνια τώρα είναι εκτός λειτουργίας. Αν κάποιος, που δεν είναι ανάγκη να έχει οικολογικές ανησυχίες, προχωρήσει κατά μήκος της γραμμής, θα διαπιστώσει ότι για 500 - 600 μέτρα περίπου, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που η Αγ.Δημητρίου συναντά την Αναπαύσεως, υπάρχουν σκουπίδια σε όλο το σκοτεινό μεγαλείο τους. Προφανώς πρόκειται για μία εστία μόλυνσης που μυρίζει άσχημα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. 

Πληροφοριακά αναφέρουμε πως η απενεργοποιημένη αυτή γραμμή συνδέει μέσω του Ρέντη τον Πειραιά με τον σταθμό Λαρίσης και από εκεί με την βόρειο Ελλάδα. Όσο για το πολυφωτογραφημένο φαράγγι της Δραπετσώνας αρχίζει σε μια απόσταση 100 μέτρων περίπου από τον παροπλισμένο σιδηροδρομικό σταθμό.

Τι έχουμε ακούσει; Επί δημαρχίας Τζανή ένα μέρος αυτών των γραμμών, που έως ένα σημείο θεωρείται φυσικό σύνορο του δήμου Πειραιά και του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, νοικιάστηκε ή παραχωρήθηκε από μία από τις θυγατρικές εταιρείες του ΟΣΕ στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, και την ίδια περίοδο, επί δημαρχίας Μιχαλολιάκου, ο σταθμός και τα πέριξ στο δήμο Πειραιά. Μια ιδέα που παίχτηκε εκείνα τα χρόνια και τη βρήκαμε εξαιρετική, ήταν να φτιαχτεί στο σταθμό ένα μουσείο αφιερωμένο στους ρεμπέτες και στο ρεμπέτικο. Αυτή η ιδέα, που την ασπάστηκε κι ένας Συριζαίος υπουργός, μάλλον έχει πάει άπατη. Να σημειώσουμε επίσης πως απέναντι από το σταθμό και κάτω από το μπαρ "Απρόοπτον" βρίσκονται τα ερείπια κι ενός αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη.

Για το αίσχος της μικρής χωματερής: Είμαστε βέβαιοι πια πως τα σκουπίδια και τα φέρνουν οι βροχές και τα πετούν μες την καλή χαρά διάφοροι συμπολίτες μας. Όσο για την συλλογή τους, μέχρι τώρα έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι έχουν μαζευτεί τρεις φορές.

Την πρώτη, πρέπει να ήταν το 2011 όταν άνοιξε δίπλα στο φαράγγι το συμπαθητικό καφέ μπαρ Bridge. Την πρωτοβουλία τότε την είχαν πάρει ο ιδιοκτήτης του μπαρ και μια οικολογική οργάνωση που πρώτη φορά την ακούγαμε, η PireActive. Σ'αυτήν την πρωτοβουλία βοήθησε και η Σταγόνα. Τη δεύτερη φορά όταν ο θίασος "Νομάδες" παρουσίασε το προχωρημένο δρώμενο "Ο θυμός" σε μια πορεία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή ως το σταθμό και την τρίτη φορά που συλλέκτηκαν τα σκουπίδια ήταν όταν προεκλογικά ο Μιχαλολιάκος έκανε στο σταθμό ένα καλό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, που οι Δραπετσωνίτες δεν το πήραν είδηση.

treno1Ποιος έχει την ευθύνη για το μάζεμα των σκουπιδιών; Αν η γραμμή αυτή εξακολουθεί να ανήκει στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, τότε προφανώς αυτός έχει την ευθύνη, μια ευθύνη που δεν την έχει αναλάβει ποτέ του. Τα ίδια ισχύουν και για τον δήμο Πειραιά για το δικό του μέρος. Διαφορετικά τη ευθύνη την έχει ο ΟΣΕ και οι εταιρίες του. Εκτιμούμε ότι θα υπάρχει και ένα θεσμικό όργανο, μια δημόσια αρχή που θα έχει την αρμοδιότητα να υποχρεώσει τους δήμους ή τον ΟΣΕ να πράξουν το σωστό και δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. 

Στο δια ταύτα: Το πρώτο αυτονόητο βήμα είναι να μαζευτούν το συντομότερο όλα τα σκουπίδια. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να σταματήσει να λειτουργεί το μέρος αυτό ως μια μικρή χωματερή. Αυτά φυσικά για να γίνουν θα πρέπει κάποιοι πέρα βρέχει αρμόδιοι ή να ντραπούν ή να εξαναγκαστούν, διαφορετικά θα δούμε για άλλη μια φορά τη χιλιοπαιγμένη σ'αυτήν την χώρα σαδιστική κωμωδία "Από τον Άννα στον Καϊάφα και τούμπαλιν". 

Τι από περιέργεια θα θέλαμε να μάθουμε; Γύρω από τη μικρή χωματερή, βρίσκονται λίγες κατοικίες, αλλά πάρα πολλά μικρομάγαζα, που τα περισσότερα είναι μαζικής εστίασης και μάλιστα κάποια απ'αυτά είναι ξακουστά. Αυτοί λοιπόν οι καταστηματάρχες έχουν προβεί όλα αυτά τα χρόνια στις δέουσες ενέργειες για να μην είναι δίπλα τους μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χωματερή και έχουν απαυδήσει οι καημένοι ή απλώς αδιαφορούν; Την ίδια απορία έχουμε και για τους Δραπετσωνίτες εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και γι'αυτούς του κοινοτικού συμβουλίου. Τέλος, στη Σταγόνα τα τελευταία χρόνια έχουμε αναρτήσει δυο φορές άρθρο γι'αυτό το θέμα και είμαστε στο τσακ να πνιγούμε στην αγκαλιά της ματαιότητας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 16:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση