Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 06:39

Ο Θοδωρής Μήτσης για το εργαστήρι του "Φύλλο της γιαγιάς" στη Δραπετσώνα

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

filoΚάθε Τετάρτη που πηγαίνω στη  λαϊκή της Δραπετσώνας επισκέπτομαι συχνά ένα συμπαθητικό εργαστήριο και αγοράζω διάφορα πράγματα. Να, όπως φύλλο για πίτες, πίτσες, και μια ποικιλία από πιτάκια, που όλα σταθερά μου αρέσουν. Συζητώντας με φίλους και γείτονες κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα προϊόντα αυτού του εργαστηρίου είναι πολλοί εκείνοι που τα βρίσκουν νόστιμα και καλά. 

Όταν τώρα μπαίνω μέσα στο εργαστήριο υπάρχει ένα σκηνικό που με γοητεύει. Κατ’ αρχάς μοσχομυρίζει ο χώρος από τα υλικά. Οι εργαζόμενοι ανοίγουν φύλλα και τυλίγουν τις πίττες που κατασκευάζουν εκείνη τη στιγμή. Αν τους χαιρετήσεις γυρνούν και σου χαμογελούν γλυκά. Είναι χαλαροί. Χωρίς εκείνη την ένταση και μουρτζουφλιά των εργασιακών χώρων.

 

Η πιο ωραία στιγμή είναι να τους πετύχεις γύρω στο μεσημέρι που κάθονται όλοι μαζί και τρώνε .Με έχουν καλέσει βέβαια με το «κοπιάστε» Δεν με παίρνει η στιγμή αλλά το ψιλοζηλεύω και που θα πάει κάποια φορά θα κάτσω. Χαζεύοντας όλες αυτές τις σκηνές,είδα ότι αρκετοί μοιάζουν μεταξύ τους. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση.

Ψυχή όλης αυτής της επιχείρησης είναι ο Θοδωρής ο Μήτσης ο ιδρυτής της. Αυτός είναι που υποδέχεται τους πάντες και που μας έδωσε την συνέντευξη.


Πέστε μας με λίγα λόγια την ιστορία της επιχείρησή σας.

Το «Φύλλο της Γιαγιάς» ιδρύθηκε το 1997 από εμένα, με πολλή αγάπη και όρεξη για τη δημιουργία ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων. Στο διάστημα όλων αυτών των ετών, οι καταναλωτές μάς έχουν αναδείξει και τιμήσει με την προτίμησή τους στα προϊόντα μας. Το γεγονός ότι τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα και οι μέθοδοι παρασκευής της ζύμης και του φύλλου μας παραμένουν παραδοσιακές, ακόμα και στην εποχή της επικράτησης των μηχανημάτων, έχει οδηγήσει στην επιτυχία της επιχείρησης. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αγνά και πάντα φρέσκα, ενώ δεν υπάρχει καμία χρήση συντηρητικών.

Ποια είναι η εργατική βάση της επιχείρησης και ποια η επιχειρηματική πολιτική σας;

Η επιχείρησή μας είναι οικογενειακή, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη της ομάδας μας έχουν αρμονικούς και στενούς δεσμούς μεταξύ τους, και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο σε απόλυτο βαθμό, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο αποτέλεσμα της παραγωγής. Όλα τα άτομα που εργάζονται στο «Φύλλο της Γιαγιάς» γνωρίζουν, σαν γνήσιοι Ηπειρώτες που είναι, την αξία της παράδοσης και μοιράζονται την αγάπη για τη διατήρηση και συνέχισή της. Τα μηχανήματα έχουν διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, αλλά σε καμία περίπτωση ένα μηχάνημα δεν μπορεί να συναισθανθεί, κάτι που είναι προτέρημα του ανθρώπου. Μόνο αυτός μπορεί εκτιμήσει τη σημασία που έχει για τους άλλους αυτό που παράγει και να προσπαθεί να το βελτιώνει. Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει ουσιαστικά από άλλες εταιρίες, που παράγουν απλά για να πουλήσουν. Η δική μας επιχειρηματική πολιτική θέτει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση του καταναλωτή, ο οποίος είναι αυτός που θα κάνει την καλύτερη διαφήμιση του προϊόντος μας.

Τι σημαίνει χειροποίητα για ένα εργαστήριο σαν το δικό σας; 

Δεν υπάρχουν μηχανήματα μίξερ. Η ζύμη πλάθεται με το χέρι και ανοίγεται με τον πλάστη. Υπάρχει μόνο ένα μικρό μηχάνημα που κάνει τη ζύμη λεπτή. Στο τέλος μαζεύουμε το φύλλο με καλαμίδι.

Η γνώμη μας είναι πως δεν φτιάχνονται παραδοσιακές γεύσεις με μηχανήματα.

 

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε;

Για τη ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι-νερό-αλάτι-λάδι-ξύδι, με λίγα λόγια τα παραδοσιακά.

 

Η επωνυμία της επιχείρησης σχετίζεται με κάτι συγκεκριμένο;

Το "φύλλο της γιαγιάς" που είναι ο τίτλος, εκφράζει το συναισθηματικό δέσιμο που έχουμε σαν οικογένεια με τη γιαγιά μας την Αφροδίτη και την παράδοση του τόπου μας που αυτή την κατείχε πολύ καλά.
Στα μέρη μας, στα Γιάννενα και στα γύρω χωριά, πάντα στο καθημερινό μας τραπέζι υπήρχαν πίτες. Αλλά εκεί που μετρούσε η τέχνη της πίτας πιο πολύ ήταν όταν στις οικογένειες συνέβαιναν χαρούμενα συμβάντα όπως γάμοι,γέννες, βαφτίσια. Τότε όλοι στέλνανε στα σπίτια που γιόρταζαν πίτες. Για αυτές τις πίττες φρόντιζαν αυτοί που τα έστελναν να είναι όσο καλύτερες γίνεται. Αν μια νοικοκυρά δεν ένοιωθε επαρκής τότε καλούσε την καλύτερη τεχνίτρα του χωριού να τη βοηθήσει.  Η μαμά μου ήταν μια τέτοια άριστη τεχνίτρα αλλά χάθηκε και την αντικατέστησε η γιαγιά. Η γιαγιά στάθηκε δίπλα μας ισάξια με τη μάννα μας  και ήταν πρότυπο για μας και σαν σπουδαία τεχνίτρα που ήταν στις πίτες. Απ'αυτή μάθαμε την τεχνική για τη ζύμη και όλα τα μυστικά για τις πίτες.
Όταν φεύγαμε για την πόλη οι ευχές της ήταν "να μη ξεχάσουμε τον τόπο μας και να μη χαθεί η παράδοση".
Το ξέρετε πως στην Αθήνα οι πιο πολλοί κουλουράδες και φουρναραίοι ήταν από την Ήπειρο;
Είναι δε γνωστή η εξήγηση που δινόταν για το πλάτεμα στο πίσω μέρος της κεφαλής (ίδιο των Ηπειρωτών).Αυτοί που μένανε πίσω δίνανε μια σφαλιάρα σ'αυτούς που φεύγανε με την ευχή "άντε και κουλουράς στη πόλη".

 

Τι θα λέγατε για τις τιμές των προΐόντων σας; 

Αν με συγκρίνεις με τα LiDL εγώ έχω διπλή τιμή. Αν το δεις με το κόστος σε ένα τραπέζι για να εξυπηρετηθούν 20 άτομα με τέσσερα διαφορετικά είδη θα τους κοστίσουν 20 ευρώ

 

filo1Πόσα άτομα δουλεύουν;  

Ανάλογα με τις εποχές και τις παραγγελίες, από δύο μέχρι οχτώ. Σχεδόν όλοι είμαστε συγγενείς.

 

Πώς επιβιώνετε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  μπήκατε ποτέ σε προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων;

Σε προγράμματα δεν μπήκαμε ποτέ. Το άγχος είναι καθημερινό. Δεν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε έσοδα— έξοδα λόγω εποχών. Από κει που δουλεύουν δύο άτομα ξαφνικά χρειάζονται πέντε με οχτώ.

Τα έξοδα για τον βιοτέχνη είναι πάρα πολλά. Ζούμε σε μια εποχή που πλήττεται η μεσαία τάξη. Δυστυχώς, στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρεθούν επιχειρήσεις που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά εμείς είμαστε περήφανοι για τη στάση που έχουμε κρατήσει αυτά τα 20 χρόνια απέναντι στους πελάτες μας. Η επιχείρησή μας στηρίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα την ελληνική οικονομία, η οποία δοκιμάζεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι κάτι που το θυμόμαστε καθημερινά, και κάτι που μας δίνει δύναμη, έτσι ώστε να συνεχίζουμε την καλή μας πορεία, η οποία διασφαλίζεται όσο οι πελάτες μας συνεχίζουν να μένουν ευχαριστημένοι από το «Φύλλο της Γιαγιάς».

 

Θα μας πείτε και τι πουλάτε;

Γενικά προϊόντα ζύμης και όλα τα φύλλα ( χωριάτικη - κρούστας— σφολιάτα - καταΐφι—το φύλλο της γιαγιάς - Βηρυτού).

Και πολλά ορεκτικά. Απευθυνόμαστε βασικά σε καταστήματα εστίασης, αλλά έχουμε και πελάτες πολλούς που ψωνίζουν για το σπίτι τους.

Πιο συγκεκριμένα στις Ηπειρωτικες προτάσεις φτιάχνουμε και φλογέρα ζαμπόν τυρί, όπως και τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια τρίγωνα.

Στην κατηγορία "κεφτέδες της γιαγιάς", ανάμεσα στα άλλα έχουμε κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτεδες, μπιφέκι stick έξι λαχανικών, κασεροκροκέτα και κροκέτα 4 τυριών.

Στην κατηγορία τυλιχτά με φύλλο της γιαγιάς, παράγουμε και μπουρεκάκια ζαμπόν τυρί, όπως και τυροκαυτερής, τηγανόψωμο, σαρακοπιτάκια και μπακλαβαδάκια.

Στην κατηγορία Κρητικές νοστιμιές, μπορείτε να βρείτε και μυζηθροπιτάκια, χορτοπιτάκια, Σφακιώτικα και μαραθόπιτα.

Στις παραδοσιακές γεύσεις παρασκευάζουμε και τυρόπιτα Σκοπέλου, μελένια της γιαγιάς, πιταράκια Μηλέικα, χορτοπιτάρι Εύβοιας, χωριάτικη πίτα με λιαστή ντομάτα και ελιές και πίτα ταψιού.

Τέλος στις ανατολίτικες προτάσεις μας υπάρχουν παστρουμαδοπιτάκια και σουτζουκοπιτάκια και οι αντίστοιχες πίτες.  

Όλα τα προϊόντα μας δεν μπορείς να τα φας εκείνη τη στιγμή. Συντηρούνται στο ψυγείο και μπορείς εύκολα να τα ψήσεις στο φούρνο ή να τα τηγανίσεις.
Το "Φύλλο της γιαγιάς" βρίσκεται στη Δραπετσώνα, Λ.Κατσώνη 15, τηλ. 2104633383.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 08:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση