Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 19:18

Τα αναμνηστικά και η ζωή που τρέχει, του Νικόλα Σεβαστάκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo111...Και γιατί δεν έχει κανένας πια το δικαίωμα να ζητάει από ανθρώπους που ήταν έφηβοι το 2000 να έχουν την πολιτική βουλιμία άλλων εποχών 

Έξω από τα πρακτορεία στοιχημάτων συναντώ συχνά κάποιους που μπορούν να θυμηθούν έναν προς έναν τους παίκτες της Εθνικής Αργεντινής του 1970 ή να διηγηθούν τις περιπέτειες της ζωής ενός προπονητή μιας ομάδας της β' εθνικής πριν από είκοσι χρόνια. Αυτές οι ζωντανές εγκυκλοπαίδειες των ποδοσφαιρικών μυστικών είναι σαν να κινούνται σ' έναν παράλληλο χρόνο: αποσύρονται αστραπιαία από το παρόν, ταξιδεύοντας στα μυθικά χρονικά της νιότης τους, για να επιστρέψουν πάλι στα σημερινά αθλητικά πρωτοσέλιδα, βρίζοντας κάποιον παράγοντα ή τον «άχρηστο» παίκτη της μέρας.

 

 

 

Ε, λοιπόν, κάπως έτσι πιστεύω πως βλέπουν τις πολιτικές μας λογοδιάρροιες οι νεότεροι. Τα ονόματα, τα ιδεολογικά λεξιλόγια, ο εξωτισμός των μακρινών γεγονότων, όλα αυτά πρέπει να ηχούν παράξενα στ' αυτιά τους. Δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά για όσους δεν τα νιώθουν και ούτε αισθάνονται την ανάγκη να τα μάθουν.

Στη δική μου διαδρομή ζωής η πολιτική ήταν σαν την μπάλα στο παράδειγμα των φανατικών ποδοσφαιρόφιλων: μια σφαίρα που απορροφούσε χιλιάδες πληροφορίες, συγκινήσεις και εμπειρίες, έμμεσες έστω. Ήταν, με άλλα λόγια, ένας μεγάλος ορίζοντας όπου μπορούσες να προβάλεις τον εαυτό σου στο παρελθόν, σε ιστορικές καμπές ή γεωγραφικά απόμακρες περιοχές του πλανήτη. Άλλοτε με σοβαρό και άλλοτε με γραφικό και οριακά κωμικό τρόπο, η πολιτική ήταν μέρος της ατομικής μας βιογραφίας. Δεν ήταν η μοναδική εστία έντασης ούτε πάντα η σημαντικότερη, αφού στα ερωτικά μας μαράζια, στις αρρώστιες και σε πολλές άλλες κρίσιμες στιγμές της ζωής μας η πολιτική μπορούσε να σβήνει προσωρινά. Με την πρώτη ευκαιρία ξαναγεννιόταν όμως και φυσικά ήταν αδύνατο να ξεχάσει κανείς τις μυθολογίες της, ακόμα και στις φάσεις απάρνησης και αποξένωσης. Όπως ο γέρος ο κολλημένος με την Εθνική Αργεντινής του 1970, έτσι πολλοί από εμάς έχουμε αποθηκεύσει χιλιάδες data της μεταπολεμικής (τουλάχιστον) ελληνικής Ιστορίας.   

Πατώντας  lifo.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Νικόλα Σεβαστάκη που δημοσιεύτηκε στις 20.9. 17. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 19:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση