Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 17:25

Γενικά για τις παιδικές χαρές και ειδικά για τις πέντε του δήμου μας που σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο δεν έχουν πιστοποιηθεί

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ότι και να μου πεις δεν μου βγάζεις από το μυαλό πως καλύτερα ήταν τότε δίχως τις παιδικές χαρές παρά τώρα, είπε ο γέρος στην εγγονή του που του αυθαδίαζε για να τον τσιγκλάει. Νομίζω ότι το αίσθημα ελευθερίας που υπήρχε πριν την εμφάνιση των παιδικών χαρών, καλή μου, για πολλούς που μεγάλωσαν στις αλάνες των πόλεων, είναι προτιμητέο από το αίσθημα της ασφάλειας που υπάρχει τώρα, συνέχισε με στόμφο ο γέρος. Ιδιαίτερα στα μετακατοχικά χρόνια, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Εμμανουήλ Ζάχος, οι αλάνες γνώρισαν μια χρυσή εποχή ελευθερίας, ευφορίας και σκληραγωγίας των παιδιών και των δύο φύλων. Τότε τα παιδιά, μακρυά από την επίβλεψη των γονιών τους, τα επινοούσαν όλα εξ αρχής και εξ αρχής μέσω των παιχνιδιών τους έστηναν τον κόσμο τους μη λογαριάζοντας κοινωνικούς φράκτες και δημιουργώντας μια ολοζώντανη και δυνατή παιδική αλληλεγγύη.

 

Και μετά ως είθισται ήρθε η ευρωπαϊκή τρόικα...με τις παιδικές χάρες της, που σημειωτέον οι ρίζες τους βρίσκονται στη Γερμανία του 19ου αιώνα. Για την ελληνική ιστορία η πρώτη λειτούργησε ανάμεσα στο Κουκάκι και στου Χαροκόπου στις αρχές της δεκαετίας του '50 και σε είκοσι χρόνια εξαπλώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Όσα παιδιά έζησαν το σοκ της μετάβασης από τις αλάνες στις παιδικές χαρές, αυτό που μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ένας αναρχικός γέρος, είναι ότι ήταν μία αλλαγή από την όντως παιδική χαρά της αλάνας στην παιδική φυλακή του δήμου/κράτους. Αλλά τότε ήταν ένα αίτημα όλων που φάνταζε φιλολαϊκό. Έλα όμως που σ' αυτούς τους περιφραγμένους χώρους περιορίστηκε πολύ η επινοητικότητα των παιδιών, σχεδόν εξαφανίστηκε το απρόβλεπτο, δυσκολεύτηκαν οι δυνατότητες του μιμητισμού, της παραμυθίας, μηδενίστηκε η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και καλλιεργήθηκε η τάση για ομοιομορφία.

Τέλος πάντων, τώρα είμαστε σε μια άλλη εποχή με άλλα δεδομένα και ζητούμενα, που πιο πολύ δίνεται έμφαση στο τεχνητό παρά στο φυσικό, στον διδακτισμό των μεγάλων παρά στην αυτομόρφωση από τη ζωή.

Να πούμε για τις παιδικές χαρές, κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου, πως είναι ο παράδεισος των γονέων αφού δίνει την ευκαιρία στους περισσότερους να "παρκάρουν" τα παιδιά τους έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο. Απόλυτα ήσυχο; Το 100% σ'αυτές τις πόλεις δεν γίνεται, διότι πάντα ένας διάβολος που δεν θα έχει δουλειά και στην Ελλάδα δύο, θα βρίσκει ευκαιρία και το κακό θα τρυπώσει από εκεί που δεν το περιμένεις. Γι'αυτό η πολιτεία που επαγρυπνεί, έφτιαξε το 2009 έναν νόμο που αφορά στην λειτουργία των παιδικών χαρών, που βασικά είναι επικεντρωμένος στην ασφάλεια των παιδιών. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η υπουργική απόφαση 27934/25.07.14 που είναι τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης του 2009 περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ.

Για τις παιδικές χαρές μπορούμε να πούμε, από τα χρόνια που συνοδεύαμε την μικρή, ότι μας άρεσαν πιο πολύ εκείνες που είχαν κάτω ψιλό χαλικάκι παρά σκέτο χώμα ή γρασίδι και πως όσο πιο πολλά δένδρα και παγκάκια είχαν γύρω γύρω τόσο πιο πολύ ήταν του γούστου μας. Γι'αυτό νοιώσαμε άσχημα που είδαμε να ρίχνουν τσιμέντο στο μισό περίπου χώρο της 2ης παιδικής χαράς Δραπετσώνας, πολύ κοντά στο σπίτι μας, που τώρα φτιάχνεται εξ αρχής. Ναι, τσιμέντο, σε μια παιδική χαρά που πριν είχε κάτω χαλικάκι. Μοιάζει ακατανόητο κι όμως συνέβη. Κατά τη γνώμη μας είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή, και δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να τοποθετήσουν πάνω στο τσιμέντο ένα υλικό που θυμίζει ταρτάν και που προστατεύει τα παιδιά όταν πέφτουν. Χάθηκε η άμμος; Μάλλον αυτοί που το αποφάσισαν ή δε θα δίνουν σημασία σε τέτοια πράματα κοιτάζοντας την ευκολία τους ή δε θα πάνε ποτέ τα εγγόνια τους σ'αυτήν την τσιμεντένια παιδική χαρά.

Να πούμε εδώ και το αυτονόητο, ότι όλες οι παιδικές χαρές του κόσμου δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν οι καλές οι μέτριες και οι κακές, πέρα από τα κριτήρια πιστοποίησης του υπουργείου. Λόγου χάρη γνωστή έχει γίνει μία παιδική χαρά στην περιοχή Πεύκα του δήμου Νεαπόλεως Συκεών που που διεκδίκησε βραβείο, διότι εκτός από ασφαλής είναι όμορφη και λειτουργική.  Μία άλλη που είδαμε τυχαία μία φορά στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω μας άρεσε, όπως και αυτή του Εθνικού κήπου που την είχαμε επισκεφτεί τα χρόνια που γυρίζαμε με τη μικρή ψάχνοντας νέες εμπειρίες. Μια ακόμα που μας άρεσε την είδαμε στο Καβούρι τα χρόνια που πηγαίναμε εκεί για μπάνιο. Και αρκετά καλή είναι η παιδική χαρά στο Φλοίσβο, όπου φτιάχτηκε και η πρώτη παιδική χαρά για ΑΜΕΑ. Τέλος στο Ψυχικό υπάρχει η γνωστή παιδική χαρά που είχε σχεδιάσει ο Πικιώνης κι άλλη μία επί της Παπαναστασίου που έχουμε ακούσει ότι είναι εξ ίσου καλή. Προφανώς θα υπάρχουν αλλού κι άλλες. Πάντως και μιλώντας εκ πείρας, οι περισσότερες έχουν τα χάλια τους και σύμφωνα με τα σημερινά κριτήρια είναι επικίνδυνες. Γι'αυτό το πιστοποιητικό που ζητάει το υπουργείο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο.

Τώρα, για όλες αυτές τις παιδικές χαρές προφανώς άλλα κριτήρια έχουμε εμείς οι μεγάλοι, που προτάσσουμε την ασφάλεια και άλλα τα παιδιά που προτάσσουν την χαρά. Γι'αυτό απαραίτητο είναι να τα ρωτούν κι αυτά και οι αρχιτέκτονες και οι αρμόδιοι του δήμου. Και ευκαιρία είναι να γίνουν τα «πιστοποιητικά καταλληλότητας» η αφορμή για να αναζωπυρωθεί ο διάλογος, και εκεί που δεν μπορεί το κράτος να αναλάβουν ιδιώτες, αν υπάρχουν, το κόστος ανανέωσης ή ανακατασκευής. Επίσης χρέος των ΟΤΑ είναι να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες προστασίας και να επινοούνται τρόποι ώστε να συνεργάζονται οι γείτονες στην προοπτική της ενεργητικής σχέσης με τον δημόσιο χώρο της γειτονιάς.

'Οπως και δε θα πρέπει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να ενισχύει τις συναντήσεις, τις αναμείξεις και το παιχνίδι, να αποτρέπει τους βανδαλισμούς, να προτείνει λύσεις στοιχειώδεις, απλές, οικείες και αναγνωρίσιμες στους κατοίκους; Βεβαίως και θα πρέπει, αλλά θέλει κάτι τέτοιο, θέλει πολύ δουλειά.  
Κάνοντας για λίγο στην μπάντα τo τεριρέμ των γέρων με τις αλάνες τους, μπορούμε να πούμε ότι παιδική χαρά σημαίνει, πάνω απ’ όλα, ελεύθερος χώρος. Εκεί όπου το παιδί δημιουργεί έναν φαντασιακό κόσμο τον οποίο παίρνει πολύ στα σοβαρά, δηλαδή τον επενδύει με μεγάλη ποσότητα συναισθήματος και όπου το παιχνίδι του δίνει την ευκαιρία να φανερωθεί στον κόσμο, να τον επηρεάσει και να συναντήσει με καλές διαθέσεις όλους όσους ζουν γύρω του.

Υπάρχει και ένα σημαντικό σημείο που αφορά στον δήμο μας. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αναγέννηση τώρα" Ζαχαρίας Ζούπης με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στις 27.4 ισχυρίζεται ότι οι πέντε παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν με χρήματα του δήμου και παραδόθηκαν στο κοινό για χρήση, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία πιστοποίηση. Μου φαίνεται αδιανόητο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στις μέρες μας.

Εδώ οι επιλογές είναι δύο και καμία δεν είναι καλή. Ή λοιπόν, ο κ. Ζούπης μας παραπληροφορεί και θα πρέπει εφεξής να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις όποιες καταγγελίες του, ή όντως δεν υπάρχει πιστοποίηση. Αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί πρόκειται κατά τη γνώμη μας για μία ανεύθυνη στάση που σιγά σιγά θα μας κάνει να είμαστε φιλύποπτοι για όλες τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε και ελπίζουμε και οι της δημοτικής αρχής, ότι κάτι τέτοιες μαγκιές έκανε και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης που είχαν ως αποτέλεσμα το θανατηφόρο ατύχημα ενός μικρού σε μία πισίνα. 

Το κακό με τέτοιες καταγγελίες είναι η δυσκολία τους να ελεχθούν. Επειδή όμως η συγκεκριμένη είναι σοβαρή θα πρέπει η δημ.αρχή να απαντήσει στο αμέσως επόμενο δημ.συμβούλιο και να φροντίσει, στην περίπτωση που αληθεύει, να κλείσει εκείνες τις παιδικές χαρές που δεν έχουν πιστοποιηθεί μέχρι να πάρει την πιστοποίηση καταλληλότητας. Αυτό θεωρώ ότι θα είναι η λογική απαίτηση των δημοτών που θέλουν το καλύτερο να συμβαίνει εδώ και τώρα και αύριο σε όλα όσα μας αφορούν και έχει την ευθύνη ο δήμος μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 20:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Κάτια 29-04-2017 19:19
[quote name="Κάτια"]Σχετικά με τις παιδικές χαρές προς μεγάλη μου έκπληξή είδα τελευταία τις καινούργιες ταμπέλες αναρτημένες, μεγάλες και προκλητικές να απαγορεύουν την είσοδο σε σκυλιά σε μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές όπως ορίζει ο νόμος. Και όμως αν κάποιος εισέλθει με το ζώο του είναι πταίσμα δεν υπάρχει πρόστιμο. Τα προβλήματα που προκύπτουν από εκείνους που δεν θέλουν να βλέπουν ζώα αδέσποτα ή μη πουθενά μας αναγκάζουν να διευκρινίσουμε ότι η παρουσία γατιών και σκυλιών απαγορεύεται μόνο στις πιστοποιημένες παιδικές χαρές και όχι στα πάρκα. Με την απόφαση 28492/2009 (Φ.Ε.Κ. 931) του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ορίζονται οι προϋποθέσεις ώστε μια παιδική χαρά να χαρακτηρίζεται πιστοποιημένη και να φέρει και το σχετικό σήμα κατατεθέν.

Στο άρθρο 6 της σχετική υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι: «2. Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία». Ενώ στο άρθρο 3 σχετικά με την σχεδίαση και την οργάνωση της πιστοποιημένης παιδικής χαράς αναφέρεται ότι πρέπει να διαθέτει «Σύστημα αποτροπής εισόδου ζώων συντροφιάς».

Η υπουργική 27934/Φ.Ε.Κ. Β 2029/25.07.2014 έχει αναθεωρήσει κάποιες από τις προϋποθέσεις σχετικά με τις προδιαγραφές κατασκευών παιδιών χαρών από τους Ο.Τ.Α. εντούτοις οι απαγορεύσεις σχετικά με την παρουσία ζώων παραμένουν σε ισχύ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι γι' αυτού του είδους την παράβαση δεν προβλέπεται ποινή ή πρόστιμο.
Παράθεση
0 # Κάτια 29-04-2017 19:05
Σχετικά με τις παιδικές χαρές προς μεγάλη μου έκπληξή είδα τελευταία τις καινούργιες ταμπέλες αναρτημένες, μεγάλες και προκλητικές να απαγορεύουν την είσοδο σε σκυλιά σε μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές όπως ορίζει ο νόμος. Και όμως αν κάποιος εισέλθει με το ζώο του είναι πταίσμα δεν υπάρχει πρόστιμο. https://www.facebook.com/kkaravasili/media_set?set=a.1272998472799457.1073742127.100002679499180&type=3
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση