Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 16:15

Και Σώρρας και στη φάκα και Κυπριακά πλυντήρια βρώμικου ρώσικου χρήματος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το θέμα του άρθρου δεν είναι ο Σώρρας, αλλά μία κομπίνα που έγινε στη Ρωσία για ξέπλυμα 21 δις. δολαρίων. Εκεί η παρανομία έγινε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, παραπλανώντας τις αρχές και καταπατώντας τους νόμους της Ρωσικής δημοκρατίας. Ο Σώρρας όμως; Ο Σώρρας ξεκίνησε κοροϊδεύοντας πολλούς συμπατριώτες μας πουλώντας τους το παραμύθι για την περιουσία του, που ανέρχετο στα 600 δις και πρόσφατα καταδικάστηκαν ερήμην αυτός και η γυναίκα του, σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

 

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση με την περίπτωση του Σώρρα ήταν η ας την πούμε αδιαφορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την περίπτωσή του. Ήδη από το 2014 υπήρχε η κατάλληλη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α στο σχετικό ερώτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Με λίγα λόγια έλεγε πως τα έγγραφα του Σώρρα δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοπιστωτικά μέσα και αποτελούν προϊόντα απάτης. Αυτή η απάντηση έδινε ή δεν έδινε το δικαίωμα στην δικαιοσύνη να τον "μαζέψει"; Αυτήν την απάντηση αν την έκαναν βούκινο τα ΜΜΕ δεν θα περιόριζαν όλους εκείνους που πιάστηκαν στα δίχτυα του κ.Αρτέμη; Αντί αυτού όμως πολλά κανάλια τον είχαν πρώτο τραπέζι πίστα στα πλατό τους κι εφημερίδες στα σαλόνια τους, σαν να μην έτρεχε τίποτα, σαν να ήταν ένας συμπολίτης μας Ο.Κ, με ολοφάνερο στόχο απλώς να αυξήσουν τα έσοδά τους από τις διαφημίσεις. Πουλούσε ο Σώρρας κι αυτοί αναλάμβαναν με το αζημίωτο να προσθέσουν ακόμα έναν πόντο στον εκμαυλισμό μας. Μικρό το κακό θα πείτε μπορστά σε άλλα "κακουργήματα" που έχουν κάνει. Ίσως. Πάντως πιστεύω ακόμα στην αλήθεια εκείνου του άσματος που μας λέει  ότι "από λίγο λίγο γίνεται πολύ", και το καλό και το κακό.  

Και μετά έρχονται οι προσωπικές ευθύνες του καθενός. Πολλά δημοσιεύματα μπορεί, αν θέλει, να βρει ο οποιοσδήποτε στο διαδίχτυο με λίστες για τους ανά τον κόσμο δισεκατομμυριούχους. Εκεί μπορεί να πληροφορηθεί ότι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου τα τελευταία χρόνια είναι ο ιδρυτής της Microsoft 61χρονος Μπίλ Γκέιτς με περιουσία το 2016 τα 86 δις δολάρια. Δεύτερος ο 86χρονος Γουόρεν Μπάφετ με 75.6 δις και τρίτος ο ιδρυτής της Amazon 53χρονος Τζεφ Μπέζος* με 72.8 δις. Για να φτάσουμε τα 600 δις του Σώρρα θα πρέπει να προσθέσουμε τις περιουσίες των 12 πρώτων δισεκατομμυριούχων της λίστας Forbes. Εντάξει, αυτός είναι ο νόμιμος κι επώνυμος πλούτος, αλλά πόσο δύσκολο είναι να σκεφτεί κάποιος ότι είναι απίθανο να τον ξεπερνάει ο προσωπικός παράνομος και ανώνυμος πλούτος κάποιων άλλων συνάνθρωπών μας;

Η απλή λογική εύκολα μας οδηγεί στο να αντιληφθούμε την απάτη του Σώρρα. Γιατί όμως αυτή η απλή λογική δεν αιμάτωσε τον εγκέφαλο εκείνων των συμπατριωτών μας που πιάστηκαν κορόιδα; Νομίζω πως όλοι μας είμαστε επιρρεπείς στο να παραμυθιαζόματε, ο καθένας στο είδος του. Αυτοί οι συμπατριώτες μας λοιπόν, που τσίμπησαν με τις χοντράδες του Σώρρα, το γήπεδό τους είναι στο να αποδεχτούν για εξηγήσεις ότι η κρίση που περνάμε είναι προϊόν ενός κόλπου, μιας διεθνούς συνωμοσίας. Και άρα υπάρχουν λύσεις αντίδοτα μαγικές κι ονειρεμένες για την κατάστασή μας. Εφ'όσον λοιπόν, υπάρχει ο Σώρρας, που χαρίζει εύκολα τσάμπα χρήμα, χαζοί είναι να μη δουν ως μεταξωτά τα φύκια του Σώρρα όταν με τα χρήματά του μπορούσαν να σβήσουνε τα χρέη τους και κάνοντας και πολιτική από εκεί και πέρα και τα χρέη του κράτους; Ξέρετε, όλο αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι έχει μια ιδεολογική βάση. Σχεδόν όλοι έχουμε εκφράσει έστω και μια φορά στη ζωή μας την αφελή εκείνη πίστη που δηλώνει ότι από τη στιγμή που θα παρθεί μία απόφαση για ένα θέμα, τότε το νερό θα κυλήσει οπωσδήποτε στο αυλάκι και το πρόβλημα εν τέλει θα λυθεί. Δεν είναι μήνυμα για να ταΐσει την αισιοδοξία μας, που στον 21ο αιώνα για μια ακόμα φορά και μάλιστα στην χώρα των άπαιχτων προγόνων μας, ένα νούμερο ολκής με μια μηχανή που φέρνει στο νου μας το Κεντρί, κατάφερε εντέλει να κάνει διάφορους συμπολίτες μας να βγάλουν χρήματα από την τσέπη τους και να τα βάλλουν αυτοβούλως στη δική του. Υπάρχει σωτηρία; 

Άλλο ξεκίνησα να γράψω και άλλα έγραψα, διότι καθ'οδόν κατάλαβα πόσο έχω θυμώσει με την υπόθεση Σώρρα. Όχι τόσο γι'αυτήν καθ'εαυτήν αλλά διότι με κάνει και φοβάμαι το πόσο έτοιμοι είμαστε να κλωσήσουμε και άλλα φιδίσια αυγά. Αλλά και με το γεγονός ότι αντί ο τύπος να βρίσκεται τώρα στη φυλακή μετά τη καταδίκη του, οι αρχές ψάχνουν να τον βρουν. Δεν παιζόμαστε.

Ξεκίνησα λοιπόν, να γράφω για τους αδελφούς μας τους Κυπρίους και τις επιλεκτικές σχέσεις που έχουν με το ξανθό γένος του βορά. Ποια είναι η είδηση; Μια μηχανή που στήθηκε για να ξεπλύνουν στην πλειονότητά τους Ρώσοι μεγιστάνες ένα ποσό συνολικά 21 δις. Τα χρήματα αυτά διακινήθηκαν από το 2010 μέχρι το 2014 μέσω off shore εταιρειών κατ'αρχάς σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ανατολική Ευρώπη ( οι παλιές "αγάπες" δεν ξεχνιούνται εύκολα) και από εκεί σε όλον τον κόσμο. Έγιναν 70 χιλ. περίπου τραπεζικές συναλλαγές μέσω δεκάδων εταιρειών που είχαν έδρα την έχουσα κάτι περίεργες σχέσεις από παλιά με την Σοβιετία, Βρετανία, την υπεράνω Νέα Ζηλανδία και την καλή μας τη γιαγιά Κύπρο. Με διάφορα κόλπα που εντοπίστηκαν, τα μαύρα και βρώμικα χρήματα επέστρεφαν λευκά και πεντακάθαρα  στους δικαιούχους μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε 96 χώρες. Αυτονόητο είναι ότι για να στηθεί μια τέτοια μηχανή ξεπλύματος απαιτούνται ισχυρές τραπεζικές, δικαστικές και κυβερνητικές πλάτες, χρειάζονται να δουλέψουν ακόμα και υπερωρίες άνθρωποι με ονοματεπώνυμο. Να πούμε επίσης ότι πολλοί από τους Ρώσους που βρέθηκαν με καθαρό χρήμα είναι από κείνους τους μεγιστάνες που κοσμούν την αυλή του Πούτιν.

Αλήθεια, τι μας ενδιαφέρουν όλα αυτά τα αναμενόμενα, πέρα από το ότι γύρω στα 2 εκ. πέρασαν και απ'εδώ; Εξ αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό ότι ζουν ανάμεσά μας συγκεκριμένοι άνθρωποι με ειδικές προδιαγραφές και ξεχωριστά ταλέντα, δηλαδή όχι τόσο σαν κι εμάς, που καταφέρνουν να δυναμώνουν τους δεσμούς της οικονομικής τους ισχύς, του γοήτρου, της κοινωνικής τους επιφάνειας και της πολιτικής τους επιρροής. Πέρα από το ότι τέτοια συμβάντα αποδεικνύουν ότι πάντα τα καλά τα παλικάρια αγοράζουν άλλα μονοπάτια, μοιάζει το όλο θέμα σαν έτοιμη διατριβή για το πόσο ελλιπής είναι εκείνη η φράση "οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι". Όπως και το ότι γιατί μετά από χιλιάδες χρόνια κάθε κοινωνία, πέρα από την παραγωγή αυτών που μηχανεύονται όλο και πιο ευφάνταστα και περίπλοκα κόλπα για να αυξήσουν τον παράνομο αποκτηθέντα πλούτο τους, παράγουν κι όλους εκείνους τους υπεράνω υποψίας που με το αζημίωτο θα παίξουν το παιχνίδι τους. Είναι λογικό αν κάποιος ισχυριστεί πως η αδύναμη παρουσία μες στην κοινωνία μιας ηθικής στάσης που υψώνει τοίχους απέναντι στην αθάνατη "κλεψιά", αυτήν που σήμερα κάνει θραύση ως διαφθορά, αποτελεί τη βάση που δημιουργεί τις συνειδήσεις εκείνων των περίπου συμπολιτών μας μας που διαβιούν στα υψηλά πόστα και φέρουν μεγάλο μερίδο της ευθύνης για σχεδόν όλες τις απάτες περιωπής; Και δεν είναι δίκαιο τουλάχιστον για όλους αυτούς που γίνονται όλο και φτωχότεροι, να δημεύεται εκείνος ο πλούτος που παράνομα παράχθηκε και πιάστηκε στα πράσα; Μία σύγκριση στιγμιαία που μην την σκάψουμε εδώ περισσότερο. 111νοματαίοι με 21 δις δολάρια από την μια και μισθός, αν δεν είναι άνεργος, 520 ευρώ, για χιλιάδες από την άλλη. 

Υπάρχει και κάτι ακόμα που αξίζει να τονίσουμε. Όλη αυτή η μηχανή ανακαλύφθηκε και ήρθε στο φως από μια παγκόσμια πλατφόρμα, την OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - όπου συμμετείχαν 61 ερευνητές και δημοσιογράφοι από 32 χώρες και όπου ουσιαστική ήταν η βοήθεια της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta. 

Αυτό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός σεναρίου είναι η παράλληλη παρουσίαση του συμπατριώτη μας Σώρρα, που με κοπανιστό αέρα + δωδεκάθεο έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι διαθέτει 600 δις για να σώσει τους Έλληνες και την Ελλάδα, όντως αν το δεις από μακριά, μια μαγκιά ολκής που μπροστά της ωχριά η μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια των ξένων, που διέθεταν αληθινό κεφάλαιο, να ξεπλύνουν 21 δις.  

* Ο Τζεφ Μπέζος είναι Ελληνικής καταγωγής; Και ναι και όχι. Οι βιολογικοί γονείς τους είναι Αμερικανοί και το αρχικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. Ο Τζέφρι γεννήθηκε στην πόλη του Νέου Μεξικού Αλμπουκέρκη όταν η μητέρα του ήταν 17 ετών. Όταν έγινε 20 ξαναπαντρεύτηκε τον Κουβανέζο με ελληνικές ρίζες Μιγκέλ Μπέζος που τον υιοθέτησε. Ο Τζεφ αποφοίτησε από το Πρίστον με δίπλωμα μηχανικού. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως χρηματιστής στη Γουώλ Στρίτ. Το 1995 του ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα πουλάει μέσω του διαδικτύου βιβλία. Την ονόμασε Amazon. Ξεκίνησε το ηλεκτρονικό αυτό κατάστημα με δανεικά και χρησιμοποίησε ως πρώτη αποθήκη το γκαράζ του. Το 1999 η προσωπική του περιουσία ανήρχετο στα 10 δις. δολάρια. 

Πιο αναλυτικό ρεπορτάζ  vice.com  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 09:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση