Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 14:47

Πάνω από τους μισούς Έλληνες δε μπορούν να κάνουν διακοπές μιας βδομάδας τον χρόνο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo95Ένας δείκτης που φανερώνει το επίπεδο της οικονομικής κατάστασης των χωρών θεωρούν οι ειδικοί ότι είναι και το πόσοι κάτοικοι είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο. Πρόκειται για έναν δείκτη ποσοτικό, που όμως χαρακτηρίζει την ποιότητα της ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα σε χώρες που καλοκαίρι σημαίνει και διακοπές. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Εταιρεία τον έχει στη λίστα της και μέσα από τις έρευνες που διεξάγει στις χώρες της Ε.Ε βγαίνει ένα καθαρό μήνυμα.

 

Δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Εταιρεία των προηγούμενων πέντε χρόνων, το συμπέρασμα είναι το εξής: Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των κατοίκων σε κάθε κράτος που δε μπορούν να κάνουν ούτε μία εβδομάδα διακοπές τον χρόνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες πλην τριών. Κι αυτά είναι: Κύπρος (από 47.6% το 2011 σε 53.5% το 2015), τη Δανία (από 10.5% το 2011 σε 13.7% το 2016) και την Ελλάδα (από 51.2% το 2011 σε 53.6% το 2016).

Το υψηλότερο ποσοστό οικονομικής αδυναμίας για διακοπές καταγράφεται στη Ρουμανία με 66,6%, και ακολουθούν η Κροατία με 62,8%, η Βουλγαρία με 56,4% και η Ελλάδα με 53,6%.

Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Σουηδία (8,2%) και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (13,1% με στοιχεία του 2015), η Δανία (13,7%) και η Φινλανδία (14,2%).  

Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό μειώθηκε κατά 5,1% μεταξύ 2011 και 2016, δηλαδή από το 38% έπεσε στο 32,9%

Με άλλα λόγια οι έξω, όπως πάντα, πάνε καλά, αλλά εμείς, δυστυχώς όχι. Κι αυτό που δεν μας ξενίζει πια, είναι ότι η Βαλκανική μας μοίρα κυριάρχησε, σ'εμάς, που πριν μερικά χρόνια δείχναμε ότι είχαμε ξεφύγει μπροστά.

Να προσθέσουμε επίσης πως η μη δυνατότητα διακοπών δεν σημαίνει πως αυτόματα πέφτει η ποιότητα ζωής αυτών που δεν μπορούν. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση της καθημερινότητας του καθενός και είναι δυνατόν και δίχως διακοπές, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι οι τυποποιημένες και οι συνηθισμένες, η ζωή να είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα. Το θέμα βαραίνει όμως για εκείνους που θέλουν να διακόψουν αυτό που κάνουν σε καθημερινή βάση, να αλλάξουν παραστάσεις και να ξεκουραστούν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα κατά κύριο λόγο για κάτι τέτοιο. 

Παρόλο που η μικρή πείρα μας μάς αναγκάζει να αποδεχτούμε ότι για τους περισσότερους πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να ισχύουν οι τελευταίοι στίχοι από το "Η Πόλης" του Καβάφη

Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ / στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες,

εντούτοις πάντα ελπίζουμε ότι όλα παίζονται, ιδιαίτερα αν η τύχη μας βάλει στο μάτι της.

Πέρα απ'αυτά, πολλές φορές οι διακοπές λειτουργούν σαν ένα γέμισμα των μπαταριών, όπως συνηθίσαμε να λέμε, σώματος και ψυχής, όπου η ξεγνοιασιά και η επαφή με τη φύση πρωταγωνιστούν. Μα αυτό που όλοι κάποια στιγμή το συνειδητοποιούμε, αρκεί να μας έχει συμβεί, είναι πως σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχέσεις, προπάντων αυτές που μας αλλάζουν το ρυθμό του κόσμου εντός μας.

Καλές διακοπές σε όλους.   

   

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 09:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση