Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017 02:26

Η οριακή νίκη του ΝΑΙ στην Τουρκία είναι σαν να κέρδισε το ΟΧΙ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πεποίθησή μας ήταν πως αν έβγαινε το ΝΑΙ στο τούρκικο δημοψήφισμα, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα μία Σουλτανικού τύπου Ισλαμική Δημοκρατία στη γείτονα χώρα, κάτι που καθόλου δεν ταιριάζει με τις δικές μας αρχές. Συνήθως σε τέτοια καθεστώτα, όταν μάλιστα το κοσμικό κράτος πνέει τα λοίσθια και καταργείται η διάκριση των εξουσιών, οι υπερεξουσίες που συγκεντρώνει ένα πρόσωπο εύκολα γίνονται η αιτία στο να διολισθήσει το καθεστώς σε μια δικτατορία, όπου τον τόνο θα το δίνει ένας θρησκευτικός φανατισμός. Δικτατορίες όμως που να είναι προς το γενικότερο συμφέρον του λαού κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχουν, όταν βέβαια ένα από τα πρωταρχικά ζητούμενα είναι ο αυτοκαθορισμός των μελών της κοινωνίας. Μια ενδιαφέρουσα απορία που αντλεί από την ιστορία, είναι το γιατί η δυτικού τύπου αντιπροσωπευτική δημοκρατία και το ισλάμ μάλλον είναι είναι μεταξύ τους έννοιες ασύμβατες.

 

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η μέχρι τώρα η ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων στις χώρες που η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, κάτι που φυσικά και δεν προδιαγράφει το μέλλον, αλλά ως ένα μεγάλο βαθμό το καθορίζει.

Αν πάλι κέρδιζε το ΟΧΙ, που το ευχόμασταν, αυτό πιθανόν να απέβαινε τελικά υπέρ του τουρκικού λαού, αλλά ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν σε μια χώρα που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εθιστεί στις πολεμικές ενέργειες, ίσως τον οδηγούσε σε μία εμπλοκή και της χώρας μας σε βίαιες αντιπαραθέσεις, κάτι που βεβαίως και δεν το φοβόμαστε, αλλά προφανώς το απευχόμαστε.

Τι χαρακτήρισε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία; Η μονοπώληση του δημόσιου λόγου από τους υποστηριχτές του ΝΑΙ, που εξανάγκασαν τους υποστηριχτές του ΟΧΙ να κινηθούν στο όρια της παρανομίας. Με αυτό το δεδομένο στην ουσία νίκησε το ΟΧΙ και υπό τις παρούσες συνθήκες της διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης είναι το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, αυτό που ίσως εξαναγκάσει τον μεγαλομανιακό Ερντογάν στο εξής να σκέφτεται και δυο και τρεις φορές ότι αποφασίζει να κάνει.

Τι φανερώνει το εκλογικό αποτέλεσμα; Μια ματιά στον εκλογικό χάρτη δείχνει ότι μιλάμε πλέον σαφώς γιά δύο Τουρκίες, μία των παραλίων, των μεγάλων αστικών κέντρων και των Kούρδων και μία της υπόλοιπης χώρας. Μία ακόμα ανάγνωση του αποτελέσματος είναι αυτή που βλέπει πως οι φτωχοί στα παράλια, στις μεγάλες πόλεις και στις περιοχές των Κούρδων δεν υποστηρίζουν τόσο μαζικά τον Ερντογάν όσο οι φτωχοί στην υπόλοιπη χώρα.  

Είναι πια φανερό σ'εμάς πως η οριακή επικράτηση του ΝΑΙ στενεύει πάρα πολύ τα περιθώρια των πρωτοβουλιών του κύκλου Ερντογάν σε μία χώρα που θα την χαρακτηρίζει απ'εδώ και πέρα η διαρκώς αυξανόμενη αστάθεια και αυτό κατά τη γνώμη μας πιθανόν να αποβεί η αρχή του τέλους του. Αλλά η αστάθεια του γείτονα εύκολα μπορεί να συμπαρασύρει και όλους τους γύρω του, κι αυτό είνα πολύ επικίνδυνο, όταν μάλιστα ο πόλεμος στα σύνορα της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει σύντομα. Ελπίζουμε ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας θα έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να είναι δυο φορές προσεκτικοί στα θέματα με την Τουρκία και στο φουλ ψύχραιμοι. Και το σημαντικότερο είναι να εντάξουμε ως χώρα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενδιαφερόντων και συμφερόντων και μέσα στην Ε.Ε αλλά και έξω.

Το ρεπορτάζ: Νίκησε, αλλά χωρίς να θριαμβεύσει ο Ταγίπ Ερντογάν στο ιστορικό τουρκικό δημοψήφισμα αφού το «ναι» φαίνεται να επικρατεί επικράτησε οριακά έναντι του «όχι» με ποσοστό λίγο πάνω από το 51% (σ.σ. την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ποσοστό του «ναι» ανερχόταν στο 51,34% με καταγεγραμμένο το 99% των ψήφων).  

Και παρότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την εκχώρηση των υπερεξουσιών που θα τον καταστήσουν πανίσχυρο, το ποσοστό του «όχι» αφήνει τον Ερντογάν φανερά αποδυναμωμένο, ενώ το αποτέλεσμα φέρνει στην επιφάνεια και έναν διχασμό που μοιάζει να υποβόσκει στο υπόστρωμα της τουρκικής κοινωνίας.  

Τα πανηγύρια των υποστηρικτών του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα δεν έχουν τον παλμό που θα ήθελε ο Ερντογάν, ούτε και τη μαζική συμμετοχή που θα τον ικανοποιούσε.  

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος ανέφερε πως το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.  

Οι αρχικές προβλέψεις για θρίαμβο Ερντογάν και η μείωση της διαφοράς  

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο των καλπών στις οποίες έσπευσαν σχεδόν 54 εκατ. άνθρωποι έκανα λόγο για θρίαμβο Ερντογάν, με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV (σ.σ. και καταγεγραμμένο το 24% των ψήφων μέχρι εκείνη την ώρα), να δίνει προβάδισμα του «ναι» με ποσοστό 63%.  

Ωστόσο, με την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων εκλογικών τμημάτων, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, η διαφορά άρχισε να μειώνεται αισθητά, οδηγώντας σε εκλογικό θρίλερ και οριακή επικράτηση του «ναι».  

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», το «ναι» συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στις κεντρικές και πιο φτωχές περιοχές της χώρας,

ενώ το «όχι» κυριάρχησε στο νοτιοανατολικό τμήμα και στις παράκτιες και πιο ανεπτυγμένες περιοχές και ειδικότερα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη όπου το «όχι» μοιάζει να κερδίζει έστω και οριακά.Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, με καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων, το «όχι» προηγείται οριακά με 50.14%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.86%.  Το ίδιο συμβαίνει και στην Κωνσταντινούπολη που το «όχι» κερδίζει με 50,91% έναντι 49,09% που συγκεντρώνει το «ναι». 

Καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράνομες ενέργειες  

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτά ως έγκυρες ψήφους ασφράγιστα ψηφοδέλτια προκάλεσε «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.  

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.  

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του CHP, το κόμμα θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.  

Την ίδια ώρα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP, που οι δύο ηγέτες του βρίσκονται στην φυλακή, γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει και αυτό την επανακαταμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 12:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση